LG är gamla rävar på ”Iphone-wannabe”-marknaden med ett helt gäng lurar som tar sig an pekskärmen på olika sätt. KS20 är fortfarande en av de bästa (och snyggaste) Windows-lurarna med mer pekfingervänligt gränssnitt och Viewty glänser fortfarande med LG:s egentillverkade gränssnitt.

Viewty II, eller KC910, eller Renoir som verkar vara det slutgiltliga namnet är uppföljaren till fjolårets dunderlur. Nu med ny design och givetvis lite extra godis under skalet, som sig bör alltså.

Pleximonster
Till skillnad från kombinationen med svart färg, högblank metall och rundade former så är Renoir istället väldigt fyrkantig, grå och med tre plexiglasknappar på framsidan. Det är antingen så fult att det blir snyggt, eller bara fult, men det är å andra sidan vår egen åsikt om saken och smaken är ju olika.

På baksidan hittar vi huvudnumret för luren, en kamera på åtta megapixel. I kombination med pekskärmen för att sköta kontroller och digitalzoomen så är det en riktigt trevlig upplevelse. Tyvärr så är det bara storleken på bilderna som är något att skryta med, för bildkvaliteten är långt ifrån Sony Ericssons C905 (på nästa uppslag) som får ses som marknadsledande för kameramobiler idag. En kul funktion är dock blinkavkännaren, som helt sonika struntar i att ta bilden om din modell råkar blinka.

Även filmkameran är något i hästväg för att vara en mobil, med hela 60 bilder per sekund under inspelning. För visning av video skryter den också med divx-stöd, vilket inte är helt vanligt.

Värdelös webbläsare
Pekskärmen i kombination med gränssnittet är utan tvekan det näst bästa hittills, efter en viss äppeltillverkares flerfingertouch. Huvudskärmen kan fyllas med olika widgets, ungefär som Samsungs motsvarigheter, men med scrollfunktion för att faktiskt få plats med fler än en widget i taget. Menyerna är rena och lättbegripliga, utöver den extra huvudmeny du kommer åt via lurens mittenknapp som mest är onödig. Kunde inte den knappen gått till den riktiga huvudmenyn istället?

Wlan för surf och gps för fototaggning och Google Maps finns så klart inbyggt. Eftersom det är tillverkarens eget operativsystem med pekskärm så är antalet installerbara program ungefär lika med noll. Det är ganska synd att Javastandarden inte har samma genomslag hos pekskärmar då telefonens två största brister i så fall hade kunnat åtgärdas. Google Maps är nämligen helt okej, för allt utom normal navigering.

Webbläsaren är av okänt märke, men försöker efterlikna Opera, fast med en wap-browsers extremt begränsade möjlighet att rendera hemsidor. Pekskärmsanpassade tredjepartsprogram hade snabbt kunnat åtgärda detta, men tyvärr. Webbläsaren är å andra sidan riktigt skojig att använda, med grymt utnyttjande av pekskärmen för bland annat zoomning. Faktiskt så bra det kan bli utan multi-touch.
Renoir är kanske inte den bildkonstnär som vi gissar att namnet ska anspela på, men det är utan tvekan en ruskigt grym lur i övrigt.


BETYG

+
Grymt gränssnitt
Åttamegapixelkamera

-
Kul, men värdelös webbläsare
Ganska tråkig formgivning

=
Webbläsaren är egentligen det enda som drar ner den här telefonen, LG är kungar på single-touch mobiler!

Form/design 6
Ljudkvalitet 6
Bildkvalitet 7
Funktioner 7
Användarvänlighet 9
Prisvärde 8

Totalt betyg: 8

Fakta

Pris
4 495 kr

Fakta
Tillverkare
LG, nordic.lge.com
Mått
107,8 x 55,9 x 13,95 mm
Vikt
114g
Band
Quad band gsm, wcdma
Skärm
3 tum. 240 x 320 pixlar
Taltid
3,33 h
Passningstid
300h
Minne
100 mb, micro sd
Kamera
8 megapixel, blixt, AF
Övrigt
Gps, wlan