Bärbara datorer är traditionellt sett dyrare ju mindre de är – vill man ha en riktigt liten bärbar dator får man också vara beredd att betala för det. Vill man hamna under 13 tum hamnar kalaset gärna på 20 000 – 30 000 kronor för en Sony Vaio eller motsvarande. Så hur kommer det sig att prisbilden har vänts totalt upp och ner i år?

Det nya segmentet med små och billiga bärbara datorer är utrustade med betydligt enklare hårdvara än vi är vana vid och presterar därmed inte i närheten av en vanlig bärbar dator. Men de går ändå åt som smör i solsken och förklaringen är helt enkelt den att de flesta som är ute efter en bärbar dator inte använder den till något krävande.

Att surfa och använda webbapplikationer samt enklare kontorsprogram är inte ett problem för en netbook och vågen av enkla och mindre krävande retrospel samt casual-spel från producenter som Popcap är ett tydligt tecken på att många datoranvändare inte har behov av en fullfjädrad bärbar dator. De som har det behovet har förmodligen redan en och kan tänka sig en netbook som komplement.

Inbördes olikheter

De nio testade datorerna är relativt jämnlika i prestanda och funktionalitet men de kan delas in i tre storleksgrupper. Dels har vi de riktigt små där vi ser Asus EEE 900 och 901 samt Fujitsu-Siemens Amilo Mini. Dessa har ett väldigt litet tangentbord och kan upplevas som svåra att skriva längre stycken på – men de går å andra sidan lätt ner i rockfickan.
Dels har vi de stora modellerna som ibland har en 10-tums bildskärm– hit räknar vi övriga deltagare förutom Acer Aspire One. Deras tangentbord är oftast markant större och betydligt enklare att skriva på samtidigt som de är svårare att få ner i rockfickan. Den tredje klassen ligger någonstans mitt emellan och hålls ensam av Acer Aspire One som är märkbart mindre än de större deltagarna utan att för den sakens skull vara i närheten så liten som de små.


HP Mini Note 2133

Lättviktskungen

Tillverkare HP www.hp.se
Beskrivning Minidator på 1,3 kilo med 1,6 GHz processor och 8,9 tumsskärm
Pris 4 300 kronor

HPs testdeltagare Mini Note 2133 levereras med Vista Basic på en 120 gigabyte stor hårddisk i ett läckert silverfärgat metallhölje. Den sobra looken får Mini Note att sticka ut i gänget och faktiskt se ut mer som en traditionell bärbar dator än som en leksak.

Under locket hittar vi den vanliga niotumsskärmen och vi undrar varför de inte klämde in tio tum när de ändå höll på, då datorn är relativt stor. Sedan ser vi tangentbordet och fascineras av de nästan fullstora tangenterna.

Ett snabbt skrivtest bekräftar misstankarna – HP har klämt in ett rejält tangentbord som dessutom är behagligt att skriva på. Under glädjeyran inser vi dock att de lånat pekplattan från Acer inklusive de vid sidan placerade musknapparna – men vid det här laget är allt förlåtet, tangentbordet är helt enkelt viktigast och detta är det bästa i hela testet, med Aspire Ones på god andraplats. Pekplattan är dessutom oväntat precis och lätthanterlig.

Gott om godis

Andra detaljer som stärker intrycket av en traditionell bärbar dator är det faktum att vi får med både Bluetooth och en fullstor 54 mm pc-expressplats – något Mini Note är ensam om i testet. Den ska dessutom stödja 802.11a – något som kan vara viktigt i en del företagsmiljöer.

Att Mini Note fungerar utmärkt med Vista trots de magra specifikationerna tror vi främst beror på hårddisken. Övriga XP-utrustade testdeltagares upplevda respons varierar stort beroende på disksystemet där de med SSD helt enkelt är tämligen slöa. Föredrar man Windows på sin netbook bör man alltså i dagsläget se till att den har hårddisk.

Batteritiden under last är okej men inte mer och som vanligt bör man leta efter ett större batteri om man vill vara riktigt mobil. Med Vista förinstallerat ingår en nedgraderingslicens till XP, och HP levererar sin Mini Note i ett flertal alternativ inklusive Vista Business och en snabbare hårddisk samt Suse Enterprise Linux med 4 gigabyte SSD.

OMDÖME
Läckert silvermetallicskal, ett i princip fullstort tangentbord och pc-expressplats är stora plus i kanten. Vill man komma så nära en traditionell bärbar som möjligt är det HP Mini Note 2133 som gäller.

BETYG
Form/ergonomi 9
Prestanda 8
Funktioner 8
Prisvärde 8


Acer Aspire One A150

Mest mini för pengarna

Tillverkare Acer www.acercomputer.se
Beskrivning Minidator på 1,1 kg med 1,6 GHz processor och 8,9-tumsskärm
Pris 3 490 kronor

Acers Aspire One A150 levereras med hårddisk och Windows XP förinstallerat. Utrustad med Intels Atom-processor får vi bra prestanda även om den inte drar märkbart mindre ström än äldre plattformar för stunden. Genom att internminnet dubblerats och att hårddisken presterar klart bättre under Windows än den billiga ssd som är standard i A110 får vi en riktigt acceptabel windowsupplevelse.

Det läckra chassit i mörkblått får mer än en förbipasserande att titta en extra gång och datorn ska gå att få i ett par andra färger såsom vitt och rosa.

Beroende på ens behov kan just möjligheten att köra Windows vara en klar fördel och även om det går att installera Windows på ssd-versionen så går det relativt långsamt. I övrigt inger Aspire One en känsla av kvalitet och robusthet och ser inte alls ut som en leksak. Den kunde förstås haft lite mer funktioner men det hela känns välbalanserat och genomtänkt

Ensam i mittfåran

Tangentbordet är riktigt trevligt och även om det inte är lika fascinerande stort som på HPs Mini Note så är det bland det absolut bästa i testet samtidigt som datorns storlek hamnar ensam i testets mittfåra tillsammans med syskonet A110. Pekplattan som fått ge vika för det större tangentbordet är dock inget vidare och de sidoplacerade musknapparna är klart besvärliga att använda, åtminstone i början. Men det finns ännu sämre varianter av pekplattan i testet och den här smälter in i chassit och blir till en riktigt snygg detalj – som lackerade backspeglar på en bil.

Batteritiden är dryga två timmar vid vårt filmvisningstest och för riktigt mobilt bruk går det att skaffa ett större batteri – något vi rekommenderar starkt även om det sticker ut och förstör formgivningen en smula.

OMDÖME
Ett bra tangentbord som inte är alltför litet i kombination med den gedigna och snygga formfaktorn gör Aspire One till en given rekommendation med ett pris obetydligt över smärtgränsen 3 000 kronor.

BETYG
Form/ergonomi 7
Prestanda 9
Funktioner 7
Prisvärde 8


Acer Aspire one A110 3g

Våga vägra dongel

Tillverkare Acer www.acercomputer.se
Beskrivning Minidator på 1 kg med 1,6 GHz processor och 8,9-tumsskärm samt 3G
Pris 4 490 kronor

En av de första utmanarna till Asus Eee som vi uppmärksammade var Acers Aspire One. Testexemplaret är diskret mörkblått och samlar på sig fingeravtryck i en rasande fart men modellen finns även i ett par andra färger. Rent storleksmässigt är Aspire One aningen större än Asus Eee PC 900 och 901 vilket har gett utrymme för ett betydligt bättre tangentbord. Datorn är för den sakens skull inte direkt otymplig och hälften av testdeltagarna är faktiskt ännu större. Datorn är den enda i testet som var förutrustad med 3G-stöd men precis som en del andra deltagare är detta ett tillval som går loss på en extra tusenlapp.

Vikten hålls nere främst på grund av ett något underdimensionerat batteri och vi rekommenderar de mer mobila spekulanterna att investera i ett större sådant. Acers val av Linpus Lite som linuxdistribution känns betydligt rappare än Asus alternativ Xandros men som vanligt går det med lite ansträngning att installera sin egen favoritdistribution såsom Ubuntu.

Bland standarduppsättningen portar hittar vi en extra sd-kortplats som är till för att bygga ut lagringen på ett mer permanent sätt än med den vanliga minneskortsläsaren. En intressant tanke som behövs om man vill lagra lite musik eller videofiler på datorn också.

Vi hade föredragit en hårddisk över SSD och för bara en femhundring extra går det att åstadkomma genom att gå upp till A150 istället.

OMDÖME
Den trevliga Aspire One-konstruktionen i kombination med en lite slöare ssd-disk och Linux ger oss maximal mobilitet med inbyggt 3G-stöd. Tyvärr är prislappen lite väl hög trots att vi slipper fula 3G-donglar.

BETYG
Form/ergonomi 7
Prestanda 6
Funktioner 8
Prisvärde 6


Asus Eee PC 900

Halvgammal är äldst

Tillverkare Asus www.asus.se
Beskrivning Minidator med 900 MHz processor och 8,9-tumsskärm
Pris 2 500 kronor

Asus Eee PC 900 är den första uppföljaren till kultklassikern Eee PC 700 och den stora förändringen var övergången till niotums bildskärm från den något klaustrofobiska sjutummaren. I övrigt är datorns storlek och formgivning oförändrad och fortfarande ett av testets minsta och smidigaste när det gäller fickvänlighet.

Den vita lacken och det minimala tangentbordet ger ett intryck av leksak men samtidigt är det svårt att motstå den charmiga formgivningen. Testexemplaret levereras med Xandros Linux och totalt 20 gigabytes solid state-disk.

Eftersom Eee PC 900 redan börjar bli gammal är priset riktigt fördelaktigt och vi hittar den för så lite som 2 500 kronor. Ssd-disken är förstås inget prestandamonster och så ej heller den celeronprocessor som sitter i – men i segmentet klarar den sig utmärkt och dess minimala storlek gör den till testets mest portabla dator tillsammans med uppföljaren Eee PC 901 och Fujitsu-Siemens Amilo Mini.

OMDÖME
Prisvärd minsting som presterar nog för vardaglig användning och som lätt slinker ner i rockfickan – den enda egentliga nackdelen är det minimala tangentbordet.

BETYG
Form/ergonomi 6
Prestanda 5
Funktioner 6
Prisvärde 9


Asus Eee PC 901

Liten långlöpare

Tillverkare Asus www.asus.se
Beskrivning Minidator på 1,1 kg med 1,6 GHz processor och 8,9-tumsskärm
Pris 3 990 kronor

Till skillnad från Eee PC 900 så har 901 utrustats med Intels Atom-processor vilket ger ett litet lyft i prestanda och i teorin lägre energiförbrukning. Chassit har dekorerats med lite fler kromade detaljer och strömkontakten har flyttats från baksidan till högerkanten – men i övrigt ser den ut ungefär som föregångaren.

Detta är dock testets överlägset mest långlivade deltagare och detta beror på att den är ensam om att vara utrustad med ett större batteri som standard. Chassit har dessutom anpassats för att svälja batteriet utan att det sticker ut någonstans – något som övriga deltagare annars får stå ut med om man vill uppnå liknande batteritider med dem.

Övriga nyheter är stöd för Bluetooth och att det trådlösa nätverket har uppgraderats för att hantera 802.11n. Testexemplaret levereras med Windows XP installerat på det fyra gigabyte stora minnet - vilket är i minsta laget - och vi hade en del problem med systemets diskutrymme under testet som dock gick att lösa. Varför det följer med en svart strömkabel till den i övrigt vita nätadaptern förstår vi dock inte riktigt.

OMDÖME
En värdig uppgradering av en prisvärd netbook som ger oss en närmast otrolig driftstid utan dyra eller fula tillvalsbatterier.

BETYG
Form/ergonomi 6
Prestanda 6
Funktioner 7
Prisvärde 8


Elonex Webbook

Lite grå på insidan

Tillverkare Elonex www.elonex.co.uk
Info från: www.thephonehouse.se
Beskrivning Minidator på 1,3 kg med 1,6 GHz processor och tiotumsskärm.
Pris 3 300 kronor

The Phone House säljer en netbook från Elonex vid namn Webbook som är utrustad med en tiotums bildskärm, 80 gigabyte stor hårddisk och Windows XP. Ett mattsvart lock är prytt med en stor kromad list och en logotyp i ljusgrått vilket ger ett klart annorlunda intryck. Väl under locket finner vi traditionell grå plast och mörka tangenter samt en klaustrofobiskt liten pekplatta.

Tangentbordet är tyvärr inte mycket bättre än på Asus Eee PC 900 och för datorns storlek är det en klar besvikelse då den är bland de större i testet. Den större bildskärmen erbjuder inte högre upplösning men hjälper upp formgivningen då ramen blir smalare. Ett mönster under bildskärmen ser ut som en högtalare men är bara ren utsmyckning, som dock hjälper till att få upp skärmen en bit ifrån bordet. Om det är tillräckligt för att hjälpa belastade nackmuskler är svårt att avgöra men är väl värt att tänka på.

Förutom den större skärmen erbjuder datorn inga överraskningar men vi tycker nog att vikten är en smula för hög - särskilt med tanke på att batteritiden inte sticker ut det minsta. Strömanslutningen är en smula konstigt placerad mitt på högra sidan och är i vägen lite för ofta för vår smak.

OMDÖME
Trots datorns storlek och tyngd är tangentbordet och pekplattan små och svåranvända. Webbook är inte dålig, men inte bra nog för att få ett högre betyg.

BETYG
Form/ergonomi 6
Prestanda 6
Funktioner 6
Prisvärde 6


Fujitsu Siemens Amilo Mini

Slimmad, inte bantad

Tillverkare Fujitsu Siemens www.fujitsusiemens.se
Beskrivning Minidator på 1 kg med 1,6 GHz processor och 8,9-tumsskärm
Pris 3 900 kronor

Fujitsu-Siemens Amilo Mini är en av testets minsta netbooks och hamnar i samma storleksklass som Asus Eee PC 900 och 901. Den är också en av testets snyggaste med sitt svartvita och kaxiga färgschema.

På grund av storleken är tangentbordet förstås rejält krympt och det är riktigt obekvämt att skriva på. Pekplattan är också den i minsta laget och matchar Aspire Ones avlånga styggelse ganska exakt – fast musknapparna på sidorna är ännu sämre då de har avkapade hörn som gör dem om möjligt ännu svårare att använda.

Bildskärmen på 8,9 tum är ovanligt ljusstark och därmed lite extra trevlig, skarp och kontrastrik – en av testets bästa skärmar helt klart. Som grädde på funktionsmoset får vi även en 34-millimeters pc-expressplats samt Bluetoothstöd – något som fortfarande är mer än lovligt ovanligt på dessa småttingar.
Till skillnad från de flesta andra går Amilo Mini inte att få med varken SSD eller alternativ till Windows XP. Långsamma SSD-alternativ kan vi dock gott klara oss utan och vi ser inte SSD som en fördel förrän datorerna utrustas med modernare och snabbare sådana.

OMDÖME
En del extra funktionalitet utöver det gamla vanliga och en av testets minsta datorer. Ett intressant val om litenheten har stor betydelse.

BETYG
Form/ergonomi 7
Prestanda 6
Funktioner 8
Prisvärde 7


MSI Wind U100

Förförisk vindpust

Tillverkare MSI, www.msicomputer.com
Beskrivning Minidator på 1,2 kilo med 1,6 GHz processor och 10,2-tumsskärm
Pris 4 500 kronor

MSI Wind är svart som natten med ett blankt lock, rundade hörn och kanter samt en tiotums bildskärm som kompletterar formgivningen. Pekplattan må vara liten men den är också oväntat precis och känslig samtidigt som tangentbordet är riktigt trevligt och jämförbart med Acers Aspire One och LGs X110.

Som en av testets större netbooks gör de rundade hörnen att den ser mindre ut än den egentligen är och matchvikten på 1,2 kilo känns lite i överkant med tanke på det lilla batteriet.
Wind har en 160 gigabyte stor hårddisk och Windows XP installerat vilket fungerar utmärkt utan några egentliga prestandaproblem. Bluetooth bjuds det också på samtidigt som batteritiden tyvärr är riktigt medioker med standardbatteriet.

I övrigt är det svårt att hitta några direkta problem med datorn och prestanda är såpass goda att vi överväger en installation av Vista på den – även om de flesta testdeltagarna presterar ungefär lika bra så är det något med Wind som gör att den känns riktigt välbyggd och snabb. Kanske är det namnet?

OMDÖME
En snygg, enkel och trevlig liten dator utan några egentligen nackdelar. Är man ute efter en lite större netbook är den ett utmärkt val.

BETYG
Form/ergonomi 7
Prestanda 8
Funktioner 7
Prisvärde 7


LG X110

Vässade kanter

Tillverkare LG, nordic.lge.com
Beskrivning Minidator på 1,2 kg med 1,6 GHz processor och 10,2-tumsskärm
Pris 4 000 kronor

LGs X110 ser nästan likadan ut som MSI Wind och bygger förmodligen på samma grundmodell. LG har dock skapat en väldigt läcker netbook med utsida i svart pianolack och sobert matt vit insida – och för de hugade finns dessutom ett par andra färger att välja på. Bildskärmen på tio tum hjälper till att förhöja det eleganta intrycket utan att för den sakens skull öka antalet tillgängliga bildpunkter.

I motsats till MSI Wind har LG använt sig av en betydligt kantigare formgivning vilket vi faktiskt tycker är klart snyggare. Tangentbordet har fått en liten översyn och piltangenterna har därmed fått lite mer utrymme än på Wind.

I övrigt är X110 en av de större testdeltagarna och delar storlek med Wind, Elonex Webbook och HP Mini Note. Tangentbordet är därmed hyggligt bekvämt och ska man anmärka på något är det den väldigt smala pekplattan som inte matchar bildskärmens proportioner för fem öre.
Med Windows XP kan man få X110 med eller utan inbyggt 3G-stöd och för den lyxen får man hosta upp en extra tusenlapp. Tycker man att 3G-donglar är fula är det förstås värt det men runt 5 000 kronor för en netbook tycker vi är för mycket.

OMDÖME
LG X110 har inga direkta nackdelar – den sobra formgivningen i blanksvart yttre lack och matt vit insida stärker intrycket av en kvalitativ produkt.

BETYG
Form/ergonomi 7
Prestanda 7
Funktioner 7
Prisvärde 7