Commodore Amiga innebär många minnen för spelare med tillräckligt hög ålder. Långt innan Playstation och Xbox började härja fanns det en maskin vars spel vi minnas än idag. M3 ser tillbaka på en svunnen spelålder.

Till att börja med vill vi säga att den här listan inte på något sätt är rangordnad efter vilket spel som är bäst till maskinen genom historien, utan snarare tio spel som vi har svårt att glömma oavsett hur många Halos eller Motorstorms det kommer i vägen. Många av spelen fanns förstås även på andra plattformar, men det var amigaversionen som var den mest banbrytande. Tycker vi.


Worms

1. Worms (Team17, 1995)

Scorched Earth och Tanks var visserligen före och skapade hela “två läger bombar skiten ur varandra”-genren, men det var med Worms som det tog mark på allvar. Antingen var det den störda idén med att låta maskar ge sig på varandra, eller de lustiga ljuden, eller den i stort sett oändliga skaran banor som gjorde det. En sak är säker, Worms kommer vi alltid att minnas.


Cannon fodder

2. Cannon Fodder (Sensible Software, 1993)

War has never been so much fun var titeln på spelets signaturmelodi och det säger en hel del om spelets mörka humor och varför vi gillade det så mycket. Gruppbaserad taktik långt innan Tom Clancys böcker blev spel, grymt bra och, jo faktiskt, gulligt, med en stor portion svart humor gör att det är svårt att inte gilla Cannon Fodder ens om du är pacifist.


Pinball Dreams

3. Pinball Dreams (Digital Illusions, 1992)

Flipperspel har nostalgiska anhängare, både från datorområdet och från de lite äldre arkadspelarna. Med Pinball Dreams fick datorspelarna något att faktiskt vara stolta över då kulan rörde sig någorlunda efter fysikens lagar. Än idag när det pratas flipperspel så nämns det här spelet tidigt i diskussionen och med lika mycket värme nu som då.


Lemmings

4. Lemmings (DMA Design, 1992)

Lämlar är precis lika vansinnigt som krigiska maskar. Lämlar med långa rockar och blått hår är steget värre. Trots det har vi fortfarande svårt att tröttna på de extremt korkade små liven i deras färd mot målet. Varför de ska dit eller varför vi måste guida dem vet vi inte, ungefär lika mystiskt som verklighetens lämmeltåg alltså.


Syndicate

5. Syndicate (Bullfrog, 1993)

Framtid, cyberpunk, dystert, megastäder och en trupp cyborgs som röjer upp, mer än så krävs inte för att beskriva Syndicate. Visst, spelet var halvt om halvt över när du kom åt en minigun till varje medlem i gruppen, men det är än idag en actiontaktiker av rang som vi fortfarande väntar på en remake eller uppföljare till.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning