Vi gillade Sony Ericssons Xperia, även om den var seg och Windows Mobile är onödigt plottrigt. Expressens Fredrik Granlund hade dock en helt annan syn på saken, just på grund av valet av operativsystem och kallar luren för ett praktfiasko.

”De enda som blir så där armviftande lyckliga av Xperia X1 är antagligen Nokia-folket. Och Samsung-folket. Och Apple-folket. Och alla andra konkurrenter.”

– Fredrik Granlund, Expressen

Från operatörernas sida är det lite positivare. Vi frågade dem vilken av de aktuella ”supermobilerna”, alltså Tube, Android, Omnia, Touch Pro, X1 och Iphone som kommer att "vinna" mobilkriget. Tres pressansvarige Erik Hörnfeldt hade följande att säga om luren och dess konkurrenter:

- Om du frågar vem som kommer att vinna slaget så är svaret att Xperia kommer att vinna av den enkla anledningen att det står Sony Ericsson på den. Av tre sålda mobiler hos oss är två Sony Ericsson och suget efter Xperian är enormt.

Om du däremot frågar vilken mobil som är bäst så säger vi … Xperia där också. Fast förklaringen blir lite längre. För det första är den en väldigt gedigen mobil som andas kvalitet i varje detalj, från tangentbordet till det lilla klonket när man fäller ut det. Sedan är det en Windows-mobil och det betyder att även om Windows inte är något perfekt mobilt operativsystem så har den inga av de stabilitetsproblem med ständiga omstarter som plågat Sony Ericssons UIQ-mobiler. Slutligen så har HTC snabbt etablerat sig som en tillverkare av kvalitetsmobiler och de som valt dem tycker väldigt mycket om dem. De har dock haft svårt att bli en volymtillverkare eftersom varumärket är relativt okänt. Så nu när det kommer en HTC-tillverkad mobil som bär Sony Ericssons varumärke har det alla förutsättningar att bli en storsäljare.

Tele2 var lite mer vaga i sitt svar. Martin Cullberg på Tele2 gav följande svar.

– Vinnaren är Xperia som särskiljer sig framförallt från Iphone, Nokia 5800 och Samsung Omnia på grund av sitt tangentbord.

Jämfört med den andra Microsoft mobiler har Sony Ericsson Xperia X1 adderat framförallt panelerna som kommer att bli en hit där man har snabbåtkomst till både tjänster och information.

Att Touch Pro också har tangentbord räknades tydligen inte.

Telenor hörde inte av sig alls i frågan. Vad som är mer intressant är vad Telias Irene Krohn hade att säga om saken. Eller snarare valde att inte säga. De avböjde nämligen att medverka i rundfrågningen. Man skulle kunna tro att det var en no-brainer för operatören som har ensamrätt på Iphone, men så var tydligen inte fallet. Betyder det att Telia är osäkra på den fortsatta dragningskraften hos Apples hypelur? Eller tycker de helt enkelt att alternativen är bättre? Kanske har de redan skrivit operatörsavtal med Google om att sälja Androidlurar när de väl kommer till Sverige. Telias antisvar ger onekligen fler frågetecken än det besvarade.