1. Finns det flera typer av hdmi-kontakter eller ser alla likadana ut?

Det finns i dagsläget tre olika hdmi-kontakter: Typ A, B och C. Typ A är den vanligaste som finns på baksidan av alla nya platt-tv-apparater. Typ B används ännu inte i några konsumentprodukter, den är framtagen för framtida bruk med extremt höga bandbreddskrav. Typ C, även kallad mini-hdmi, hittar du på en del moderna hd-videokameror. Typ A och C har lika många kontakter (19 st) och det finns adaptrar för att koppla ihop de olika anslutningstyperna.

2. Hur lång kan en hdmi-sladd vara?
Hdmi-standarden i sig sätter inte någon maxlängd på kablarna men i praktiken ligger gränsen omkring 15 meter idag. För att kunna föra över 1080p-bild (full hd) utan problem med synk av signalen krävs dock riktigt bra kabelkvalitet i dessa längder. De flesta kabeltillverkare erbjuder dock hyfsat billiga hdmi-kablar i längder på 8-10 meter.

3. Hur många hdmi-versioner finns det?

Det finns hela 9 olika hdmi-versioner, från 1.0-standarden som spikades i december 2002 till den senaste varianten - hdmi 1.3c - som kom i augusti i år.

4. Hur mycket skiljer det mellan de olika hdmi-versionerna?

Den viktigaste skillnaden mellan de olika versionerna är bandbredden, version 1.3 och uppåt medger 10,2 Gbit/s och ju högre bandbredd desto mer information kan man skicka ut genom kabeln. Sedan har det dessutom tillkommit en del nya funktioner, till exempel bredare färgomfång, men dessa funktioner är tillval och därför inte alltid standard trots att de står listade under en specifik hdmi-version.

5. Hur mycket skiljer det mellan dvi och hdmi?

Hdmi baseras på dvi och bildkvalitetsmässigt är det ingen skillnad. Fördelen med hdmi är, förutom en smidigare kontakttyp, att det handlar om en hårt specificerad standard och att hdmi även kan skicka okomprimerat flerkanalsljud.

6. Hur gör jag om inte hdmi-ingångarna på tv:n räcker till?

Idag är det vanligt med tre eller fler hdmi-ingångar men har du för få kontakter i tv:n kan du skaffa en videoväxel. Antingen i form av en liten omkopplare med flera ingångar och en utgång, eller en receiver/hemmabioanläggning med inbyggd hdmi-växel.

7. Hur mycket bättre bild blir det med hdmi?

I regel blir bilden aningen skarpare och renare med hdmi- än med komponent-anslutning på hd-material, men det handlar om väldigt små skillnader. En del projektorägare föredrar dessutom den ibland lite varmare bilden från analog anslutning. Den stora fördelen med hdmi är att standarden stöder både full hd-bild (1920x1080 pixlar) och okomprimerat flerkanalsljud i en och samma kabel.

8. Hur fungerar kopieringsskyddet?

Om bildkällan kräver det kan hdmi använda HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection), ett digitalt kopieringsskydd framtaget av Intel. Detta innebär att även mottagaren (t ex tv:n) måste ha stöd för HDCP för att visa bilden, och för att bygga in stöd för krypteringsstandarden krävs licens.

9. Vad ska jag tänka på om jag köper en dator med hdmi ut?

Det är inte självklart att du får ut ljudet genom hdmi-kabeln från en dator, här skiljer det sig åt från maskin till maskin. Om du tänker använda en dator som filmspelare är det viktigt att kontrollera hur du får ut ljudet bäst.

10. När kommer trådlös hdmi?

I början av 2009 kommer de första lösningarna för att trådlöst överföra full hd-video och okomprimerat flerkanalsljud, något som även benämnts som trådlös hdmi. Den mest intressanta standarden heter Wireless HD med tillverkare som Sony, Intel, Samsung och LG bakom sig.