Den är inte lika cool som N95 men betydligt hetare än N96. Innehållsmässigt ser N97 ut att ta oss ytterligare ett steg mot samhället där kurragömma är otänkbart. Inuti sitter en A-gps-sensor och en form av elektronisk kompass som ska göra så att mobilen kan känna av var den är. Med andra ord vet den var du befinner dig. Nokia kallar konceptet för ”social location” och tanken är att användarna i förlängningen ska dela med sig av sin status till vänner och släktingar. Som ett facebook i realtid. Dit kan du för övrigt surfa in via touchdisplay eller tangentbord.
-   Det här är det nya steget inom mobila datorer, säger Nokias multimediachef Anssi Vanjoki på presskonferensen i Barcelona.
Han syftar främst på mobiltelefonens knappuppsättning och hårdvara, men även på utvecklingen av deras Ovi-tjänster och Nokia maps. Dessa två ska ha integrerats med varandra. I Ovi ska du alltså kunna få fram kartor och planera resor. Men bara i beta-version än så länge.
N97 kommer med en kamera på 5 megapixel, 3,5 tums touchscreen och turbo-3G.

Priset kommer hamna runt 7000 kronor när N97 släpps under våren nästa år. M3s mobilredaktör sitter redo att testa den för första gången. Senare under dagen kommer första utlåtandet.