Ideapad S10e är en robust skapelse som osar kvalitet när vi hanterar den men samtidigt ser relativt plastig och leksaksaktig ut. Locket är läckert lackerat - i det här fallet i mörkrött - men det mattvita batteriet sticker ut baktill och förtar intrycket rejält i våra ögon, även om andra säkert kan uppfatta det som fräscht.

Insidan består av samma mattvita färg och står förmodligen inte emot smuts särskilt bra även om fingeravtryck och fettfläckar inte alls syns. Intressant nog är färgen på datorns undersida matchad med locket även om det inte är riktigt samma blanka finish på den – helt klart mer intressant än en standardfärg i vitt eller svart på undersidan.

Den tio tum stora bildskärmen är både ljusstark och skarp samtidigt som Lenovo undvikt att polera den spegelblank. Det stora batteriet blir formmässigt till en del av gångjärnet precis som på vissa konkurrenter men särskilt snyggt är det då inte. Batteritiden däremot är förstås alldeles utmärkt men konstigt vore det annars med tanke på hur stort och klumpigt batteriet är. Vikten blir också lidande med ett antal hundra gram och S10e känns relativt tung att hantera – i klass med de lättaste 13-tumsdatorerna.

Oskönt skrivande
Tangentbordet är inte alls i thinkpadklass och gör oss lätt besvikna då det mest påminner om en 10-tums Eee PC. Det är dessutom gott om plats över runt tangentbordet och ner till pekplattan som kunde utnyttjats till en större knappsats eller en större pekplatta. Pekplattan är bland de minsta vi sett och påminner starkt om den första Eee PC 701-modellens klaustrofobiska variant. Det är inget fel på precisionen eller responsen men själva plattan är så liten att vi stöter mot kanterna konstant. Knapparna är dessutom rätt hårda och segjobbade.

God prestanda
S10E är utrustad med en 1,6 gigahertz Atom-processor och tillhörande kretsuppsättning samt en gigabyte minne och en 160 gigabyte stor hårddisk på 5400 rpm som presterar riktigt bra. Prestanda under Windows XP är utmärkt och vi stötte inte på några irriterande responsproblem under testets gång. Däremot fick vi avinstallera en del programvaror innan vi överhuvudtaget kunde aktivera det trådlösa nätverkskortet – och då hittade vi ändå inget installerat tredjepartsverktyg som kunde tänkas blockera Windows hantering av detta.

Utöver Windows XP levereras datorn med Splashtop – ett snabbstartande operativsystem för åtkomst till internet och mediafiler när man inte orkar starta hela Windows. Med tanke på vänte- och vilolägen känns det dock ganska menlöst då man sällan startar om en netbook helt. Lenovo har alltså skapat en gedigen och kraftfull minidator som inte är utan sina brister, även om det hyfsade priset väger upp en del av minusen.


+
Bildskärmen
Batteritiden

-
Vikten
Pekplattan

= Brokig formgivning och en klaustrofobisk pekplatta – men till ett överkomligt pris och med framför allt god prestanda.

BETYG
Form/design 6
Prestanda 8
Funktioner 7
Prisvärde 7
Ergonomi 6

Fakta

Tillverkare Lenovo www.lenovo.se
Processor: Intel Atom N270 (1,6 GHz)
Ram-minne: 1 GB
Hårddisk: 160 GB hårddisk 5400 rpm
Bildskärm: 10,1 tum, 1024x576 pixlar
Grafik: Intel GMA 950
Optisk enhet: ingen
Portar: 2x USB, hörlursuttag, mikrofoningång, Ethernet, VGA, 4-in-1 minneskortsläsare, 34mm expresscard
Kommunikation: Bluetooth, WLAN a/b/g, 10/100Mbit ethernet
Mått: 264 x 181 x 25 mm
Vikt: 1,3 kg
Effektförbrukning: 12 W idle / 18 W under last
Övrigt: inbyggd webbkamera 1,3 megapixel, Quickstart
Batteritid under last: 4 h 17 m