Att bygga in högtalarna i tv-bänken känns som en riktigt bra lösning för den som vill ha ett enkelt och stilrent hem. Visst går man miste om riktigt surroundljud men Sonys tv-bänk RHT-G900 erbjuder en fejkad version.

Hur låter det då är den stora frågan och vi måste säga att den presterar riktigt bra på den punkten. Vi börjar med att slänga på lite musik och allt som allt känns det bra men även om det finns småsaker som kunde varit bättre. Till exempel når inte basen riktigt ända ner men mullrar på bra så lågt som den kommer.

Bänken låter mest av allt som en vass ministereo som ger dig möjlighet att dra på lite extra volym. Dock du sitta ner om man vill lyssna på musik från bänken, annars blir högtalarna för långt ner.

Film ser vi ju oftast sittande och när testfilmen börjar rulla slår det oss att bänken helt plötsligt inte spelar lika högt, faktiskt lite för lågt. Synd då det konstgjorda surroundljudet är bland de bästa vi har hört, grymt Sony! Allt som allt gillar vi ljudet i bänken, den är ett kanontrevligt komplement till tv:n.

Men det som verkligen drar upp betyget är användarvänligheten. Fjärrkontrollen är en liten fin bekantskap. Den är inte mycket större än handflatan och rymmer massor av knappar. Nu vet vi att detta låter helt hemskt men så är inte fallet, den är riktigt bra. De få knappar du faktiskt behöver sitter perfekt placerade och det är skönt att slippa en massa meny-pill för att till exempel ändra baslådans eller centerns nivå.

Bänken är dock inget för den som vill ställa in ljudet själv då allt du får är ett gäng färdiga förinställningspaket. Oftast brukar sådana inte vara överdrivet bra men Sony har lyckats riktigt väl med dessa. Det enda negativa med användarvänligheten är att den lilla displayen sitter på ovansidan och inte syns från tv-soffan.

Det märks att denna bänk är tilltänkt för dem som lever i det digitala hemmet då du endast hittar en ensam analog ljudingång. Det vill säga, ska du koppla in mp3-spelare, vinyl-spelare med mera så bör du välja ett annat alternativ.
Men för dig som tagit steget till digitalt så finns här fyra digitala ljudingångar och en hdmi-växel med tre ingångar och en utgång. Just hdmi-växeln är något man ofta saknar på hemmabiopaket och även på RHT-G900:s egentliga konkurrent Sharp AN-PR1500H

Är du på väg att köpa en ny tv-bänk och samtidigt vill ha bättre ljud till tv:n utan krånglet att dra en massa sladdar så kan nog detta vara ett bra alternativ för dig även om den inte kan mäta sig mot ett riktigt hemmabiosystem.


Omdöme

+
Snygg
Användarvänlig
Hdmi-växel

-
Låg volym
Basen går inte ner så lågt

=
En snygg tv-bänk som låter väldigt bra med tanke på vad det är och fejkar surroundljud utomordentligt.

Form/design 8
Ljudkvalitet 6
Funktioner/Anslutningar 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6

Fakta

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Förstärkare:
470 W (Digital)
Högtalare: 5 x 70 W RMS + subwoofer på 120 W RMS
Ljudanslutningar: 3 Optisk in, 1 koaxial in, 1 analoga stereo in
Bildanslutningar: 3 hdmi in, 1 hdmi-ut
Fm-radio: ja
Uppmätt strömförbrukning: 25-50 W (normal drift), 0 W (standby)
Mått: 1115 x 500 x 400 mm (B x H x D)
Vikt: 54 kg
Maximal belastning ovanpå: 60 kg
Maximal belastning övre hyllplan: 14 kg
Maximal belastning undre hyllplan: 25 kg