Med sin sobra yta och vettiga specifikationer på papperet blir det första intrycket av X360 väldigt positivt. Det tvådelade locket har både en metallisk svart finish samt en pianolacksblank svart del där avtryck av alla fingrar som någonsin rört den finns prydligt uppradade direkt efter avemballering. Samma blanka yta återfinns även som handledsstöd samt runt tangentbordet och strömknappen – något som är snyggt i ett par sekunder innan de är helt nergeggade med fettfläckar. Helt genomtänkt känns det inte och inga handskar medföljde heller.

Gimme the light
Bildskärmen är något av det ljusstarkaste vi sett och under batteridrift kan vi dra ner styrkan till hälften och den är fortfarande lika ljusstark som de flesta bärbara på 90% styrka. Tyvärr blir svärta och färgåtergivning lidande och betraktningsvinklarna är ärligt talat inget vidare – men som affärsmaskin är detta trots allt riktigt lysande.

Tangentbordet är av macbooktyp och tilltalar de som föredrar ett stumt tangentbord med isolerade tangenter. Pekplattan har inga särskilda innovationer men precisionen sitter där den ska och knapparna är riktigt trevliga och distinkta utan att spjärna emot för mycket. Högra sidan är som vanligt på pc-marknaden en konfigurerbar rullsektion.


Standard. Pekplattan på X360 ser ut som vanligt för en pc – den fungerar, men inte så mycket mer.

Det medföljande 6-cellsbatteriet bygger på höjden baktill en del men smälter ändå in i det kilformade chassit på ett vettigt sätt. Batteritiden under filmvisning är en bit över fyra timmar vilket är riktigt bra och motiverar formgivningen väl. På batteriet hittar vi en nivåindikator i stil med äldre macbookbatterier.

Hyfsat fartfylld
Den lågvoltsanpassade processorn på 1,2 gigahertz är inget prestandamonster men duger utmärkt till kontorsprogram och filmvisning. Jämfört med en 1,6 gigahertz Atom är den förstås riktigt snabb. I övrigt får vi 3 gigabyte ddr3-minne, en 120 gigabytes hårddisk och de flesta portar vi behöver inklusive hdmi, vga och en pc-expressplats som tyvärr bara är av 34 millimeter-typ.


Full koll. Inbyggd visning av laddningsnivån i batteriet.

Testexemplaret levereras med Vista Home Premium och finns även i en 128 gigabyte ssd-version som då pryds av ett till större delen rött lock istället.

X360 är utrustad med det vi saknade på till exempel Thinkpad X300 – en dockningsport. Detta tillsammans med tpm-krets, låg vikt, bra batteritid och hög ljusstyrka gör X360 till en praktisk affärsmaskin. Problemet är att bildskärmen är av halvblank typ och även om det inte är samma spegeleffekt som i den nya Macbookserien så kan den vara irriterande – särskilt vid långvarig användning. För businessanvändaren och pc-fanatikern kan den säkert vara att föredra framför Air, men annars regerar Macbook vidare tills vidare.


OMDÖME

+
Batteritiden
Ljusstyrka
Vikten

-
Bildkvalitet i övrigt
Saknar 3G

= En värdig ultraportabel med god funktion, schyst formgivning och låg vikt. När det gäller estetiken är det dock en lång väg kvar till Macbook Air.

BETYG
Form/design 8
Användarvänlighet 7
Funktioner 7
Prisvärde 6
Ergonomi 6
Totalt 7

Fakta

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Pris: 16 000 kr
Processor: Intel Core 2 Duo U9300 M (1,2 GHz)
Ram-minne: 3 GB DDR3
Hårddisk: 120GB 5400 RPM
Bildskärm: 13,3 tum, 1280x800 widescreen LED
Grafik: Intel GMA X4500
Optisk enhet: Nej (extern usb-ansluten enhet medföljer)
Portar: 3x USB, hörlursuttag, mikrofoningång, Ethernet, HDMI, VGA, 7-in-1 minneskortsläsare, 34 mm expresscard
Kommunikation: Bluetooth, WLAN b/g/n, 10/100/1000Mbit ethernet
Mått: 311 x 228 x 17-31 mm
Vikt: 1,3 kg
Vista rating: 3,4
PCMark05: 3099
3Dmark06: 642
Batteritid arbete: 4h 11m
Effektförbrukning: 15 W idle / 30 W last
Övrigt: inbyggd webbkamera, anslutning för dockningsstation, fingeravtrycksläsare och tpm-krets