Nokia N97 är nästa steg inom de mobila datorerna enligt företaget själva. Med mobila datorer menar de i första hand en uppföljare till N95, som nu har nästan två år på nacken.
Den utgåva av telefonen vi får testa är ett minst sagt tidigt exemplar, där mjukvaran är fantastiskt seg, vibrationsfeedbacken saknas och pekskärmen mer eller mindre kräver en hård vänsterkrok för att reagera, men trots det får vi ändå en inblick i hur luren kan komma att kännas när den väl landar i butik.

Smalare än bilden
Något vi reagerade på under presskonferensen var att luren såg fruktansvärt tjock ut på bilderna, men vi blev snabbt lugnade när vi fick se ett verkligt exemplar. Ytan känns trots sin 3,5 tum stora display inte direkt otymplig heller och byggkvaliteten ligger på topp. Om det var demoexet som spökade eller om det faktiskt kommer att finnas med i den slutgiltiga versionen vet vi inte, men slajden kändes lite för aggressiv och sköt upp lite för hårt.

De delar av gränssnittet som faktiskt fungerade var en fröjd att använda. De logiska vurpor och rörigheten vi störde oss lite på hos Nokias 5800 är som bortblåsta och så långt vi kunde testa så kan vi konstatera att det här är den första Series 60-telefonen som faktiskt känns logisk att använda redan från start.

Inte komplett
Med gps, wlan, 32GB inbyggt minne och digital kompass känns det som att luren har det mesta vi kan önska oss. Samtidigt är skärmen inte vga-upplöst och kameran ligger på numera ganska futtiga fem megapixel med led-blixt. Johan Eidhagen, som är marknadsföringschef för N-serien förklarar blixtproblematiken på följande sätt.

– Vi hade naturligtvis kunnat bygga in en riktig blixt. Men samtidigt ville vi att videofilmandet skulle fungera så smidigt som möjligt och för det ändamålet fungerar led-lampor betydligt bättre.

N97:ans designer, Shunjiro Eguchi, har också åsikter om varför vissa saker saknas i telefonen.

– Visst kan vi bygga in det mesta i en telefon, och i en drömvärld där vi inte behövde bekymra oss om pris, storlek eller att kunna få ut telefonen på marknaden inom rimlig tid så hade vi självklart gjort det. Nu har vi istället vad vi anser är den bästa kombinationen av funktioner, storlek och pris som går att göra idag.

Vidare så kommer tangentbordet att vara anpassat för svenska tecken när den landar i butik. Får Nokia som de vill så kommer även tredjepartsutvecklare att ha hunnit skapa en mängd program, både uppdateringar av befintliga Symbianprogram och nya pekskärmsanpassade diton, lagom till release.

Vi på M3 tycker att N97 definitivt verkar vara ett steg uppåt jämfört med Nokias 5800 när det gäller pekskärmstelefoner och deras gränssnitt, så håll ögonen på den här för det kan bli riktigt intressant. Men trots det så känns det inte som att N97 är samma jättekliv framåt rent tekniskt som N95 var när den släpptes. Enligt Shunjiro Eguchi beror det på att telefonen bärs upp lika mycket av tjänsterna ibland annat Ovi som hårdvaran under skalet. Måhända att det stämmer, men nu har det ändå börjat dyka upp funktioner som vi vill se samlade i en riktig dunderlur, som håller precis lika länge på toppen som N95 gjorde.

Fakta

Tillverkare: Nokia, www.nokia.se
Beskrivning: überlur med pekskärm
Rek. pris: 6-7000 kr
Mått
117x55x15,9 mm
Vikt
150g
Band
Quad band gsm, wcdma
Skärm
3,5 tum, 640x360 pixlar
Taltid
6,5h
Passningstid
430h
Minne
32gb, Micro sd-kortplats
Operativsystem
Symbian Series 60 v5
Kamera
5 megapixel, led-blixt, af
Övrigt
Fm-sändare, gps, wlan, hsdpa

M3:s recept för att göra en riktig überlur av N97
Kamera på 8 megapixel, med riktig blixt
Videoinspelningsfunktion i maximalt 120fps, med led-lampa
Oled skärm i minst vga-upplösning
Multi touch
Fm-sändare
NFC-stöd
Ficklampa
Laserpekare