Blurayspelare är fortfarande ganska dyrt och det råder fortfarande brist på titlar men har man en häftig ny platt-tv vill man gärna kunna utnyttja den till max. Ska man då se film i full hd-kvalitet så är det bluray som gäller.
Fortfarande segt
Snabbheten har varit ett irritationsmoment sedan de allra första blurayspelarna dök upp, och tyvärr måste vi påpeka att vi inte är helt imponerade ännu, med ett lysande undantag. Att starta spelaren tar strax över 20 sekunder på nästan alla spelarna i testet och för att få igång en film får vi vänta mellan 30-50 sekunder. Undantaget är LG:s spelare som lyckas starta en film på endast 16 sekunder. Vi frågar oss bara varför ingen annan tillverkare har kunna prestera ens i närheten av sådana reslutat.
Fler och fler spelare börjar stödja profile 2.0 och BD-live men långt ifrån alla vilket förvånade oss en del. Inte för att vi tror detta kommer att bli det hetaste när det gäller bluray, ta bara en liten funderare på vad som hände med dvd och att kunna byta kameravinkel.
När vi pratar bildkvalitet så är det ytterst små skillnader mellan spelarna, även om det finns några punkter där de skiljer sig åt. Bluray ger helt enkelt en bra bild.
LG BD300
Blå blixten
Tillverkare: LG, nordic.lge.com Pris: 4000 kronor
Testets största överraskning, där ett svagt första intryck övergår till ren glädje. Men då påstod också LG redan på IFA-mässan att det här var världens bästa blurayspelare. Men utseendet och byggkvalitén gör oss väldigt skeptiska direkt. Strömbrytaren och eject-knappen är av den sort man förväntar sig på riktiga budgetmaskiner från till exempel Denver eller Dmtech. De är dessutom av någon outgrundlig anledning placerade så att strömbrytaren sitter vid blurayluckan och eject-knappen på andra sidan spelaren. Varför?
Dubbelt så snabb
Men som sagt får sig detta första intryck sedan en rejäl dänga av bildkvaliteten, snabbheten och användarvänligheten. Uppstartstiden är ganska normal på strax över 20 sekunder men den stora överraskningen var att spelaren fick igång en blurayskiva på så lite som 16 sekunder! Detta när andra spelare normalt tar dubbla tiden på sig.
Enkla och logiska menyer på svenska ger också spelaren ett stort plus i användarvänlighet. Dock så finns det tyvärr inte alltför mycket att ställa in, vi saknar möjligheten att ändra bilden redan i spelaren istället för att bli helt utlämnad tills tv:ns inställningsmöjligheter. Nu klagar vi inte alltför mycket då bilden från en bluray-skiva redan är riktigt bra från den här spelaren. Det som märks mest är skärpan vilken är en av testets bästa.
Framtidssäkrad
Tidigare har LG:s modeller hetat BH men nu så har de skippat hd-dvd-stödet (av förklarliga skäl) och döpt om serien till BD. Med BD300 går LG fullt ut och erbjuder stöd för den senaste blurayprofilen 2.0 och även en nätverksport så framtida mjukvaruuppdateringar inte ska vara något problem. Spelaren stödjer också de flesta ljudformaten förutom DTS HD Master Audio. Eller rättare sagt; spelaren stödjer att skicka vidare det som så kallad bitstream men kan inte packa upp det själv så du får förlita dig på att din förstärkare kan det. Men vi förlåter LG för detta då det fortfarande inte är helt vanligt att spelarna stödjer det. LG har även lagt dit en usb-port på framsidan och har snygga menyalternativ som låter dig spela upp musik eller bilder ifrån ett usb-minne.
Nu vet vi ju alla att det finns ett begränsat antal titlar på bluray än så man vill förstås kunna spela upp dvd utan krångel också. Helt klockren på uppskalning är tyvärr inte BD300, men den är inte heller direkt dålig jämfört med de andra testade modellerna. Den ligger där i mittenskåran, bortsett från att den är väldigt snabb även när det gäller dvd.
Vi gillar verkligen BD300 då den visar att man faktiskt kan göra snabba blurayspelare som dessutom ger bra kvalitet.
Betyg
Bildkvalitet 9
Funktioner /anslutningar 8
Användarvänlighet 9
Prisvärde 8
OMDÖME
Byggkvaliteten och uppskalningen är inte på topp, men trots dessa små missar är BD300 ändå testets bästa spelare, främst genom sin överlägsna snabbhet.
Sony S350
Blått för små plånböcker
Tillverkare: Sony, www.sony.se Pris: 3000 kronor
Detta är spelare du hittar billigast ute i butik och den är väl värd de dryga 3 000 kronor man får ge för den. Den är tillsammans med sin storebror S550 den grundaste spelaren i testet på endast 22 centimeter i djupled. Designmässigt ligger S350 också i toppskiktet även om storebror är snäppet snyggare.
Spelaren har endast profile 1.1 men genom den inbyggda nätverksporten kan man uppdatera den till 2.0. Då behöver man också handla till ett usb-minne för att kunna använda alla BD Live-funktioner. Tråkigt är att usb-porten inte går att använda för att spela upp ljud eller bilder. Annars bjuder S350 på den vanliga skaran av anslutningar och formatstöd. Det vill säga inte DTS HD Master Audio eller 7.1-utgångar men annars bör du inte ha några problem.
Näst minst seg
Tidsmässigt så klockar vi in Sonys spelare på testets andraplats. Även om det bara rör sig om ett fåtal sekunder i både uppstart och skividentifiering så är den faktiskt näst snabbast. Bra gjort Sony, men LG utklassar all konkurrens på den här punkten har tagit nästa steg och vi skulle gärna se att ni andra följer deras fotspår. Nästan en minut från att vi slår på spelaren tills filmen börjar rulla är inte kul.
Vi har pratat mycket om Xross Media Bar från Sony i andra tester och vi fortsätter för här är ett bra exempel på hur det ska utnyttjas. Logiskt, lättanvänt och snabbt, varför ska det vara så svårt att alltid lyckas få XMB så här bra? Vi gillar verkligen Sonys spelare när det gäller användarvänlighet men det är inte bara guld och gröna skogar. Fjärrkontrollen ser ut som alla andra Sony-fjärrar vilket inte är negativt men responsen från spelaren är inte riktigt så snabb som vi vill, tyvärr.
Bra bild för budgeten
Men hur ligger det till med det viktigaste då, det vill säga bilden? Det är helt klart inte en av topparna i testet då den är den billigaste men inte heller långt ifrån. Som vanligt med Sony så har man inte så mycket möjlighet att ställa in alltför mycket själv men å andra sidan är det istället bra från början.
Bildmässigt hamnar den på ungefär samma plan som Panasonics BD35, de delar samma positiva skärpa och tyvärr också samma uppskalningsproblem. Den stora skillnaden är att Sonys brusreducering inte riktigt fungerar lika effektivt.
Det rekommenderade priset är lika mycket som Panasonics BD35 men man hittar Sonys billigare i butik. Detta plus det faktum att Sonys maskin faktiskt är användarvänlig gör att den kniper titeln Bästa köp.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner /anslutningar 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 9
OMDÖME
Helt okej bildkvalitet, genomtänkta funktioner och bra användarvänlighet. Allt detta i en snygg spelare till ett mycket bra pris.
Pioneer BDP-LX71
Snygg, seg och svindyr
Tillverkare: Pioneer, www.pioneer.se Pris: 8000 kronor
Det här är den med hästlängder största spelaren i testet men också en av de snyggaste. Storleken beror på den plats det tar att avskärma kretsar och liknande inuti spelaren för att minska störningar, så vi har överseende med detta. Det verkligen osar byggkvalitet om den.
När vi startar spelaren får vi en liten snabbinställningsguide som täcker det grundläggande men inte mer. Efter guiden möts vi av testets snyggaste menyer och också bland de absolut bästa. Alla inställningar har fått en liten text som förklarar smått vad det handlar om. Trevligt även om vi saknar en svensk översättning. Och inställningar råder det ingen brist på, det märks snabbt att detta är en entusiastspelare.
Frustrerande väntan
Efter denna trevliga början så blir vi väldigt besvikna över hur lång tid den tar på sig när det väl blir filmtajm. Det tar nästan 50 sekunder från att släden åker in tills filmen börjar rulla vilket är på gränsen till oacceptabelt. De flesta spelarna ligger idag runt 30 sekunder och LG:s snabbhet visar att vi inte ska behöva acceptera sådana här tider längre.
Bildmässigt då? Denna spelare är klart bättre än de andra i testet, mest på grund av att du kan ställa in bilden efter ditt tycke. Skärpan är kanon och färgerna kan du få exakt så mättade och varma eller kalla som du vill. Detta gäller när du ser på bluray förstås, när det gäller dvd blir vi inte lika lyriska. Uppskalningen är på intet sätt dålig men inte i den klass vi hade hoppats. Här krävs en hel del pill i inställningarna för att få det bästa ur spelaren men den når ändå inte upp till testets bästa, PS3:an.
Sedan tycker vi det är lite konstigt att Pioneer valt bort profile 2.0, avkodning av DTS HD Master Audio och nätverksport. Allt detta gör att spelaren är på tok för dyr jämfört med vilka funktioner den erbjuder.
Betyg
Bildkvalitet 9
Funktioner /anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 3
OMDÖME
Är det bildkvalitet på 1080p-material du är ute efter och har gott om pengar så är den här spelaren rätt. Men vi tycker att priset talar emot lite för mycket för ett riktigt toppbetyg.
Philips BDP7200
Klumpig koloss
Tillverkare: Philips, www.philips.se Pris: 3500 kronor
Spelaren är riktigt stor även om den inte är störst i testet, den titeln tog Pioneers BDP-LX71. Pioneers spelare har dock en ursäkt för sin storlek, det har inte Philips. Hela spelaren ser ut att vara stöpt i gjutjärn och är så pass djup att smäckrare tv-bänkar kan få problem.
Vi vet inte hur Philips har tänkt då fjärrkontrollen går rakt i motsatt riktning och är en grymt modern och snygg liten sak. Dessutom är det en väldigt logiskt upplagd fjärrkontroll men sköna knappar.
Segt, segt, segt
Fortsätter man jämföra spelaren med LX71:an så är denna testets näst långsammaste spelare efter just den. Vi blir nästan galna på reaktionstiden från att vi har tryckt på fjärrkontrollen tills det faktiskt händer något med spelaren. Det hjälper inte heller att menyerna är ganska ologiskt upplagda och smått förvirrande. Ett feltryck på fjärren innebär många långa sekunders väntan tills du är tillbaka där du var.
Nu finns inte heller så mycket att göra i menyn så förhoppningsvis slipper du pilla där alltför ofta. Ett plus är att menyn är på svenska och innehåller små förklarande texter till alla alternativ. Det är ett välkommet grepp men vi ser det gärna lite bättre utfört i helhet.
Bildmässigt är det inte heller någon av testets höjdare. Otydliga kanter utan skärpa och inte den bästa brusreduceringen är vad vi bjuds på. Dock så har den förutom PS3:an den bästa dvd-spelaren i testet. Philipsen saknar nätverksport och profile 2.0 vilket drar ner helhetsbetyget aningen. Även om uppskalningen är bra och den har analoga 7.1-utgångar så väger det inte upp det faktum att den fallerar på alla andra punkter jämfört med sina konkurrenter.
Betyg
Bildkvalitet 6
Funktioner /anslutningar 6
Användarvänlighet 4
Prisvärde 5
OMDÖME
Den är omotiverat stor och klumpig och inget av det den presterar är särskilt anmärkningsvärt. Dessutom är den frustrerande seg.
Samsung P2500
Grå och profillös
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se Pris: 4000 kronor
Samsung brukar göra bra grejer men den här blurayspelaren är ingen av deras höjdpunkter. P2500 är en rätt vardaglig spelare som inte sticker ut speciellt mycket alls. Den ligger i samma prisklass som bland annat LG:s modell men känns långt ifrån lika prisvärd som sin koreanska konkurrent.
Spelaren stödjer endast profile 1.1 men har annars ett gediget utbud av utgångar och stöd för olika format. Det som saknas mest är DTS HD Master Audio där spelaren inte kan skicka vidare det som bitstream. Dock så får du tillgång till analoga utgångar för 7.1-ljud vilket kan var bra om du har en förstärkare som inte kan ta emot alla nya ljudformat digitalt.
Sticker inte ut
Bildkvalitén när vi slår på en blurayfilm är bra, men det gäller alla blurayspelare i testet. Samsung har dessutom skärpt upp bilden lite väl mycket och det finns andra spelare i det här testet som är bättre på den punkten. Brusreduceringen fungerar ganska bra och stör oss inte alltför mycket så helhetsintrycket blir inte sämre än testets genomsnitt.
När det gäller dvd är det lite sämre än en vanlig dvd-spelare, som det verkar vara med alla bluraymaskiner. Den är medelmåttig, inte mer. Något man kan säga om exakt hela spelaren, även när det gäller snabbhet så hamnar Samsung precis i mitten.
Menysystemet är å andra sidan något Samsung sällan misslyckas med och även här har de tänkt rätt, men i praktiken blir det tyvärr inte helt bra. Vi saknar bland annat svenska som menyalternativ och vet du inte vad alla förkortningar betyder får du heller ingen hjälp. Lägger man ihop det med ett gäng små störande detaljer som till exempel att resume-funktionen lever sitt eget liv så blir det inte klockrent.
Du får många funktioner (men av någon anledning inte profile 2.0) men lite medelmåttig bildkvalitet, och det taskiga menysystem drar ner betyget. Samsung utmärker sig inte åt något håll, den är en medelmåtta helt enkelt.
Betyg
Bildkvalitet 7
Funktioner /anslutningar 8
Användarvänlighet 5
Prisvärde 5
OMDÖME
Många funktioner och hyfsad bildkvalitet, men inte alls den framkantskvalitet vi är vana vid hos Samsung. Medelmåttig, helt enkelt.
Panasonic BD35
Värd lite krångel
Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se Pris: 3500 kronor
Panasonics BD35 är en av de billigare spelarna i testet och visst finns det detaljer där det märks, men det finns också mycket bra att säga.
Den spelar upp det mesta du kan slänga åt den och har bluray profile 2.0. Däremot saknar den tyvärr flerkanalig analog ut, men med tanke på priset är det okej, då den stödjer de flesta formaten. När vi slår på den för första gången blir vi också bemötta av en snabbinställningsguide som inte hjälper till speciellt mycket, men det är ändå bra tänkt. Tidsmässigt så ligger den i normalsegmentet, det vill säga ganska seg. Runt 30 sekunder uppstart och lika många till för att få igång en bluray-skiva.
Bildkvalitén lyckas Panasonic riktigt bra med, nu skiljer det inte så mycket mellan blurayspelare överlag men BD35 sticker ändå ut ifrån mittenröran. På pluskontot adderar vi bra skärpa och naturtrogna färger som är aningen bättre än de andra mellansegmentsspelarna. Dvd-filmer är dock inte lika kul att titta på, då vi ser mycket problem med deinterlacingen, ett problem vi även sett i tidigare blurayspelare från Panasonic.
Ologiskt och segt
BD35:s stora problem är varken funktioner eller bildkvalité då den som sagt är bra på båda områdena. Det stora problemet är användarvänligheten, ologiska och grymt sega menyer. Och av någon anledning så kommer man åt ljudinställningar under knappen ”display” på fjärrkontrollen. Att spelaren sedan inte pratar svenska gör inte det hela bättre.
Hade spelaren varit lite mer lättanvänd så hade den varit en stark kandidat till titeln Bästa köp, för prisvärd är den fortfarande.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner /anslutningar 8
Användarvänlighet 5
Prisvärde 7
OMDÖME
Den har de flesta funktioner man förväntar sig och bildkvaliteten är bra men handhavandet drar ner helhetsintrycket.
Sony S550
Skarp storebror
Tillverkare: Sony, www.sony.se Pris: 4000 kronor
S550 är på många sett lik lillebror S350, utseendemässigt och bildmässigt. Skillnaderna är faktiskt inte stora alls, det första vi märker är den aningen längre starttiden Här behöver du inte manuellt uppdatera utan bluray profile 2.0 är installerat direkt från början. För att kunna använda BD Live-funktionerna så följer det med ett en gigabyte stort usb-minne till skillnad från lillebror där du behöver köpa ett själv. Det räcker inte med det för att motivera den extra tusenlappen som storebror kostar och visst får vi mer.
Ljudmästare
Det är mycket tjat om DTS HD Master Audio i det här testet och här är spelaren som sticker ut på den fronten. Vissa av de andra spelarna stödjer formatet men kan bara skicka det vidare till en förstärkare som måste kunna packa upp strömmen. Men för att få klassas att man stödjer det fullt ut så måste spelaren kunna packa upp strömmen själv vilket S550 är den enda i testet som kan. Pluspoäng Sony!
Med stödet för DTS HD Master Audio så får vi också analoga 7.1-utgångar för er som har en förstärkare utan stöd för det nya formatet. Allt som allt är detta testets mest funktionsspäckade spelare men det finns fortfarande rum för förbättring. Dlna-stöd, möjligheten att kunna spela upp musik, filmer och bilder från usb-porten med mera är lite av det vi vill se i framtida spelare.
Bilden, användarvänligheten, snabbhet och fjärrkontrollen är så gott som identisk med lillebror, det vill säga ganska bra på bluray och mindre bra på dvd-uppskalning. Vi gillar Sonys S550 mycket och att den är full med anslutningar och funktioner är inte fel. Men tyvärr kunde bilden och snabbheten varit ännu bättre.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner /anslutningar 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8
OMDÖME
En mycket bra spelare, men välj bara denna framför lillebror S350 om DTS Master Audio är viktigt för dig.
Sony Playstation 3
Gammal bluray håller än
Tillverkare: Sony, www.sony.se Pris: 4300 kronor
PS3 var den första blurayspelaren i hyfsad prisklass. Att den sedan även har varit en av de bästa har inte skadat dess rykte. Hur står den sig när nästa generation blurayspelare börjar dyka upp på marknaden? Inte lika bra som förr men den gör absolut inte bort sig.
När det gäller bildkvalitet på en blurayfilm så ligger den någonstans i mitten i det här testet, den har bland annat blivit omsprungen av LG:s och Pioneers spelare. Även när det gäller laggningstid håller man sig i mittfåran. Är det dock så att man kommer se en hel del på dvd så bör man fundera på denna, den glänser som få i testet. Bättre uppskalning är svår att hitta, och då inte bara bland blurayspelare utan överhuvudtaget.
Rörigt i-landsproblem
Visst är den inte lika lättanvänd som en vanlig spelare då man har en spelkontroll istället för fjärrkontroll. Nu kan man köpa till en fjärrkontroll till den och bli av med det problemet, en fjärr som dessutom använder sig av bluetooth istället för ir. Xross Media Bar blir dessutom aningen rörigt på PS3:an på grund av att den helt enkelt kan ”för mycket”.
Funktionsmässigt uppdateras PS3:an ständigt med ny firmware och hänger med bra med alla nya standards som kommer. När det gäller utgångar är man dock lite begränsade tyvärr. Sedan är den väldigt stor och klumpig jämfört med de vanliga spelarna (Pioneer ej medräknad). Och något som är värt att notera är den enormt stora strömförbrukningen på 184 Watt jämfört med 20-30 Watt hos de andra spelarna.
Det finns mycket bra med PS3:an och den kommer nog hålla sig bra framöver även som blurayspelare men visst har det också sina begränsningar. Men då ska man tänka på att detta faktiskt först och främst är en spelkonsol, sedan en mediaspelare och att blurayspelaren i första hand är en bonus. Och som bonus gör den absolut inte bort sig ens i ett rent bluraytest.
BETYG
Bildkvalitet 7
Funktioner /anslutningar 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 6
OMDÖME
Hade vi tagit PS3:s alla andra egenskaper i beaktande hade den förstås fått högre betyg, men den gör inte bort sig som blurayspelare heller.
Så testade vi
Vi använde vår referens-tv, en Philips 47PFL9703 med full hd-upplösning. Spelarna anslöts via hdmi och förutom testskivor använde vi filmerna Casino Royale, Blood Diamond och Assault on precinct 13 för att bedöma bildkvalitet.
PCM eller bitstream
Detta är två uttryck som förekommer ofta när vi pratar ljud i bluray-sammanhang. PCM betyder att man skickar ljudet i uppackat och avkodat format (okomprimerat), antingen direkt från skivans PCM-spår eller efter att blurayspelaren kodat av ljudinformationen (t ex ett DTS HD-spår). Bitstream betyder att man skickar kodad signal till en extern förstärkare som får stå för avkodningen.
Behöver du 7.1?
5.1-surround räcker gott och väl, men visst blir det en aning bättre rymd med både bakre och sidomonterade satelliter. Just stödet för nya ljudformat är en punkt där det skiljer en del mellan billiga och dyra maskiner, men för att du ska höra skillnad i praktiken krävs det att du har förstärkare och högtalare som kan göra ljudformat som t ex DTS HD Master Audio full rättvisa.
Hör du inte skillnad mellan en bra kodad mp3-låt och motsvarade spår i cd-original-version i din ljudanläggning klarar du dig långt med Dolby Digital 5.1
och DTS 5.1.
Rätt region
Köper du en ny blurayspelare är den låst till en region (Europa heter B, USA region A), men det finns återförsäljare som säljer regionsfria maskiner, exempelvis www.loudness.se. Värt att känna till är dock att ganska många bluray-importfilmer inte utnyttjar regionskodning och alltså kan spelas på alla maskiner. På sajten bluray.liesinc.net finns en lista över vilka filmer som är regionsfria.
Vilken är din profil?
De första blurayspelarna, och flera som säljs idag, kan inte utnyttja onlineinnehåll (BD Live) eller bild-i-bildfunktion. I början av 2008 kom de första profile 1.1-spelarna och nu börjar spelare som stödjer profile 2.0 dyka upp.
Profile 1.0
Inga krav på lagringskapacitet, internetuppkoppling eller dubbla avkodare. Inbyggt fast minne på 64 kilobyte.
Profile 1.1
Lagringskapacitet: 256 megabyte
Dubbla video- och audioavkodare
Virtuellt filsystem
Profile 2.0 (BD Live)
Lagringskapacitet: 1 gigabyte
Internetanslutning