1. Hur många olika typer av hårddiskar finns det egentligen?
hårddisk
När vi tittar under hårddisk-kategorin hos en av de stora webbshopparna listas 15 olika hårddisktyper upp, egentligen är det dock betydligt färre. Externa diskar bygger på interna modeller där man kopplat på ett överföringsgränssnitt (usb eller firewire) och eftersom man kan kombinera olika disktyper med olika mått och hastigheter blir det en del kombinationer. De olika typerna du bör ha koll på är IDE (även kallade ATA eller Parallell ATA), SATA (Seriell ATA) och SCSI (utdöende format på konsumentsidan). Sedan finns det diskar i 3,5-tumsstorlek (standard för stationära) och 2,5 tum (används i bärbara samt i slimmade externa lösningar).

2. Hur viktigt är det med mycket cacheminne?

Cacheminnet fungerar som en buffert mellan hårddisken och processorn i datorn och jobbar du med mycket diskintensiva program (som musikinspelning eller videoredigering) är det extra viktigt med mycket cacheminne eftersom hårddiskar är relativt långsamma. 8 megabyte är minimum idag och vi rekommenderar minst 16 megabyte.

3. Hur säkert ligger mina data på hårddisken?

Inte säkert alls tyvärr. Hårddiskhaverier är ganska vanliga och förutom risken att disken går sönder kan du även drabbas av virus som raderar dina digitalfoton och din musiksamling. Livslängden på en hårddisk som används mycket varierar mellan 3-5 år, därefter är risken ganska stor att den skär ihop.

4. Min hårddisk har börjat låta konstigt, vad är det som har hänt?

Ofta är första tecknet på att en hårddisk är på väg att gå sönder att den börjar låta underligt. I så fall är det bara att göra backup omedelbart och vara beredd på att disken kan dö när som helst.

5. Kan jag rädda data på en hårddisk som gått sönder?

Om du har tur kan du få igång den själv, testa på olika datorer. Om den sitter i en nätdisk kan du alltid plocka ur hårddisken och testa att koppla in den direkt till din dator via ata/sata-kontakt. Om det är ett fysiskt fel kan du testa att lägga hårddisken i frysen några timmar och sedan köra den igen eftersom materialen kontraherar vid kyla (vilket gör att t ex problem med vobblande skivor kan avhjälpas temporärt). Vi har lyckats rädda data på detta sätt vid ett par tillfällen. Annars kan du lämna in disken hos exempelvis Ibas (www.ibas.se). Räkna med mellan 1 500-2 000 kronor för att rädda innehållet på en kraschad disk.

6. Hur viktigt är söktid, latency och RPM för prestandan?

Så länge du inte ska jobba med extremt krävande program klarar du dig utmärkt med en standardhårddisk med 7200 RPM (rotationshastigheten) och en medelsöktid på omkring tio millisekunder. Högre rotationshastighet innebär även högre ljudnivå vilket kan vara en viktig parameter att väga in innan köp. Diskar för bärbara (2,5 tum) är i regel långsammare än 3,5-tumsmodeller, undvik modeller som snurrar i 4500 RPM eller lägre (ofta standard i billigare bärbara datorer). Ju högre rotationshastighet desto snabbare söktid så de viktigaste siffrorna i specifikationerna är RPM-värdet och cacheminnet.

7. Ska jag satsa på två hårddiskar och köra raid?
toshiba dator
Raid kan användas för att öka prestandan och/eller spegla samma innehåll på flera diskar. Kör du enbart striping (raid 0) är du väldigt sårbar då det räcker med att en av diskarna går sönder för att du skall förlora all data. Raid 1 (spegling) är bra för filsäkerheten och påverkar inte prestandan negativt, men du får å andra sidan betala dubbelt per gigabyte lagringsutrymme. Diskspegling kombinerat med ytterligare en backup (t ex en nas) är ett bra kombination för dig som vill säkra dina data medan striping enbart är intressant för den med extrema prestandakrav.

8. Vad är skillnaden mellan en vanlig hårddisk och SSD?
ssd
SSD står för Solid State Drive och den typen av diskar innehåller inga rörliga delar. Än så länge är den här typen av hårddiskar väldigt dyra (vi snackar en tusenlapp för 32 gigabyte) och finns inte i storlekar över 250 gigabyte. Tekniken har dock framtiden för sig i och med att den här typen av hårddiskar är väldigt snabba och samtidigt tåligare än vanliga hårddiskar.

9. Vilken typ av extern disk ska jag satsa på för bäst prestanda?

I teorin är en Firewire 800-disk snabbare än en usb 2-modell (800 respektive 480 megabit/sekund i överföringshastighet) men ofta är själva hårddiskens hastighet flaskhalsen och inte överföringsgränssnittet. Det snabbaste alternativet idag är ESATA (extern SATA) men den typen av kontakt är ännu ganska ovanlig. En snabb usb 2- eller firewire 400-disk räcker i regel gott och väl för de flesta.

10. Är en nätansluten hårddisk (nas) lika snabb som en usb- eller firewire-disk?
Firewire-disk
Nej, ofta skiljer det väldigt mycket i prestanda även om nas:en har gigabit-nätverksanslutning. Detta beror på att gränssnittet i nätdisken ofta är långsamt och att den inbyggda processorn i regel inte hinner med. Att kopiera stora datamängder från en nas över nätverket går med andra ord inte lika snabbt som till en direktansluten extern hårddisk.