För 2-3 år sedan var detta den stora frågan innan man skulle skaffa platt-tv. Plasma eller lcd – vilken typ ska jag satsa på? Fortfarande får vi på redaktionen samma fråga men det blir allt svårare att svara på den. Detta eftersom båda teknikerna blivit så pass bra. Att i dagsläget generellt gnälla på dålig lcd-svärta eller förespråka plasma till sportfanatiker håller inte längre.
Vi valde ut den bästa plasman och den bästa lcd-modellen, i samma prisklass, och ställde apparaterna mot varandra i ett gäng olika ronder.

Testmodellerna

Lcd-tv:n vi valde ut heter LE46A766, Samsungs i våra ögon vassaste lcd-tv just nu och vinnaren i vårt jämförande test.
En tv som vi hyllat för dess fenomenala bild i kombination med en hel del nya finesser.

Plasmarepresentanten kommer från Panasonic och heter TH-46PZ85. Båda apparaterna går att hitta för omkring 17 000 kronor hos billiga återförsäljare, och båda har full hd-upplösta paneler och 100 Hertz-läge. Därför tyckte vi de var lämpliga att ställa mot varandra.

Rond 1 - Skärpa

Skärpan har länge varit lcd-förespråkarnas stora argument eftersom du länge fick fler pixlar per krona om du satsade på lcd. Och så är läget fortfarande, dvs full hd-apparater är vanligare, och billigare, på lcd-sidan än när det gäller plasma. Men å andra sidan är det inte ofta du ser skillnad på 720p och 1080p på en 46-tummare från normalt tittavstånd. Vi har tidigare kört blindtester som visat detta och testpanelen var då enig –en 720p-plasma gav minst lika skarp bild från vanligt tittavstånd trots att vi hade en full hd-lcd-skärm bredvid och trots att vi matade båda apparaterna med blurayfilm i 1080p (du hittar blindtestet här).

Om du kopplar in en dator eller en modern spelkonsol blir läget dock annorlunda, här syns detaljer på ett helt annat sätt.
När vi ställer Panasonics PZ85:a bredvid Samsungs 7-serie ser vi dock inte att någon av skärmarna är sämre än den andra på den här punkten, båda apparaterna levererar knivskarp bild från bluray-rullar och tv-spel. Det som avgör hur skarp bilden ter sig är främst hur vi ställer in de olika bildparametrarna.

När saker och ting rör sig på skärmen blir läget dock annorlunda. Panasonic-skärmen behåller skärpan ganska intakt medan lcd-skärmen från Samsung tappar en del. Inte mycket men det blir ändå märkbart, därför vinner plasman den här ronden. Det är ju trots allt ganska vanligt att det rör sig i tv-rutan…

Vinnare: Plasma

Rond 2 - Färger

Att säga något allmänt om färgåtergivningen på lcd- respektive plasmasidan är väldigt svårt eftersom det ofta skiljer mer från tv till tv än mellan teknikerna generellt. På lcd-sidan styr bakgrundsbelysningen i hög grad hur bra färger du kan få ut från tv:n och när led-belysta paneler kommer ner i pris kommer plasma att få det tufft på den här punkten.
Både Panasonics PZ85:a och Samsungs LE46A766 levererar otroligt levande och fylliga färger. Skillnaden mellan de två apparaterna är så liten så att vi inte med samvetet i behåll kan utse en vinnare i den här ronden.

Vinnare: Oavgjort

Rond 3 - Eftersläpningar

Om du var tidig med att kika på platt-tv har du säkert sett fenomenet. Exempelvis när en fotboll flyger över skärmen och helt plötsligt ser det ut som om Zlatan skickade iväg tre bollar efter varandra. Lcd-apparaterna har blivit betydligt bättre i och med att responstiden kortats ned, men fortfarande ser vi det på vissa billigare modeller. Samsungs nya LE46A766-apparat ger inte riktigt samma skärpa i rörliga bilder som Panasonics PZ85:a, men vi ser inga eftersläpningar som stör i bilden annat än i extremt tuffa situationer på våra testskivor.

En plasma har ingen responstid att tala om, här ändras varje pixel omedelbart, men det finns ett annat problem att nämna i sammanhanget: Fosfor-spår. I vissa situationer kan du uppleva gröna eftersläpningar, speciellt när ljusa element rör sig snabbt mot en mörk bakgrund. På Panasonics testmodell ser vi detta tydligt på flera av våra testsekvenser och även när vi spelar snabba fps-spel på skärmen. När vi ser på film är det dock väldigt sällan vi störs av fenomenet. Sammantaget gör detta dock att PZ85:an förlorar i den här ronden.

Vinnare: LCD

Rond 4 - Svärta/kontrast

För 3-4 år sedan hade lcd-tv:n lämnat walk-over i det här testmomentet, idag är vi riktigt imponerade av hur bra båda tv-typerna blivit. Faktum är att efter att vi kalibrerat båda testmodellerna är det Samsungs tv som levererar bäst svärta. Visst, det finns ännu vassare plasmor när det gäller just svärtan (Vi snackar Pioneer Kuro), men det är ändå anmärkningsvärt hur bra lcd-tekniken blivit. I ett nedsläckt rum ser vi nästan inte var bilden slutar och var den svarta ramen tar vid i mörka scener på Samsungs tv.

Panasonicplasman är dock ett strå vassare än Samsungen när det gäller att leverera detaljer i mörka och ljusa bildpartier, LE46A766-modellen har lite svårt att prestera optimalt i bilder med både ljusa och mörka delar. Oavsett om vi tittar på mörka scener i Sagan om Ringen eller ljusstarka animerade rullar levererar båda apparaterna dock extremt dynamisk bild. Samsungs tv krävde en aning mer justering än Panasonics apparat men båda apparaterna får MVG i detta moment och det sammanvägda resultatet blir oavgjort.

Vinnare: Oavgjort

Rond 5 - Inbränningar

Rent tekniskt är det fullt möjligt att få inbränningar på en lcd-skärm, fenomenet kallas image persistence. Om samma kristaller ofta har samma spänning pålagt har de en tendens att välja detta läge även när ingen spänning ligger på vilket resulterar i en ”inbränd” bild. Men det är väldigt ovanligt och det går i regel att bli av med genom att köra en helvit bild en liten stund.

På plasmasidan är inbränningar dock vanligt, även om det som tur är oftast inte handlar om permanenta sådana. Men om du spelar mycket tv-spel, eller om du har en dator inkopplad till tv:n, är risken stor att statiska bildelement ”fastnar” i skärmen på grund av att fosforn åldras ojämnt i displayen. Om du exempelvis har spelat spel med din PS3:a under en natt och sedan tittar på en film med ljusa partier direkt efter kan du säkert se bildelement från spelet i skärmen. En plasma är speciellt känslig under ”inkörningsperioden”, dvs de första 200 timmarna. Och du bör inte dra upp ljusstyrka och kontrast allt för högt när du spelar. Med en så kallad whitewash-funktion (som många plasmor har inbyggt) kan du i regel bli av med inbränningarna efter 10-15 minuter men risken finns att du får leva med dem, speciellt om du ofta ser på tv med en statisk logga i ena hörnet eller om du använder 4:3-läge på din widescreen-tv.
En plasma kräver helt enkelt lite mer omtanke än en lcd-tv, vilket gör att den förlorar på den här punkten.

Se gårdagens inbränningstest här.

Vinnare: Lcd

Rond 6 - Strömförbrukning
För något år sedan utmålades plasmaskärmar som riktiga strömtjuvar, något orättvist eftersom lcd-modellerna i praktiken drog nästan lika mycket generellt. Idag är balansen dock rubbad ganska ordentligt, främst eftersom lcd-apparaterna har blivit så mycket bättre än tidigare på den här punkten. Vi mätte upp testmodellerna under ett par scener från filmen Casino Royale (bluray), med likvärdig ljusstyrka på båda apparaterna, och Panasonic får duktigt med stryk av Samsung. I snitt 297 watt mot Samsungs 124 watt. Och Panasonics PZ85:a låg tidvis och peakade över 400 Watt, inte bra.

När vi tittar på värdena från gårdagens jämförande tv-test (länk) ser vi ungefär samma siffror där också. Lcd är betydligt bättre på den här punkten helt enkelt medan plasmorna idag (de vi har testat från Panasonic och Samsung) drar i stort sett lika mycket ström som för ett par år sedan.

Vinnare: Lcd

Och vinnaren är…
Förutom delmomenten ovan finns det ytterligare detaljer att väga in. Exempelvis att Panasonics modell väger 11 kilo mer än Samsungs och att en plasma överlag är betydligt mer känslig vid transport än en lcd-tv. Och att du i regel får mer för pengarna om du väljer lcd, exempelvis erbjuder Samsungs testmodell trådlös nätverkskoppling och inbyggd mediaspelare utan extra kostnad jämfört med Panasonics PZ85:a.

Vi har alltid tidigare förespråkat plasma framför lcd bildmässigt men nu är det dags att byta sida. Lcd-tekniken har helt enkelt utvecklats snabbare det senaste året och trots att Samsungs 7-serie inte använder led-belysning så bjuder den på bättre svärta, betydligt lägre strömförbrukning och lika fin färgåtergivning som Panasonics flaggskepp.

Plasma är allt annat än uträknad som teknik men det är på lcd-sidan det händer mest just nu. Lcd vinner årets tv-duell!

Hur länge kommer lcd och plasma att finnas kvar och stavas framtiden Oled eller Fed? 
Missa inte morgondagens artikel om framtidens platt-tv.

Alla våra artiklar i denna TV-special:

Del 1: Tidernas prisras
Del 2: Platt-tv på 46-50 tum: Det totala tv-testet
Del 3: Det stora inbränningstestet
Del 4: Plasma vs lcd: Den stora tvekampen
Del 5: Framtidens platt-tv

Fakta

Vi använde en Playstation 3 för att titta på film (dvd och bluray) samt för att testa tv-spel på skärmarna. Förutom filmer som Sagan om Ringen och Batman The Dark Knight använde vi ett par olika testskivor med moment för att kontrollera eftersläpningar, brusreducering, deinterlacing mm. Vi kalibrerade apparaterna med skivan Digital Video Essentials.