Även om 2007 måste räknas som året då platt-tv breakade stort i Sverige såldes det nästan lika många lcd- och plasma-modeller under 2008, dvs drygt 800 000 apparater. Och en av de största trenderna är att tv:n ska bli riktigt platt, två decimeter i djupled håller inte längre. Men hur länge kommer dagens tv-typer att finnas kvar och vad kommer efter lcd och plasma?
Oled i småskärmar
De senaste två åren har supertunna oledskärmar varit glödhett på teknikmässor världen om. Oled står för organic light-emitting diode, en skärmteknik som sedan en tid tillbaka används i små displayer i mp3-spelare, kameror och mobiltelefoner. Förenklat handlar det om organiskt material (kolbaserat) som avger ljus när man skickar ström genom oled-cellen. Fördelarna är flera, framför allt möjligheten att göra extremt tunna skärmar och att man kan producera en bild med mycket bra kontrast. Skärmarna behöver inte någon bakgrundsbelysning och det ska gå att applicera tekniken på en mängd olika material.
Du skall till exempel kunna lägga en oled-panel på en plastfilm och således ha en böjlig skärm. Samsung har redan visat upp en prototyp på en mobiltelefon med detta koncept. Responstiden för oled-skärmar ligger på ynka 0,01 millisekund.
Sonys 11-tummare XEL-1 (läs M3:s test här), går sedan en tid tillbaka att köpa utomlands. Men hur långt ifrån ett stort oled-break i 32-40-tumsklassen befinner vi oss idag?
Olivia Enquist, nordisk produktchef för tv på Panasonic tror att det dröjer ett antal år innan oled börjar konkurrera med dagens tv-tekniker.
Olivia Enquist, produktchef på Panasonic
- Under 2011 kommer de flesta oled-tillverkare att introducera oled-tv, men med begränsade storlekar, upp till omkring 30 tum. Det kommer ta ytterligare några år tills oled blir tillgängligt till samma kostnad och storlek som plasma och lcd och då kommer de fasas ut, säger Olivia.
Samsung i startgroparna
Samsung imponerade med sina 31-tum stora (och 4,3 millimeter tunna) oled-apparater både på ifa- och ces-mässan 2008.
- Vi jobbar på och är långt framme vad gäller flera olika tekniker. Oled är en av de mest kända framtidsteknikerna som det pratas om och där har vi sagt att vi tidigast 2010 lanserar oled-tv, säger Andreas Bratt, nordisk produktchef för tv på Samsung. Sharp är dock inte lika entusiastiska över oled:
- Livslängden måste förbättras radikalt för oled. Kanske kommer nått nytt innan de slagit, säger Fredrik Ribbing, produktchef för tv på Sharp.
Andreas Bratt, produktchef på Samsung
Begränsad livslängd
Livslängden är ett problem med den här tekniken, liksom skärmstorleken. Blå oledpixlar har en brinntid på ca 14 000 timmar. Detta kan jämföras med plasma och lcd-tekniken idag som ligger på omkring 60 000 timmar.
Företaget Eastman Kodak, som äger tekniken, vill dessutom ha licenspengar på varje såld skärm vilket naturligtvis kan fungera som en bromskloss. Avgörande patent går dock ut 2009 vilket kan komma att påverka tillverkarnas utvecklingstakt.
Det finns ett antal varianter som bygger på samma princip som oled, där man försökt komma till rätta med ett eller flera av problemen med tekniken. På pled-skärmar (polymer light emitting diode) har man lyckats få till betydligt bättre livslängd med en brinntid på 68 000 timmar. Pled använder större molekylära sammansättningar i de organiska cellerna än med vanlig oled.
Sed har lagts på is…
Ett annat alternativ är sed (surface-conduction electron-emitter display), en teknik som påminner om den i våra gamla bildrörsklumpar. Varje pixel är en halvledare som fungerar som sin egen crt-skärm, eller ett katodstrålerör i miniatyr för att vara mer tekniskt korrekt. Sed började utvecklas redan 1986 av Canon och tillsammans med Toshiba siktade man på en kommersiell release under 2005. Demoexemplar visades upp på olika mässor och folk förundrades över den fantastiska bilden. 2005 kom och gick men ingen skarp sed-tv syntes till. Under 2007 lämnade Toshiba projektet helt och kort därefter meddelade Canon att tekniken lagts på is till framtiden.
Fed är på gång och flera prototyper har visats upp.
…men fed är på gång
Den lite mer avancerade storebrodern fed (field emission display), som bygger på samma grundprincip, trädde fram i ljuset med hjälp av Sony under 2007. Och i oktober 2008 användes en 19-tums fed-skärm (nano-spindt fed) till att visa en extrem speldemo i New York där fyra PS3:or kopplades samman för att visa video med uppdateringsfrekvensen 240 bilder per sekund, något som skärmen tydligen ska ha klarat av utan problem.
Fördelen med sed/fed ligger i att responstiden blir en millisekund eller lägre, vilket dödar problemet med eftersläpningar som finns hos lcd. Dessutom blir kontrasten betydligt bättre än det vi ser idag och tillverkningskostnaden skall kunna gå att få ned ordentligt då färre separata komponenter kommer att behövas i apparaterna.
Laser-tv:n är här
En annan ny teknik är den så kallade laser-tv:n som använder tre laserstrålar (röd, grön, blå) för att projicera upp en bild. Fördelarna med den här tekniken är dels att strömförbrukningen blir betydligt lägre än en plasmaskärm i samma storlek (Mitsubishis 65-tummare drar bara 94 watt), dels ska färgåtergivningen vara riktigt bra. Mitsubishi visade upp en prototyp på sin 65-tummare för ungefär ett år sedan och i november 2008 lanserades den under namnet LaserVue TV, i USA. Prislappen på 6 999 dollar är dock högre än vad de flesta hade förväntat sig efter att tillverkaren gick ut och lovade ”konkurrenskraftiga priser” tidigare 2008. Under 2009 kommer också en 73-tummare från samma tillverkare.
Mitsubishis första laser-tv
Förespråkarna av tekniken hävdar att lcd-skärmar bara kan visa hälften av den mängd färger ögat kan uppfatta. Laser-tv ska istället klara av att visa upp till 90 procent av de färger vi kan se vilket borgar för riktigt naturtrogen bild.
Nackdelen då? Utöver småsaker som att skärmarna kan behöva utrustas med filter för att inte skada ögonen (snacka om inbränning!) så finns det extremt lite info om tekniken. Laser-tv:n kommer inte att kunna bli lika platt som dagens lcd- och plasma-skärmar och ingen av de större tv-tillverkarna säger sig ha några som helst planer på att stödja tekniken.
Lcd och plasma lever vidare
Hur går det då med utvecklingen på lcd- och plasmasidan, kommer din tv att vara hopplöst omodern om ett par år?
Fredrik Ribbing på Sharp tror att lcd-tv:n kommer att vara dominerande länge.
- Lcd-tekniken är inte på långa vägar färdigutvecklad utan det finns mycket mer att hämta ur den. Vi ser det nu till exempel med led tekniken och då framförallt rgb-led, säger Fredrik.Din tv kommer säkert att kännas omodern om 3-4 år, men troligtvis inte för att nya skärmtekniker invaderat våra hem. Däremot händer det en hel del på funktionssidan med trådlös överföring av bild i hd-format, inbyggda hårddiskar och tv-mottagare med stöd för hdtv. Standarden Wireless HD kommer när som helst, både i form av fristående paket och inbyggt i lite dyrare tv-apparater och blurayspelare. Dessutom kommer själva definitionen platt-tv att omprövas nu när de flesta tv-tillverkare kämpar för full för att få ned tjockleken på sina skärmar. Mycket pengar är investerade i dagens tekniker så det lär dröja innan tillverkarna stänger sina lcd- och plasma-fabriker och satsar på nytt fullt ut.
Alla våra artiklar i denna TV-special:
Del 1: Tidernas prisras
Del 2: Platt-tv på 46-50 tum: Det totala tv-testet
Del 3: Det stora inbränningstestet
Del 4: Plasma vs lcd: Den stora tvekampen
Del 5: Framtidens platt-tv