Fördelen med trådlösa hörlurar är inte särskilt svår att lista ut. Det är helt enkelt skönt att slippa metervis med kablage i fickan, särskilt som detta kablage har en tendens att bilda trasselsudd. Nu ska vi väl vara ärliga och medge att Bluetoothlurar oftast inte är helt trådlösa, du har fortfarande sladden mellan själva lurarna och sändaren att tänka på även om den är ganska kort. Om du inte vill ha en klumpig Bluetoothhandsfree på örat förstås, och hur coolt är det? Tänk också på att räckvidden inte är särskilt lång. De produkter vi testat når alla drygt fem meter utan störningar, men det krävs inga större hinder för att räckvidden ska minska.

Dåligt musiköra?
Det finns förstås andra nackdelar. Den viktigaste och mest uppenbara är det faktum att radioöverföringen inte är helt idealisk för att transportera högkvalitativt ljud. För telefonsamtal fungerar det oftast bra, men när du spelar musik blir eventuella brister tydliga.

Vår erfarenhet säger att diskanten tappar mest vid överföringen, något som inte gör några underverk för musikåtergivningen.

Men ljudförlusten i nya lurar är klart mindre än för bara något år sedan. Om du inte har mycket höga krav på ljudkvaliteten står du utan problem ut med stereo via blåtand.Jays Bluestreamer

Svenska ord

Bluestreamer 2 kommer från svenska Jays, och är en sobert svart liten Bluetoothenhet utan medföljande hörlurar.
Den har en uppsättning knappar för att styra musiken längs sidorna, och på fronten hittar vi svaraknappen. Denna kan också användas för att aktivera mobilens röstuppringningsfunktion.

Ljudkvaliteten är naturligtvis beroende av vilka hörlurar du använder. Vi upptäcker mycket få störningar som kan härröras till själva Bluestreamern, och ljudet är mycket rent vid såväl musiklyssnande som telefonsamtal. Motparten i samtalen upplever ett något burkigt ljud, men i övrigt har vi inga invändningar.

Storlek/form 8
Ljudkvalitet 7
Prisvärde 7

Tillverkare: Jays, www.jays.se
Beskrivning: Bluetoothenhet för trådlös lyssning
Pris: 495 kronor


Sony Ericsson HBH-DS220
Rund och vass

Sony Ericsson bidrar med ett sött, rött paket i cylinderform. Headsetet har lätt den minsta displayen vi någonsin sett på en produkt, men vi saknar knappar för att hoppa mellan låtar. Volymen regleras genom att svaraknappen hålls in varpå volymen går upp och ner. Användandet är därför ganska simpelt, det går bara att starta och stoppa musiken, samt använda telefonfunktionerna.

Ljudet i de medföljande propparna är bra vid både telefonsamtal och musiklyssnande, möjligen bortsett från att diskanten känns något tunn och vass. Detta beror antagligen på radiotransporten eftersom vi upplever samma sak när vi byter till ett par bättre lurar.

Storlek/form 7
Ljudkvalitet 7
Prisvärde 5

Tillverkare: Sony Ericsson, www.sonyericsson.se
Beskrivning: Bluetoothenhet
Pris: 700 kronor


Jabra BT3030
Blinkar blå

Jabras lösning bärs enklast kring halsen som så många andra, men den skiljer ändå ut sig. Den är byggd i metall och svart plast, och är helt enkelt lite, lite coolare. På fronten sitter alla knappar du behöver, och den lyser läckert blått beroende på vad du gör med den.

BT3030 har stöd för Multipoint, vilket innebär att den kan vara ansluten till två Bluetoothenheter samtidigt. Du kan alltså lyssna på trådlös musik från datorn samtidigt som du är ansluten till en mobiltelefon. Ljudet är riktigt bra vid telefonsamtal, och bortsett från en lite vass diskant och lite tunn bas låter det bra även vid musiklyssnande.

Storlek/form 8
Ljudkvalitet 7
Prisvärde 8

Tillverkare: Jabra, www.jabra.com
Beskrivning: Designad bluetotohenhet
Pris: 500 kronor


Gear4 Blueye
Rund och äppelkäck

Lilla Blueye är en ren Ipodprodukt, och den ser också ut som en sådan med en rund knappsamling på fronten. Det är inga problem att para den med en telefon, men först måste den anslutas medelst kabel till en Ipod. Det finns inga möjligheter att lyssna på trådlös musik från telefonen.

Några hörlurar medföljer inte, så det slutliga ljudet beror i hög grad på dina lurar. Vi lyssnade i våra egna referenslurar, och upplevde en del ljudstörningar vid telefonsamtal samt ett något dovt ljud vid musiklyssnande. Trots den inbyggda radion är vi därför inte helt nöjda med Blueye, och även om det är en praktisk Ipodlösning är vi tveksamma till priset på 800 kronor.

Storlek/form 5
Ljudkvalitet 6
Prisvärde 4

Tillverkare: Gear4, www.gear4.se
Beskrivning: Bluetooth-enhet till Ipod
Pris: 800 kronor

Fakta

Bluetooth tog tid på sig för att komma igång, men idag har tekniken en mycket stark position. Så lär det se ut under några år, men naturligtvis kommer det att dyka upp alternativ. Nokia gjorde ett försök med den enklare och strömsnålare tekniken Wibree, men den tekniken inlemmades helt enkelt i Bluetoothstandarden. UWB (Ultra Wide Band) verkar kunna ta upp kampen med överföringshastigheter på 100 Mbps eller mer, och räckvidder på 10-30 meter.

För några år sedan talades det en del om Libertylink som en allvarlig utmanare till Bluetooth. Libertylink använder magnetisk induktion för att överföra data, och tanken med det hela var att minska strömförbrukningen och minska storleken på kretsarna. Idag talas det dock väldigt tyst om Libertylink, och ordet flopp känns inte särskilt vågat i sammanhanget.