Hörlurar är en riktigt svår produkt att köpa, allt du kan gå på är lite siffror på förpackningen och utseendet. Visst kan specifikationer hjälpa en när det gäller vissa produkter men när det gäller lurar så kan man nästan strunta i att läsa dem. Siffrorna säger ingenting om ljudet och är tyvärr också oftast lite ”förfinade”, hur många gånger har du till exempel inte sett siffrorna ”20-20 000 Hertz”? Siffror som kan mätas på många sätt och därför inte betyder så mycket.

Något som vi snabbt upptäckte är att många lurar gärna överdriver basen och det lägre mellanregistret. Detta beror nog på att de flesta gillar bas och tycker det låter maffigt. Vi vill dock gärna att det både ska låta maffigt och naturtroget, hi-fi betyder hög trovärdighet och det är vad vi vill ha ut. Endast ett par lurar i testet lyckas med detta på ett bra sätt.


Nocs NS100B
Härliga hörlurar

Tillverkare: Nocs
Info från: Abtech, www.nocs.se
Pris: 495 kronor
Känslighet: 95 dB
Impedans: 16 Ohm
Frekvensomfång: 20 - 22 000 Hz

Lurarna som chockade mest var dessa, grymt snygga och bra byggkvalitet är bara början. Man slipper den grötiga bottnen utan att för den delen helt förlora basen. Detta är även testets enda lurar som levererar en klar diskant och ett riktigt naturtroget ljud. Du hör var du har alla instrument i låtarna och de ger ett balanserat ljud över hela frekvensomfånget. Det enda vi kan klaga på är den låga känsligheten, när du skickar in samma signal i dessa som de flesta andra får du ut klart lägre volym. Och att höja volymen innebär mer distorsion och kortare batteritid på din spelare. Annars är lurarna kort och gott fantastiska, men inget för basnarkomanen.Sennheiser CX300 II

Heavy duty

Tillverkare: Sennheiser, www.sennheisernordic.com
Pris: 500 kronor
Känslighet: 113 dB
Impedans: 16 Ohm
Frekvensomfång: 19 - 21 000 Hz

CX300 har funnits en längre tid men denna uppdatering är sprillans ny och riktigt bra enligt oss. De följer den inte helt klockrena trenden att överdriva det lägre registret men du får ändå ett trevligt ljud utan några större problem med illalåtande distorsion. Trots överdriften i bas och mellanregister behåller lurarna också separationen ganska bra mellan de olika instrumenten. Helt klart ett bra val av lurar som ger ett riktigt fylligt ljud men audiofilen skulle inte bli helt nöjd. Testets bästa vardagslurar då man vill ha lite mer tryck och bas.


Creative EP-830
Snäppet sämre

Tillverkare: Creative, se.europe.creative.com
Pris: 499 kronor
Känslighet: 106 dB
Impedans: 16 Ohm
Frekvensomfång: 6 - 23 000 Hz

EP-830 är de lurar som man får med när man köper en Creative X-fi Wi-fi. Med tanke på vad man är van med när det gäller medföljande lurar hade vi inte höga förhoppningar. Vi förstår dock varför de valt att sälja dessa löst också, de här lurarna låter ungefär som Sennheisers CX300 II fast lite sämre på alla punkter. Det blir lite grötigare i mellanregistret och sladden är av betydligt sämre kvalité. Man får lite mer diskant i dessa men det är fortfarande långt ifrån vad vi vill ha. Bra lurar för att vara ett par medföljande men satsa på Sennheiser om du är bas-fetischist.


Cresyn C750E
Lite för diskret

Tillverkare: Cresyn
Info från: Canman, www.canman.se
Pris: 500 kronor
Känslighet: 97 dB
Impedans: 24 Ohm
Frekvensomfång: 8 - 27 000 Hz

C750E ser inte ut som några lurar vi sett tidigare och designen gör dem lite svårplacerade i örat då minsta felplacering innebär stor förändring av ljudet. Detta är ett av få par lurar som inte lägger på en massa volym i de lägre registret, vilket vi gillar. Men på ”fritidslurar” som in-ear faktiskt är så bör man väl i alla fall ha lite tryck där nere. Och trots detta är inte heller högre register klockrena. Det övre mellanregistret har fått en liten boost och lurarna har tyvärr en hel del distorsion. Det låter lite låda över dem, helt enkelt. De är dock ändå rätt bra lurar med väldigt bra separation i ljudet, ett inte helt dåligt köp om man hatar bas.


Sony MDR-EX75SL
Hallå, hursa?

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Pris: 500 kronor
Känslighet: 103 dB
Impedans: iu
Frekvensomfång: 6 - 24 000 Hz
Det första vi märker med dessa lurar är att de ger en betydligt lägre volym än de flesta lurarna i testet vid samma matning. Läser man siffrorna så ska det inte vara riktigt så stor skillnad så lite förvånade blir vi. Det innebär att vi behöver höja på hörlursförstärkaren och det innebär i sin tur mer distorsion. Och med tanke på att lurarna själva ger ifrån sig ganska mycket distorsion så är det inte så trevligt. Det tillsammans med den obligatoriska bashöjningen betyder stor gröt. Visst finns det sämre lurar men i den här prisklassen tycker vi det ska vara bättre än så här. Något smart är dock den tvådelade sladden, om man vill använda den till sin telefon.