Skärpa
Vita skuggor kring skarpa konturer är ett tecken på att skärpan är för hårt ställd.

4. Skärpa

Till det här delmomentet fungerar flera olika testbilder, men bild 17 under ”Display Setup Patterns” är ett bra exempel. Här har du flera fina svarta linjer mot grå bakgrund. Titta noga på dessa samtidigt som du drar upp skärpereglaget tills du ser tydliga vita skuggor omkring linjerna. Den här typen av bieffekter mår bilden inte bra av, därför sänker vi skärpereglaget tills de precis försvinner och linjerna blir rena och fina.

Om skärpan i din tv är för högt ställd ser du det även i vanliga filmscener där du har mörka objekt mot ljus bakgrund, i form av ett vitt skimmer kring konturerna.


5. Färger

Detta är utan tvekan den svåraste inställningen och samtidigt en punkt där tv-apparater och projektorer ofta är felinställda vid leverans. Innan du börjar mecka med färgerna är det viktigt att du skriver ned grundinställningarna ifall att du villar bort dig och vill backa tillbaka.

Ofta kan du välja mellan flera olika färgtemperaturer, ibland angivet som ”varm, kall, neutral” etc, och ibland utskrivet i kelvingrader. I det senare fallet är det färgtemperaturen 6500K som gäller, förutsatt att den är korrekt (vilket inte är att ta för givet). Så länge du inte har något mätinstrument att tillgå gäller det att välja den inställningen som du tycker ser mest neutral ut från början.

Missa inte: Stor guide - allt du behöver veta inför tv-köpet

Börja alltid med att ställa in blå färg; bild 6 visar en testbild med färgfält varav åtta har blå ton i sig. Använd färgreglaget för att justera så att bilden du ser igenom blåfiltret visar samma blå nyans i alla åtta fält, och mellanrummen skall flyta in i bakgrunden. Fortsätt sedan med det röda och det gröna färgfiltret.

Vid perfekt färgbalans skall alla röda fält visa samma nyans när du tittar genom filtret, och samma sak för de gröna fälten med det gröna färgfiltret. Här kan du behöva justera färgbalansen mellan de olika grundfärgerna, de flesta tv-apparater och projektorer har den typen av inställningar (kan ligga under inställningar för anpassad färgtemperatur).

Men att få till perfekta färger är extremt svårt och det skiljer från apparat till apparat exakt hur och var du gör inställningarna. Ett bra sätt att kontrollera resultatet är att titta på filmscener med ansikten. Här ser du ganska snabbt om hudtonerna inte är perfekta.

Fakta

Ordlista Bildinställningar
Färg/färgmättnad (Saturation)
En beteckning på färgintensiteten på respektive separerad grundfärg.

Färgbalans
Möjligheten att påverka respektive grundfärgs individuella färgstyrka.

Färgtemperatur
Övergripande färginställning. Standarden för neutrala färger är 6500K (Kelvingrader) som ofta heter ”normal” eller ”neutral”.

Färgton
Ofta ett enklare (och mer begränsat) alternativ till att ställa rgb-färgbalans.

Gamma
Förenklat en inställningsparameter för att justera ljusstyrkan vid olika gråskalenivåer.

Hue/tint
Bestämmer färgbalansen mellan grönt och lila, gäller endast ntsc-standarden

Kontrast
Skillnaden mellan bildens ljusaste och mörkaste del.

Svartnivå (Black level)
Annat namn för ljusstyrka.

Vitnivå (White level)
Annat namn för kontrast

Tre saker att tänka på
Dagsljus eller biomörker? Tänk på att du kalibrerar bilden med samma ljusförutsättningar som när du tittar. Ett tips är att göra en dag- och en kvällskalibrering och sedan sparar båda lägena.

Skala i rätt maskin. Tv-apparater skalar alltid om inkommande bildsignal till bildpanelen men du kan oftast välja att låta dvd/bluray-spelaren göra jobbet. Testa vilken apparat som gör det bäst genom att växla mellan att skicka ut standardupplöst- och uppskalad signal till tv:n och jämför resultatet på nära håll.

Optimal signal. Om du använder scartanslutning, se till att dvd-spelaren skickar ut rgb-signal som ger bästa möjliga bild via denna kontakt.

Autokalibrering
En hel del tv-apparater har funktioner för att automatiskt justera vissa bildparametrar utifrån ljuset i tv-rummet. Våra tester visar att funktionen fungerar hyfsat bra men för optimal bild krävs ändå en manuell kalibrering som utgångsläge.

Kalibrering med kamera
Det finns flera paket att köpa där du får med en liten kamera som du fäster på tv-skärmen. Denna läser sedan av färger och andra inställningar vilket underlättar för kalibreringen. Tidigare har den här typen av lösningar varit för dyra för att vara aktuella för privatpersoner men så är inte fallet i dag.