Tycker du att skärmen på din Ipod är för liten samtidigt som du inte har lust att släpa med dig en bärbar dator på resan? Varför inte satsa på en liten miniprojektor som ryms i innerfickan? Optomas nya skapelse, som bygger på Texas Instruments nya Pico-chip, är inte större än en mobiltelefon och med sina 115 gram känns den knappt i fickan. Och det uppladdningsbara batteriet klarar två timmars filmvisning vilket räcker till de flesta långfilmer.

Låter det för bra för att vara sant? Det trodde vi med, men vi hade fel.

Förvånansvärt bra bild
Förväntningarna på bilden var väl sådär, de tidigare miniprojektorer vi har klämt på (som ändå varit betydligt större än Pico) har inte imponerat så värst bildmässigt. Men jisses vilken chock vi fick när vi kopplade in projektorn till vår Iphone. Ljustrycket från den här lilla batteridrivna saken är förvånansvärt bra och färgerna ser helt fenomenala ut när vi släcker ned i rummet. Visst ser vi pixelmönstret skymta svagt i enfärgade partier om vi tittar noga men det är ingenting vi störs av.

Även när vi drar upp bilden i taket ovanför sängen, vilket i ett rum med normalhöjd ger en cirka 80-85 centimeter bred bild, är ljusstyrkan bra nog för att ge riktigt fin bildkvalitet. Att dra upp bilden ytterligare är ingenting vi rekommenderar, i alla fall inte mer än en meters bredd (som du åstadkommer från cirka två meters håll).

Den lilla LED-lampan skickar dock ut förvånansvärt starkt ljus och vi hade inte vågat hoppats på så här fina färger och så bra kontrast från en så liten manick.

Superenkel att hantera
Den kan knappast bli enklare att använda heller, en fokusratt är allt som finns förutom en omkopplare för att välja låg eller hög ljusstyrka (det skiljer inte mycket mellan lägena).

Kontakterna är begränsade till en av-ingång (komposit och ljud) och en usb-kontakt genom vilken du laddar upp det inbyggda batteriet. Perfekt eftersom det finns ett gäng tillbehör som låter dig ladda projektorn exempelvis i bilens 12-voltsuttag.

Pico är tänkt som ett komplement till mobiltelefonen eller den lilla mediaspelaren, och så länge du inte jämför den med en vanlig projektor kommer du knappast bli besviken om du slår till på den i november när den släpps.

Få prylar lämnar efter sig ett sådant vakum i testlabbet som Picon gjorde och detta är definitivt en av årets absolut coolaste prylar!+
Formatet
Fina färger
Förvånansvärt bra ljusstyrka och kontrast

-
Lite klent batteri
Endast komposit-in

Omdöme:
Det är svårt att tänka sig en coolare pryl och Optoma Pico ger samtidigt förvånansvärt bra bild. En fet tumme upp helt enkelt!

Format/design 10
Bildkvalitet 8
Användarvänlighet 10
Prisvärde 7

Fakta

Tillverkare: Optoma, www.optoma.com
Info från: Projektor System AB, www.projektorsystem.se
Pris: 4 490 kronor
Projektionsteknik: DLP
Lampa: LED
Brinntid lampa: 20 000 h
Kontrast: 1000:1
Batteritid: 2 h (låg ljusstyrka)
Kastratio: 1.9
Bildstorlek: 6-60 tum
Projektionsavstånd: 0,15-1,5 m
Anslutningar: AV-in (komposit + stereoljud), usb
Mått: 50x103x15 mm
Vikt: 115 gram