Wav/aiff
Wav och aiff är de två stora formaten för okomprimerat ljud. Wav är standard för Windowsmaskiner medan aiff är ett Mac-format. I praktiken så är det dock ingen skillnad mellan de två formaten och båda fungerar på båda plattformarna numera. Okomprimerat betyder att du inte får någon förlust i ljudkvalitet men filerna tar å andra sidan betydligt mycket mer plats. Cirka tio megabyte per minut stereomaterial i cd-kvalitet får man räkna med. Cd-kvalitet innebär 44 100 samplingar i sekunden och 16 bitars upplösning per sampling. För bästa kvalitet bör dessa format användas.

+
Bästa ljudkvalitet
-
Stora filer


Mp3
Det vanligaste ljudformatet där ute är som bekant mp3, eller mpeg-1 audio layer 3 som det egentligen heter. Filerna blir betydligt mindre än en okomprimerad wav-fil men tappar också ganska mycket i kvalitet. Hur mycket sämre de låter går dock att bestämma genom att ställa in bitrate, det vill säga hur mycket information ljudströmmen innehåller.

För några år sedan var 128 kbit/s ganska standard för en mp3:a medan vi på senare år har sett en ökning till minst 192 kbit/s. Lyssnar du på en mp3:a i 128 kbit/s och originalet i okomprimerat format är det inget större problem att höra kvalitetsskillnaden. Att använda sig av högre bitrate är därför att föredra även om filerna blir aningen större. En mp3:a på 128 kbit/s är ungefär en tiondel av motsvarande wav-fil. Mp3:s stora fördel är att det är det största och bredaste formatet och därför stöds av nästan allt.

+
Universellt format med små filer.
-
Förlorar mycket i ljudkvalitet.


Wma
Wma är Microsofts egna format som fyller samma funktion som mp3. Ett komprimeringsformat som tappar kvalitet och storlek beroende på bitrate. Vilket av de två som är bäst diskuteras det ofta om och flera blindtester har utförts för att komma fram till något, utan att lyckas. En av de stora anledningarna att wma används är att det stöder drm-skydd av filerna vilket många distributörer vill ha när de säljer musik digitalt. En nackdel med wma är att inte alla spelare stöder formatet även om det blir vanligare och vanligare. Vilket förstås är extra surt när du köpt filen…

+
Små filer
-
Förlorar mycket i ljudkvalitet, drm-skyddet kan försämra kompatibiliteten.


Ogg Vorbis
Själva filändelsen .ogg innebär egentligen bara en såkallad “container” och kan innehålla många olika codecs och format, men i folkmun så handlar det i allmänhet om codecen Vorbis. Vorbis är även det ett format som till exempel mp3 där du drar ner filstorleken men förlorar kvalitet. Genom att ogg och vorbis är fria format med öppen källkod så öppnas många dörrar för utvecklare och utveckling av formatet, för att gradvis öka kvaliteten. Men tyvärr är stödet för ogg fortfarande väldigt begränsat bland dagens hårdvaruspelare och telefoner.

+
Helt öppet och fritt, ständigt i utveckling

-
Dåligt stöd i hårdvaruspelare


Flac

Detta är ett väldigt intressant format då det är ett komprimerat format som till exempel mp3 men med en stor skillnad, du förlorar inte ett dugg i ljudkvalitet. Istället för att ta bort information från originalfilen så packar flac ihop den lite som en zip-fil men behåller den ändå spelbar (i de få spelare som klarar av det). Flac kräver lite mer processorkraft än de andra formaten och kanske är det en av anledningarna att det inte slagit igenom stort ännu. En annan orsak kan vara att det fortfarande inte kommer i närheten av filstorleken på ovanstående format. Cirka 40 – 50 procent mindre filer ska man kunna få om man kodar om sina wav-filer till flac vilket fortfarande innebär ungefär 5 megabyte i minuten för cd-kvalitet. Flac är i likhet med vorbis öppen källkod och utvecklas av samma grupp.

+
Oförstörande komprimering, öppen plattform
-
Stöds av få spelare.


Aac
Detta format utvecklades för att täppa igen de luckor där mp3 inte lyckats. Aac stöder bland annat upp till 48 kanaler till skillnad från mp3 som endast stöder upp till stereo-ljud. Aac ska även ge bättre ljudkvalitet och klara av fler samplingsfrekvenser än mp3. Formatet börjar sakta men säkert vinna mark lite här och var, mycket på grund av sitt flerkanalsstöd och att Apple valt att använda sig at det i sin butik. Till skillnad från mp3 stöder också aac drm vilket kan vara en stor anledning att Apple valde just detta format.

+
Flerkanalsstöd

-
Stöds inte i äldre spelareDrm

Drm står för Digital Rights Management och är ett samlingsnamn för olika kopieringsskydd på digitala filer. Detta kan i musikvärlden fungera på olika sätt, exempelvis kanske du bara kan kopiera låten till en dator eller så fungerar låten bara under en viss tidsperiod. Drm må vara bra för bolagen att skydda sitt material men hur kul är det när dina lagligt köpta musikfiler inte går att använda var och hur du vill? För en annan nackdel med drm är att inte alla musikspelare stöder det och därför inte kan spela upp din fil. Apple har uppmanat skivbolagen att slopa skyddet på sina filer och då Apple Musicstore är störst i världen att distribuera digital musik så går nog deras röst inte helt ohörd.