Vad är impedans?
Impedansen mäts i Ohm och är en siffra du säkerligen kommer att stöta på när du ska handla hörlurar, men vad betyder denna siffra och vad betyder den för ditt köp? Impedans är i korta drag motstånd, väldigt förenklat skulle man kunna säga att det handlar om hur mycket motstånd hörlurarna gör mot det inkomna ljudet. Ett lågt värde innebär att du kommer få ut en högre volym men det gör det också svårare för hörlursförstärkaren att driva lurarna. Får förstärkaren problem med det så kommer du att få ut ett sämre ljud med mer distorsion så detta är en balansgång mellan volym och kvalitet. Till mp3-spelare med mera som har väldigt låg effekt bör man välja lurar med låg impedans.

Vad betyder känslighet/sensitivity? (Nominal SPL)

Känsligheten visar hur högt dina hörlurar spelar. Detta skrivs oftast ut i decibel (dB) men mer korrekt ska det skrivas ut som dB SPL/1 mW. På svenska betyder detta hur många decibel över hörtröskeln hörlurarna producerar när de blir matade med en milliwatt från förstärkaren.
Ju högre siffra, desto högre volym per milliwatt. Väljer man ett par hörlurar med hög impedans eller har en förstärkare med väldigt låg uteffekt bör man ha koll så inte denna siffra är för låg.

Hur mycket behöver jag bry mig om effekten?
En annan specifikation du kan se är effekt. Nu pratar vi inte några större värden utan istället för watt så pratar vi milliwatt. Enkelt uttryckt: se till att dina hörlurar pallar lika många milliwatt som din hörlursförstärkare, mp3-spelare eller annat skickar ut. Om lurarna inte gör det, var försiktig och maxa inte volymen när du lyssnar då det kommer bli mycket extra distorsion.

Vilken typ ska jag ha?

Det finns många typer av hörlurar och alla är bra på olika sätt. Den variant som oftast följer med när du köper en ny mp3-spelare eller liknande är av typen in ear, utöver det finns det öppna, slutna, och halvöppna lurar. In ear-lurar har den självklara fördelen av att vara väldigt smidiga men ljudet låter ofta som om det kommer inifrån huvudet vilket vissa kan tycka är obehagligt. Slutna lurar är stora och tunga. De isolerar dig väldigt bra från omvärlden men lider av samma problem som in ear-varianten. Dessa läcker dock inte ut så mycket ljud vilket är en stor fördel om man vill ha lurar med kåpor. En känd variant av en öppen lur är Koss Porta Pro, som är öppen både mot örat och utåt. Detta ger en speciell och trevlig ljudkaraktär men läcker också brutalt mycket ljud utåt samt sitter oftast inte jättebra på plats. En halvöppen lur ser ut som en sluten men är öppen utåt så den läcker betydligt mer ljud men ger också en ljudbild som känns mer naturlig. En sak du bör tänka på är att stora hörlurar ofta har högre impedans och kan med en liten mp3-spelare bli svåra att få upp volymen rejält i.

De populära lurarna Koss Porta Pro

Vad betyder frekvensomfång? (Frequency response)
Lite förenklat brukar man säga att när vi föds så kan vi höra ljud mellan 20 Hertz och 20 000 Hertz. Då är det bra om hörlurarna kan spela upp ljud i detta område kan man tycka och de flesta hörlurar du läser specifikationerna till kommer att ha just dessa siffror. Men helt enkelt är det inte ändå. Först och främst försämras din hörsel med åren så kanske hör du inte ljud över 16 000 Hertz. Sedan specificerar sällan tillverkarna hur de har mätt upp frekvensomfånget. Kanske kan en hörlur spela upp så djup bas som 16 Hertz på pappret men sedan är frågan hur högt den spelar upp frekvensen, något som sällan nämns. Ett ”rätt” utskrivet frekvensomfång ska därför ha en siffra som avser hur mycket volymen får variera mellan frekvenserna. Till exempel 32 Hertz – 19 Kilohertz +/- 3 decibel. Det betyder att den kan spela upp 32 Hertz utan att volymskillnaden mellan den frekvensen och den högst låtande frekvensen är mer än sex decibel. I och med att detta i princip aldrig står utskrivet så kan du nästan bortse helt från dessa siffror.

Vad menas med distortionsvärde? (T.H.D)

I vissa hörlursspecifikationer kommer du att hitta ett värde för distorsion som mäts i procent THD (total harmonic distortion). Detta värde kan vara svårt att omsätta i praktiken men i hörlursvärlden är det nästan alltid under 1 procent, vilket räknas som bra. Helt andra siffror gäller dock när vi pratar högtalare, då värden upp mot tio procent tyvärr inte är helt ovanligt. Men nu pratar vi hörlurar och ser du inte ett värde som sticker ut avsevärt så kan du i praktiken strunta i detta värde.

Hur bra är brusreducering? (Noise cancelling)

På senare år har det blivit populärt med så kallade noise cancelling-lurar, alltså hörlurar som filtrerar bort bakgrundsljud. I teorin låter detta fantastiskt men det finns nackdelar. Tekniken fungerar så att hörlurarna med hjälp av en mikrofon ”lyssnar” på omgivningen och sedan producerar exakt samma ljud fast fasvänt. Detta är samma princip som gäller vid balanserad överföring av ljud i ditt stereosystem. Detta innebär att du kommer få en del ljud i hörlurarna som du inte vill ha där, och även om de oftast neutraliseras av missljuden utifrån så blir ljudkvaliteten lidande. Ska du lyssna på hörlurar på en plats där det är mycket oljud rekommenderar vi hellre ett par bra slutna lurar med mycket dämpning av omgivningens oljud.


Sennheiser HD 280 pro dämpar omgivningen med hela 32 dB!

Hur bra är det med trådlösa hörlurar?
Det finns just nu tre tekniker för att skicka ljud trådlöst till hörlurarna, dessa är ir, radio och bluetooth. Ir hittar du bara i de allra billigaste lurarna och är kort och gott inte något du vill ha då det är en bristfällig teknik. Radio är ganska störningskänsligt och du kommer att tappa ljudkvalitet vilken prisklass du än väljer. Dock är dyrare lurar betydligt bättre på överföringen och kan låta tillräckligt bra, men det är inget för dig om det är just hög ljudkvalitet du är ute efter. I teorin så ska bluetooth kunna överföra ljudet utan några större fel men även här finns problem. Ska du till exempelvis använda hörlurarna till tv:n, vilket är den vanligaste användningsområdet för trådlösa hörlurar, så kan du få problem med att ljud och bild inte matchar.

Hörlurar med 5.1?

En annan nymodighet är hörlurar som kan simulera surroundljud. Hittills har väl inte marknaden direkt svämmat över av dessa men man hittar ändå några modeller här och där. Detta är inte en helt dum idé då du faktiskt kan få ett hyfsat fejksurroundljud ur ett par lurar. Tekniken fungerar genom att placera flera element i samma hörlurar samt någon form av krets som fördröjer och ändrar eq:n i ljudet. För till exempel fps-spel är detta en fantastisk idé. Man ska dock tänka på att flera närliggande element stör varandra och ganska mycket distorsion kan uppstå vilket gör att den allmänna ljudkvaliteten inte blir lika bra som ett par stereolurar.

Vad ska jag tänka på när det gäller hörlurar till min telefon?

Här blir det genast lite svårare genom att man gärna använder sina hörlurar som handsfree också. När det gäller till exempel Sony Ericsson levereras deras telefoner med mikrofon som du sen kan byta lurar i, vilket är bra. Problemet är dock att om du köper ett par kvalitetshörlurar så är sladden för lång för att användas bekvämt med denna lösning. Det finns dock undantag och hörlurar som är gjorda för detta, vårt tips är att du letar efter dessa. Har du en Nokia så har du vanligt hörlursuttag och kan köpa hörlurar med inbyggd mikrofon. Här kommer dock problemet att inte alla hörlurar med inbyggd mikrofon fungerar ihop med telefonen. Till exempel fungerar inte hörlurar gjorda för Iphone så håll ögonen öppna efter vilka märken hörlurarna stödjer innan du gör ett köp.