Uppdaterad 23/1 2015

1
Vad betyder förkortningen DLNA?
DLNA står för Digital Living Network Alliance som är ett samarbete mellan hemelektronikbranschen, datorindustrin och mobiltillverkare.

2
Vad är syftet med samarbetet?
Målet med Digital Living Network Alliance är att skapa en enhetlig standard för "interoperabilitet mellan hemelektronikprodukter", enkelt uttryckt att alla dina prylar ska kunna kommunicera med varandra i ditt nätverk.

3
Vad ska jag ha det till?
På hyfsat kort sikt får du en helhetslösning för trådlös överföring av musik, film och bilder mellan olika källor och att du enkelt ska kunna få tillgång till ditt mediabibliotek när du är hemifrån, till exempel i mobilen.

4
Vilka ligger bakom?
Sony och Intel startade projektet 2003. Idag är ett par hundra företag involverade i utvecklingsarbetet och antalet växer stadigt. Några medlemmar har en särskild ställning i gruppen, bland dessa finns bland andra Dolby, IBM, LG, Microsoft, Nokia, Panasonic och Samsung.

5
Hur arbetar man?
2004 tog DLNA fram sitt första regelverk för kommunikationsstandarder. Det finns fyra testcenter världen över där alla produkter testad för certifiering. Förutom de generella riktlinjerna som finns i (det ständigt uppdaterade) dokumentet ska alla enheter ha stöd för upnp och wlan. Produkterna delas upp i tolv olika klasser beroende på vad de är och vilka dlna-funktioner de stöder.

6
Finns det flera olika typer av certifiering?
Ja, sammanlagt 13 olika klasser, sex för stationära enheter, fem för mobila och två för bryggor. De flesta kategorierna har tillkommit efterhand som tekniken utvecklats. En produkt kan vara certifierad i flera olika klasser. En tv med inbyggd hårddisk, nätverksstöd och mediaspelare med bra filstöd kan till exempel både fungera som server och uppspelare i hemmanätverket.

7
Hur många certifierade prylar finns det?
I mitten av oktober fanns 896 produkter listade på den officiella sajten www.dlna.org, fördelat på olika produktkategorier, bland annat 640 persondatorer, 143 tv-apparater, 11 blurayspelare, tio mobiltelefoner och en spelkonsol (Playstation 3).

8
Hur vet jag om min pryl funkar i DLNA-nätverket?
Det enklaste är att söka den på sökfunktionen på dlna.org för att få veta om den är officiellt certifierad. Även icke-certifierade produkter kan dock vara fullt kompatibla med nätverket. Till exempel anges inte Popcorn Hour-spelarna som DLNA-certifierade på dlna.org. Därför är det enklaste att helt enkelt kolla hos respektive tillverkare eller i butik. Under året har DLNA-begreppet blivit allt vanligare i marknadsföringen, och det lär bli ännu mer av den varan framöver.

9
Vad arbetar man med just nu?
Nyligen lanserades Vidipath som är en utveckling av DLNA-standarden för att strömma tv och film direkt från innehållsleverantören till din hårdvara. Detta visades upp på CES-mässan i Las Vegas i januari 2015.

10
Var kan jag lära mig mer?
www.dlna.org finns ständigt uppdaterad information om projektet. I M3 gjorde vi i början av året en stor digitala hemmet-special med mycket mer information, som du kan läsa på m3.se/hemmet