Hittills har du, när du väljer digitalbox, ställts inför det trista valet att antingen se på hd-kanaler eller få alla trevliga inspelningsfunktioner som många av dagens vanliga digital-tv-boxar erbjuder. Nu har dock Com hem släppt en Humax-box som innehåller både och, inte en dag för tidigt.

Boxen är ganska lik sin hårddisklösa föregångare, det vill säga ingen liten och nätt apparat. Stora prylar är dock förlåtna om de är tillräckligt bra och storleken känns motiverad här.

Användarvänligt
Humax har alltid vart bra på att göra användarvänliga boxar och detta är inget undantag även om det inte är perfekt. Den inbyggda tv-guiden var något vi gillade med föregångaren och den nya boxen är faktiskt ännu bättre. Funktionen att bara markera ett program, trycka ”ok” för att sedan välja om boxen ska sätta timer för inspelningen eller en påminnelse är guld värd. Det blir inte enklare än så helt enkelt, grymt bra gjort Humax!

Att kanalen du tittar på sedan också hela tiden visas upp i hörnet i tv-guiden känns riktigt genomtänkt.

Men det finns missar i hanteringen också. Genom att klicka på det sedvanliga färgade knapparna kan man välja mellan att se en lista på alla kanaler, favoriterna, bara hd-kanalerna eller de man senast tittat på. Har du dock klickat dig fram till exempelvis hd-kanalerna, valt en att se på men sedan vill zappa över till exempelvis femman så får du problem. Boxen låser sig nämligen då till endast hd-kanalerna tills du gått in i listan och valt alla kanaler eller något annat. Irriterande.

Fjärrkontrollen är inte heller bland de bättre vi har sett och småfunktioner som att exempelvis radera inspelat material är irriterande krångligt ibland. Inte heller hastigheten har blivit speciellt mycket bättre, vi klockar in ett kanalbyte på cirka fem sekunder.

Inspelning och bild
Hur bra är då boxen på huvudnumret – hd-inspelning? Fantastisk, kort och gott. Allt går enkelt och smidigt och funktionen för att pausa i direktsändning är så enkel att man bara trycker paus och det sker nästan direkt. Om du sedan trycker stop och hoppar tillbaka till att titta ”live” så fortsätter ändå boxen buffra och du kan när som helst hoppa tillbaka dit du pausade första gången. Du kan dessutom göra detta medan du spelar in på en annan kanal då boxen klarar av att spela in två hd-kanaler samtidigt.

Det inspelade materialet håller dessutom väldigt hög kvalitet och någon större komprimering är inte märkbar. Bildkvaliteten är dessutom väldigt bra ut från boxen även för sd-material. Lite omättade färger kanske men vi klagar inte då uppskalningen i övrigt sker föredömligt.

På baksidan hittar vi inga större överraskningar förutom en ethernetport som det i manualen står är till för framtida användning. Vad denna ”framtida användning” kan vara står det dock inget om, men idag kan du i alla fall inte föra över material från boxen till en dator.

Hade det inte varit för den rent ut sagt hutlösa prislappen – 4 000 kronor i kostnad plus ett abonnemang på 159 kronor i månaden med 24 månaders bindningstid – hade vi med glädje rekommenderat den. Nu konstaterar vi bara att det är en suverän box, men för den skull långt ifrån prisvärd.


Omdöme

+
Snygga menyer
Enkel inspelning
Bra bildkvalitet

-
Jättedyr

=
Detta är en kanonbox, det är det inget snack om men tyvärr är den på tok för dyr för att vi ska kunna rekommendera den.

Bildkvalitet 9
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 7
Prisvärde 3
Totalt 7

Fakta

Tillverkare: Humax, www.humax.com
Info från: Com hem, www.comhem.se
Pris: 3 995 kr (plus abonnemang 159 kr/mån, bindningstid 24 mån)

Hårddisk 320 Gb
Mottagare: DVB-C (Kabel)
Antal mottagare: 2
Videosystem: Mpeg2, mpeg4 (h.264)
Text-tv: Ja
Svenska menyer: Ja
Svensk manual: Ja
Anslutningar: hdmi, 2 scart, komponent, komposit, analog stereo ut, optisk s/pdif ut, ethernet, usb
Upplösning hdmi: 576i, 576p, 720p, 1080i
Strömförbrukning: 38W (max)
Mått: 380 x 70 x 281 mm
Vikt: 3,5 kg