De stora etablerade tillverkarna bjöd inte på några superheta bluraynyheter. När vi kom till Israeliska Hdi:s monter blev vi dock positivt överaskade. Vi såg prototyper av dessa maskiner på IFA-mässan i höstas men nu fanns skarpa modeller inkopplade att testköra.

Den största spelaren heter Dune HD Center och det är en maskin som förutom uppspelning av bluray- och dvd-skivor även fixar det mesta i film- och musikformatsväg. Antingen från dina utdelade nätverksresurser eller från en inbyggd hårddisk (som du själv stoppar i). Filstödet inkluderar mkv, m2ts, vob och dvd-iso förutom de vanliga standardformaten. Dessutom stöder spelaren undertextfiler.

Du kan också låta Dune HD center agera nas på hemmanätverket och en inbyggd bittorrentklient låter dig ladda hem filer direkt från nätet. Skulle den interna disken bli full kan du koppla in ytterligare tre via usb-anslutning. Andra spännande funktioner inkluderar webbläsare (Firefox), stöd för iptv och uppgraderingskit för esata-anslutningar. Maskinen baseras på Signa Designs 8634-krets som bland annat sitter i Popcorn Hour A100 och du kan välja mellan trådlös eller kabelansluten nätverksanslutning. Spelaren stöder BD Profile 2.0 och hdmi 1.3.

Vi fick möjlighet att testköra spelaren en stund och bilden såg riktigt bra ut när maskinen spelade upp hd-material från hårddisk. Dessutom var gränssnittet väldigt snyggt och lättjobbat och spelaren var riktigt snabb och enkel att hantera.

En mindre varant heter Dune BD Prime och det är en maskin som saknar plats för intern hårddisk men som i övrigt är identisk med storebrormodellen. Både Dune HD Center och Dune BD Prime finns ute nu i bland annat Frankrike och Holland och vi hoppas att något svesk distributör plockar in maskinerna som ligger på 800 respektive 600 dollar i butik i USA. Om ett par månader kommer också en mindre maskin utan blurayläsare som kommer att hamna på cirka 400 dollar när den lanseras i USA.