I första delen av vår special försökte vi definiera vad som räknas som social gaming. Karaoke- och rockspelen är givetvis uppenbara, men eftersom vi nämnde Wii Sports bland exemplen på sociala spel borde väl vilket partyspel fyllt med minispel som helst gå in under den här kategorin? Å andra sidan, nämn ett av dessa trettioelva spel på samma tema som ens är i närheten av lika allmängiltigt accepterat som Wii Sports. Nä, just det.
Sett till social gaming skulle Wii mer eller mindre kunnat ha Wii Sports inbyggt i maskinen och skrotat den optiska läsaren. Av samma anledning kan de flesta partyspel till övriga konsoler också dömas ut.
Kul kontroll
Kvar blir något som ligger M3 varmt om hjärtat, prylar. Det handlar om ett spel som kan förstås av i stort sett vem som helst och som samtidigt använder sig av en enkel, spelspecifik kontroll som inte är samma avancerade knappmonster som normalt skrämmer bort icke-spelare.
Wii Sports har vi redan nämnt, och det är ett spel (med tillhörande spelkonsol) som verkligen fick även dem som inte intresserade sig för musikspel att börja lira socialt. Hade succén med Wii sports kunnat upprepas hade Wii definitivt fått en helt egen artikel under den här veckan, men även om konsolen fortsatt vara i fokus tack vare enspelarupplevelser i stil med Wii Fit så har vi hittills inte sett något lika klockrent socialt spel som Wii Sports.
Aktuellt för i vinter är Wii Music, som är Nintendos sätt att föröka få en bit av den riktigt lukrativa musikspelskakan. Spelet är en korsning mellan musikutbildning light och lättfattligt, socialt musikspel och vad vi anser om spelet får ni veta senare under veckan.
Tankenöt
Sony har som bekant släppt nuttifjutton utgåvor av Singstar, och ett spel som fått ungefär lika många utgåvor är Buzz, frågesportspelet till Playstation 2 och 3. Musikfrågesport var först ut på banan och har sedan följts av såväl fler ämnesspecifika spel som ett par med breddade ämnen. Till Playstation 3 är spelreglerna aningen annorlunda och därför har endast ett spel utannonserats än så länge. I och med onlinemöjligheterna kan du ladda ner frågepaket som släpps med jämna mellanrum, hittills har utbudet varit någorlunda varierat med allt från djurfrågor till tv-spel. Utöver det har spelaren även möjlighet att skapa sina egna frågor och dela ut till andra användare.
För att passa en bred åldersgrupp ligger frågorna inte direkt på samma nivå som Trivial Pursuit och liknande klassiska frågesportspel, men variationen finns för att alla ska kunna tävla på samma villkor.
Konkurrensen på det här området har inte låtit vänta på sig, även om ingen riktig utmanare dykt upp än. Till Wii finns det, minst sagt, svalt mottagna Smarty Pants medan Xbox 360 har det lite mer välutvecklade Scene It? Som det lite udda namnet antyder handlar spelserien enbart om film och började faktiskt som ett vanligt dvd-spel, något som märktes i den första utgåvan som släpptes förra året.
Scene it är som Buzz till Xox 360, men med enbart filmfrågor.
Uppföljaren, Scene it? Box office smash, som släpps nu i veckan är mer anpassat för spelkonsoler. Samtidigt är principen densamma som hos Buzz, det vill säga att hela spelet styrs via specialkontroller.
Urfadern som försvann
Dansspelen är de sociala spelens urfader. Från början var det, som så mycket annat spelrelaterat, ett japanskt fenomen som vid slutet av det förra millenniet hittade till våra breddgrader. Principen är den samma som övriga spel i genren, ett enkelt upplägg kombinerat med en specialutformad kontroll, i det här fallet en dansmatta.
Aningen för mangafierat för att passa en bredare målgrupp här i väst.
Men även om spelet i sig har alla komponenter för att slå på den sociala marknaden så kom det ändå hit precis när tv-spel började röra sig från renodlat nördfenomen till något mer allmänt accepterat. Dessutom är formgivningen, främst grafiskt men även i musikurvalet, väldigt japansk, något som inte riktigt fungerar för att tilltala den breda, västerländska massan.
Arkadversionen är betydligt mer känd än konsolversionen
Av den anledningen har dansspelen inte slagit fullt så hårt som de kanske skulle ha kunnat, och varför en spelserie anpassad för massan i väst inte skapats än kan vi bara spekulera i.
Läs mer
Social Gaming: Framtiden
Social Gaming: när Singstar tog över festen
Social Gaming: Rockspelens triumftåg
Social Gaming: Prylar, Prylar Prylar
Social Gaming: Historien
Konsollkoll på M3
M3 testar Singstar till PS3
M3 Testar Singstar Vol. 2 till PS3
M3 testar Buzz till PS3
M3 testar Rock Band
M3 testar Dancing Stage Universe till Xbox 360
M3 testar Dancing Stage Universe 2 till Xbox 360
M3 testar Wii Music
M3 testar Guitar Hero Arosmith
M3 testar Guitar Hero 3
M3 Testar Nintendo Wii
M3 testar en riktig gitarr till Guitar Hero
M3 testar Guitar Hero 2 till Xbox 360
M3 testar Guitar Hero World Tour
M3 testar Rock Band 2
M3 testar Scene it? box office smash
M3 testar Singstar Abba
M3 testar Singstar vol. 3
M3 testar Lips
M3 testar Boogie Superstar
M3 Testar karaokemaskiner med Idol-Ola
M3 testar Guitar Hero med Sugarplum Fairy
M3 testar Singstar med Sugarplum Fairy