1. Vad är Bittorrent?
Bittorrent-protokollet är enkelt uttryckt ett sätt att snabbt och enkelt överföra stora mängder data mellan många olika användare.

2. Hur fungerar det?
I grunden finns en liten fil som kallas ”Torrent”. Den innehåller information som används för att identifiera en annan fils eller filkatalogs innehåll och via ett program (en torrentklient) kan du sedan ladda ner filen/filerna till din hårddisk över internet. Medan du laddar ner filen laddar du även upp de delar av filen du redan hämtat till andra användare.

3. Varför har det blivit så populärt?
Tack vare att alla nedladdare delar på uppladdningen blir överföringen snabb och effektiv. Formatet har också fått genomslag över hela världen.

3. Hur stora är torrent- och målfilerna?
Det varierar i det oändliga. En målfil kan vara allt från en textfil som är mindre än själva torrentfilen, till exempelvis en katalog med alla avsnitt från alla säsonger av en viss tv-serie, vilket är på tiotals gigabyte. Själva torrentfilerna, som bara innehåller identifieringsinformation, är väldigt liten.

5. Vad är seeda/leecha?
Att leecha innebär helt enkelt att du laddar ner filen, men har mer utvecklats till att bli ett skällsord för någon som stänger ner sin torrent så snart filen är färdig. Om du fortsätter att låta andra användare ladda upp filen från dig efter att du är klar, är du en ”seeder”.

6. Var hittar jag torrents?
Det finns många öppna torrentsajter ute på nätet, den mest kända är förstås The Pirate Bay. Dessutom finns det en mängd mer nischade sajter.

7. Är det här lagligt?
Det beror helt på vilket innehåll du laddar ner. Att fildela med hjälp av torrents är i sig inte olagligt men att ladda ner och dela ut upphovsrättsskyddat material är det, vilket kan leda till böter och i teorin fängelse. Du kan också drabbas av skadeståndskrav från skiv- eller filmbolag.

8. Var hittar jag lagligt innehåll?
Eftersom Bittorrent är ett så effektivt överföringssätt börjar det långsamt nu slå igenom även när det gäller laglig fildelning. Ett exempel är filmsajterna Ameibo och Film2home, som erbjuder användare att ladda upp filmer till andra användare via protokollet. Lagligt innehåll finns överallt där torrents finns, men ett par sajter som endast samlar icke upphovsrättsskyddat material är beta.legaltorrents.com eller legittorrents.info

9. Kan jag vara anonym?
Din IP-adress syns när du använder dig av torrentklienter. Från den 1 april kan till exempel film- och skivbolag begära ut vem en viss ip-adress tillhör med stöd av IPRED-lagen. Det finns vägar att försöka torrentsurfa med skyddad ip-adress men det är inte enkelt och inte 100-procentigt. Det kan du läsa mer om här: korta.nu/07d5

10. Hur gör jag en egen torrent?
De flesta större torrentklienter gör det mesta av jobbet åt dig. Här är en guide till de populäraste programmen: torrentfreak.com/how-to-create-a-torrent/