Som väntat utannonserades Nokias första pekskärmsmobil, 5800, under Nokias event idag. Det är samma lur som skymtades under några scener i the Dark Knight i somras, men nu är den alltså officiell.

Som väntat handlar det om en mediafokuserad enhet, med en 3,2 tum stor vga-skärm, surroundhögtalare som utlovas vara de mest högljudda i en mobil hittills (ny tunnelbaneterror alltså), gps, kamera på 3,2 megapixel, 3,5 mm-uttag för hörlurar och åtta gigabyte medföljande minne (micro SD).

Men det är inte de tekniska leksakerna som är huvudnumret, utan series 60 touch, alltså Nokias smartphoneoperativ byggt för pekskärmar. Utöver ett nytt gränssnitt som vi återkommer till så handlar det främst om enkla genvägar till allt du behöver och tre olika inmatningssätt (handskriftsigenkänning, skärm-t9 och skärm-qwerty). Eftersom det är en musikanpassad lur så är en av de medföljande pennorna formad som ett plektrum.

Vad som är mest tilltalande är däremot priset. Utan abonnemang och annat trams kommer luren att landa på ungefär 3 000 kronor i butik, vilket är fantastiskt bra enbart sett till specifikationerna, om ett litet tag får ni också veta om vårt första intryck av gränssnittet gör prislappen ännu mer tilltalande.

Som en liten bonus lanserades också Nokia Comes with music idag. Där du för en fast månadsavgift får tanka obegränsat med musik. Musik som du även får behålla efter att bindningstiden gått ut.

Nu ska undertecknad ner och slåss med andra journalister i demoomårdet för att få känna på luren. Uppdatering kommer inom kort.