Det första som slår oss med den här 46-tummaren är den stilrena designen. Helt fyrkantig utan minsta rundning på hörnen, sedan en genomskinlig plastlist längst ner där högtalaren sitter monterad. Detta gör att det ser ut som om högtalaren flyter i luften. Dessutom är den enda knappen du hittar på tv:n power-knappen som sitter högst upp.

När man sedan slår på tv:n så lyser helt plötsligt en rad touch-knappar upp i ramen. Riktigt snyggt tycker vi.

Bilden
Vi börjar med att slå på en blurayfilm och vi får samma positiva intryck som med deras W4500 som vi testade i nummer 9; den här tv:n är också ganska lik föregångaren bortsett från 200 hertz-läget. Färgerna är bra från start och det hela känns ganska välinställt. Och tur är väl det då en liten vända i menyerna visar oss ynka fyra inställningsval för färgerna. Det du kan välja mellan är kall, normal, och två olika varianter på varm. Vår favorit är dock att ställa tv:n på kall då den ger mest naturliga hudtoner. Å ena sidan är det kul med apparater som inte behöver massa pill för att se bra ut, men vi hade själva gärna haft fler möjligheter att detaljanpassa bilden.
Även skärpan är riktigt bra, när man ser på hd-material vill säga. Men tyvärr har denna tv samma svagheter som W4500, svärtan är inte riktigt vad den borde vara och lågupplöst material är ett problem. Vi försöker ställa in tv:n för att få ut den bästa svärtan utan att förlora detaljer i lågdagrarna men tyvärr vill inte tv:n vara så bra som vi vill att den ska vara. Med lågupplöst material så ser vi vissa förbättringar gentemot W4500 men långt ifrån samma klass på uppskalningen som vi sett hos till exempel Philips i år.

Yes, it hertz
Sony bygger numera in dlna-stöd i apparaterna vilket vi gillar. Men till skillnad från Samsungs 7-serie kan denna inte spela upp film, bara musik och jpg-bilder, vilket inte känns helt komplett.

Dessutom är hanteringen seg och rätt ologisk, bland annat kan du inte välja en ny låt utan att först avbryta uppspelningen av den du spelade. Menyerna är fortfarande krångliga även om de mest störande bitarna från W4500 är borta.

Men nu till det som är intressant, eller nonsens, beroende på vem man frågar; 200 hertz. Visst är det en häftig siffra att slänga runt med och denna tv kan säkert sälja ett gäng exemplar endast på grund av den, men ger det verkligen bättre bild? Vårt svar är ja, men inte så mycket som tillverkarna vill få oss att tro.

Steget från 50 upp till 100 hertz var ett stort kvalitetsmässigt steg framåt men denna fördubbling märks inte alls lika mycket. När vi kör en testskiva med ett par riktigt extrema panoreringsexempel blir vi mäkta imponerade av rörelseskärpan. Men när vi jämför med Philips Led Lux-modell kan vi inte säga att Sonyn är bättre, om än lika bra. En sak man bör tänka på är dock att alla bluray-filmer använder sig av 24 bilder i sekunden vilket gör både 100 och 200 hertz ganska onödigt.

När den samtidigt kostar det dubbla mot W4500 utan att vara så mycket bättre känns det helt enkelt inte särskilt prisvärt.


BETYG

+
Rörelseskärpan
Bra färger från start

-
Dålig mediaspelare
Priset

=
Z4500 är en bra tv och 200 hertz är häftigt men det höjer priset mer än prestandan. 100 hertz räcker fortfarande långt.

Bildkvalitet 8
Funktioner/
anslutningar 8
Användarvänlighet 5
Prisvärde 3

Fakta

Pris
30 000 kr

Fakta
Tillverkare
Sony, www.sony.se
Tv-typ
lcd
Storlek
46 tum
HD Ready
Ja, 1080p
Upplösning
1920x1080
Tv-mottagare
DVB-T och DVB-C
Mpeg4
Ja
Ljud
2 x 9 W + Subwoofer 12 W
Bildanslutningar
3 hdmi, komponent, vga, 2 scart, s-video. komposit, usb
Ljudanslutningar
2 Stereo line-in, hörlur ut, stereo line-ut, optisk ut
Kontrast
80 000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka
i.u
Uppmätt strömförbrukning drift (standard-läge)/standby
213/0,1 W (17 W i snabbstartläge)
Mått (med bordsstativ)
114 x 79 x 31 mm
Mått (utan bordsstativ)
114 x 75 x 13 mm
Vikt (utan/med stativ)
30 kg/34,5 Kg