Utan någon direkt statistisk grund för vårt påstående kan vi konstatera att de allra flesta någon gång haft en dröm om att få vara en rockstjärna av något slag. Kanske inte direkt just för rockmusik, men begreppet används på artister inom de flesta genrer numera.


Inspirationen till Guitar Hero hämtades från Konamis GuitarFreaks

För de flesta av oss stannar den drömmen som fantasi på grund av en oändlig mängd anledningar. Men det är just av den anledningen som rockspelen fått det fäste som de har idag. På bara ett par sekunder, med hjälp av en plastig leksaksgitarr, kan vem som helst få en simulerad upplevelse av att vara rockstjärna.

Janette Cohen Scalie, pr-ansvarig för Guitar Hero i Sverige, är inne på samma spår när det gäller musikspelens popularitet.
 
– Det beror nog på att man med så pass enkla medel kan förmedla upplevelsen och samtidigt få det att låta bra musikaliskt. Det blir ett sätt att leva ut de drömmar som började med att du spelade och sjöng med i favoritlåtarna med hjälp av ett tennisracket eller hopprep som yngre.

Lång, japansk väg
Som så mycket annat i spelvärlden började musikspelen att ta form i Japan. Där är det mer eller mindre vardagsmat med musikspel som använder sig av instrumentliknande kontroller. Det enda vi fick se på bred front här i väst var Nintendos bongotrummor till Donkey Konga som släpptes till Gamecube 2003. Importfantaster har givetvis talat sig varma om både gitarr- och trumspel under många år, men det var först under 2005 som det slutade vara ett udda japanskt fenomen och började ta sina första steg mot att bli allmängods. Men varför tog det så lång tid?

– Japanerna har en mycket mer utvecklad karaokekultur, säger Janette Cohen Scalie. De är mer vana att bjuda på sig själv och det är något vi västerlänningar inte är lika bekanta med. Därför behövde vår inställning till det hela mogna så att vi vänjer oss med att det bara är på skoj och lek.

Direkt inspirerade av Konamis arkadspel GuitarFreaks bestämde sig den då relativt okända utvecklaren Harmonix för att göra tv-spel av konceptet. Med en minikopia av en Gibson SG och trettio välgjorda covers på rockklassiker släppte de Guitar Hero till Playstation 2 i slutet av 2005.

Utgivaren Red Octane plockades snabbt upp av Activision och succén lät inte vänta på sig. Vid releasen av del två i serien anordnades en begravningsrit för luftgitarren som en markering för hur viktigt Activision förutspådde att fenomenet skulle bli, och de hade rätt.

MTV ger sig in i leken
Efter att ha knåpat ihop två delar av Guitar Hero och sidospåret Rocks the 80’s ville Harmonix gå vidare, medan Activision ville fortsätta i redan intrampade spår. I samma veva steg MTV in och köpte upp Harmonix, medan Guitar Hero-licensen stannade hos Activision och skyfflades över på Neversoft. I och med deras release av Guitar Hero 3: Legends of Rock i slutet av 2007 tog spelgenren fart på allvar.

Medan varumärket Guitar Hero blev världskänt hade Harmonix en helt annan tagning på rockspelen. För deras del handlade det om en mer komplett musikupplevelse som innefattade fyra spelare med varsitt instrument. Ungefär samtidigt som Guitar hero 3 släpptes i Nordamerika dök även Rock Band upp, en korsning mellan Guitar Hero, Harmonix tidigare Karaoke Revolution (med samma koncept som Singstar) och ett förenklat trumset helt enkelt. Nu handlade det inte om att spela mot varandra i första hand, utan om att samarbeta för att ta sig vidare.

Världsförändrande

Skillnaden mellan Rock Bands och Guitar Heros trumset.

Musikspelen har, utan att överdriva, förändrat såväl spel- som musikbranschen. Som exempel har Mötley Crües singel Saints of Los Angeles sålts i fler exemplar till Rock Band än vad den har som vanlig musiksingel. Med den turbulens som råder i musikbranschen idag i och med fildelningen står musikspelen som en fast pelare. Gitarristen Steve Van Zandt har i en intervju hållit med om musikspelens betydelse:

- Sett till rockhistorien så kan Rock Band visa sig vara precis lika betydelsefullt som radion, cd-skivan eller MTV.
Det gäller inte bara nedladdningsbara låtar. Enligt Activision har Aerosmith, som var det första bandet att få ett helt eget Guitar Hero tillägnade sig (Metallica är på gång till våren och säkerligen finns fler band inplanerade), faktiskt tjänat mer på Guitar Hero än vad de har gjort på något enskilt skivsläpp någonsin.


Guitar Hero World Tour (överst) siljer sig inte så mycket från föregångaren Rock Band.

Även i spelvärlden följer ekot från de båda musikgiganterna, då alla vill vara med och få en bit av kakan. Mest noterbart är Guitar Hero World Tour som släpps nu på fredag och bygger på samma princip som Rock Band; fyra instrument i ett bandläge snarare än ett renodlat gitarrspel. Utöver Activision, som även har ett dj-spel i samma anda på väg ut, så syns Wii Music från Nintendo (läs vårt test), Rock Revolution från Konami, Popstar Guitar från XS games, Game Tanks Guitar Rising och oräkneliga andra titlar som bygger på samma koncept.

Om det betyder att marknaden blir mättad och dör ut eller om det helt enkelt inte finns något som rår på Guitar Hero och Rock Band återstår att se, men de båda spelserierna har redan nu förändrat vårt sätt att se på musik och spelande.


Läs mer
Social Gaming: Framtiden
Social Gaming: när Singstar tog över festen
Social Gaming: Rockspelens triumftåg
Social Gaming: Prylar, Prylar Prylar
Social Gaming: Historien

Konsollkoll på M3

M3 testar Singstar till PS3
M3 Testar Singstar Vol. 2 till PS3
M3 testar Buzz till PS3
M3 testar Rock Band
M3 testar Dancing Stage Universe till Xbox 360
M3 testar Dancing Stage Universe 2 till Xbox 360
M3 testar Wii Music
M3 testar Guitar Hero Arosmith
M3 testar Guitar Hero 3
M3 Testar Nintendo Wii
M3 testar en riktig gitarr till Guitar Hero
M3 testar Guitar Hero 2 till Xbox 360
M3 testar Guitar Hero World Tour
M3 testar Rock Band 2
M3 testar Scene it? box office smash
M3 testar Singstar Abba
M3 testar Singstar vol. 3
M3 testar Lips
M3 testar Boogie Superstar

M3 Testar karaokemaskiner med Idol-Ola
M3 testar Guitar Hero med Sugarplum Fairy
M3 testar Singstar med Sugarplum Fairy