Behoven

Först och främst måste du ta ställning till vilka funktioner du behöver. Alla NAS-enheter fungerar som lagring, men behöver du exempelvis kunna lägga upp olika konton till flera familjemedlemmar, med olika behörighet? Och vill du kunna köra automatisk backup från datorerna? Om du idag har en mediaspelare för musikuppspelning i vardagsrummet kan det vara smidigt med en inbyggd server som lirar ihop med ljudbryggan, t ex Itunes Server eller Slim Server (för Squeezebox). Tänk också på hur mycket lagring du har behov av och om det finns plats för utbyggnad när det blir fullt på disken/diskarna. En hel del NAS-modeller har också inbyggd skrivarserver vilket gör att du inte behöver ansluta skrivaren direkt till en dator.

Säkerheten


Visst är det maffigt med två 500-gigabytesdiskar ihopkopplade till en mäktig enterabytesdisk, men då räcker det med att en av hårddiskarna fallerar så är alla dina filer förlorade. Den bästa lösningen säkerhetsmässigt är att du speglar informationen på två separata diskar, men då kan du bara nyttja halva diskutrymmet för lagring. En annan lösning som vi tycker är ännu bättre är om du har en extern disk kopplad antingen till NAS-enheten, eller till en dator i nätverket, till vilken du gör backup på viktiga filer regelbundet.

Prestandan


Även om det står ”gigabit lan” på NAS:en du sneglar på i butiken bör du vara inställd på att filkopiering går betydligt långsammare än mellan två vanliga datorer i nätverket, på grund av NAS:ens övriga hårdvara. Och glöm trådlösa nätdiskar om du vill kunna strömma hd-material direkt till mediaspelaren eller spelkonsollen. Läs alla tester du kan hitta innan du går och handlar, detta gäller speciellt om du är ute efter en så snabb modell som möjligt eftersom det är svårt att läsa sig till prestandasiffrorna utifrån tillverkarnas egna specifikationer.

Mediaservern


En stor fördel med en NAS är möjligheten att använda den för att lagra musik och film på, så att du sedan kan spela upp materialet strömmande på din spelkonsoll eller mediaspelare. Om NAS:en är märkt med DLNA-loggan lirar den garanterat ihop med mediaspelare med samma logga på, men det har ingenting med filstödet eller funktionaliteten att göra, bara själva nätverkskommunikationen. Och nio gånger av tio fungerar det ändå, så länge NAS:ens mediaserver stöder Upnp som är i princip samma sak. Itunes-server är bra för dig som använder Itunes (eller Ituneskompatibla mediaspelare) för musikuppspelning, Slim Server (ovanligare) är ett måste om du kör Squeezebox i någon version.

Extrafunktionerna


Det kan vara frestande att välja en specifik NAS utifrån någon av alla extrafinesser det skryts om på kartongen. Ett exempel är inbyggd bittorentklient. Dessa går i regel inte att jämföra med motsvarande program på din dator när det gäller funktioner och inställningsmöjligheter. Samma sak gäller den inbyggda backup-programvaran. Innan du slår till kan det vara läge att besöka tillverkarens supportforum för att se hur bra eller dåligt specifika funktioner fungerar i praktiken.

Strömförbrukning


Även om en NAS i regel drar betydligt mindre ström än en dator så kan det ticka på en del om den står påslagen 24 timmar per dygn, vilket är tanken. Många nya modeller har funktioner som gör att de går ner i sparläge samt stänger ned hårddiskarna när de inte används, vilket är bra för både elräkningen och miljön.

Firmware


Hårdvara är inte allt, så när du tittar på tester av lite äldre modeller kan det vara värt att konsultera tillverkarens hemsida för att se om NAS:ens firmware har uppgraderats. Ny firmware kan ge nya funktioner, bättre prestanda och till och med sänka strömförbrukningen.

Mac-ägare

Om du kör Mac bör du vara extra noga innan du väljer modell eftersom en hel del NAS-enheter brister i sitt Mac-stöd. Titta efter AFP i listan med fildelningsprotokoll samt stöd för Bonjour om du tänker koppla in en skrivare direkt till din NAS. Därutöver är Itunesserver en självklarhet och stöd för Time Machine något att titta efter om du vill använda den för backup.