Vi säger det direkt. Lumix LX3 är inget för dig som bara vill sikta och skjuta, det här är en kamera för dig som vill lite mer med din fotografering. Du kan bland annat exponera helt manuellt, och dessutom finns flera lägen för att spara inställningar för olika situationer.

Huset är stramt klätt i svart metall och inger en skön känsla av kompetens så fort vi tar kameran i handen. Det finns ett bra grepp för högerhanden, och trots lite kantiga former är LX3 mycket bekväm att arbeta med.

Ljusstark och vidvinklig
Kameran drar igång ganska snabbt och lyckas fånga första bilden på mindre än två sekunder. Sekvenstagningen imponerar inte lika mycket. Ett par bilder i sekunden är visserligen hyfsat, men i full upplösning finns en gräns vid fyra bilder.

Leicaobjektivet är av yppersta kvalitet och har ett par intressanta egenskaper. Först och främst gillar vi vidvinkeln på motsvarande 24 millimeter, som ger helt andra möjligheter än vad kompaktkameror i allmänhet erbjuder. Dessutom är det ett ovanligt ljusstarkt objektiv, vilket möjliggör fotografering utan blixt även i relativt mörka miljöer. Slutligen är objektivet såväl skarpt som raktecknande, det är kort och gott ett kanonobjektiv.

LX3 ger mycket fina bilder. Kameran hittar nästan alltid rätt i exponeringen och färgerna är naturliga och vackra. Den automatiska vitbalansen är lite svajig, men det går att komma runt genom att ställa in den manuellt eller plåta i raw. Kameran är en aning bruskänslig vid höga isovärden, i alla fall jämfört med en systemkamera, och brusreduceringen är ganska brutal mot detaljåtergivningen. Men bland kompaktkameror är den ändå svårslagen.

Filmer spelas in i upp till 1280x720, med 24 bilder per sekund. Färgerna är en aning flammiga, men det är bra flyt i filmerna som faktiskt är ganska användbara.

Dyr extrautrustning
Kameran är mer eller mindre nerlusad med knappar och reglage, bland annat en omställare för att växla mellan sidförhållandena 4:3, 3:2 eller 16:9 på sidan av objektivet. Vid slutarknappen finns en knapp som låter dig styra var i bilden fokus ska ligga med hjälp av fyrvägsknappen, en smart och lättjobbad funktion.

Den utmärkta bildskärmen är på tre rejäla tum. Tyvärr saknas en riktig sökare, men det går att köpa som tillbehör vilket dock kostar ytterligare närmare 3 000 spänn Den som vill kan också utrusta kameran med en extern blixt.

Lumix LX3 kostar strax över 5 000 kronor. Den är alltså dyrare än de allra billigaste systemkamerorna, och det här är helt enkelt ingen enkel semesterkamera. Den är snarare att betrakta som ett komplement till systemaren för entusiaster.
Som sådan är det en mycket trevlig bekantskap och samtidigt rent kvalitetsmässigt helt enkelt den bästa kompaktkamera vi testat.


BETYG

+
Kanonoptik
Bra funktioner
Lättjobbad

-
Brusar en del jämfört med en systemkamera

=
LX3 är ingen billig historia, men det är en mycket trevlig bekantskap. Den är ovanligt skön att jobba med och har ett gäng knappar på smarta ställen. Dessutom är optiken grym och bilderna likaså.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 9
Funktioner 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7

Fakta

Pris
5 195 kr

Fakta
Tillverkare:
Panasonic, www.panasonic.se
Upplösning:
10,1 megapixel, 3648x2736
Filmfunktion:
1280x720
@24 fps
Optik:
2,5x zoom, 24 – 60 mm, f2,0-2,8
Skärm / sökare:
3 tum, 460 000 punkter / nej
Närgräns:
1 cm
Minne:
Sd, mmc
In/utgångar:
Usb, av, komponent
Mått:
108,7 x 59,5
x 27,1 mm
Vikt:
265 g inklusive batteri