Macbook Air i sin andra utgåva avslöjar ingenting utvändigt - det är samma tunna och välformade aluminiumchassi som förut, och som sedan dess också tilldelats de tjockare släktingarna i Macbook-serien. Nej, nyheterna gömmer sig istället under skalet och det enklaste sättet att hitta en är att fälla ut portluckan och beskåda den nya mini displayporten som ersatt tidigare mini-dvi.

Detta gör förstås Macbook Air helt kompatibel med Apples nya 24-tumsskärm LED Cinema Display som har en specialutformad kabel vars ände består av de tre kontakterna för ström, bild och usb till den bärbara datorn.

Strömkontakten från bildskärmen är dessutom vinklad på det sätt som behövs för att fungera bra med Macbook Air och det hela ger ett trevligt minimalistiskt intryck utan alltför många onödiga kablar på skrivbordet.

Snabbare…
När det gäller grafikkretsarna har datorn begåvats med samma Nvidia Geforce 9400M-kretsar som nya Macbook. Det är inte direkt de modernaste grafikkretsarna för ultraportabla och delar dessutom minnet med systemet men ändå ett lyft i video- och 3d-prestanda jämfört med de tidigare Intelkretsarna. Det ska nu gå bra att driva även en 30-tumsskärm.

Bildskärmen är som tidigare ljusstark med god kontrast och en halvblank finish som inte går till överdrift. Pekplattan och tangentbordet är oförändrade och pekplattan klarar förstås av multitouch upp till fyra fingrar.

Processorn är numera en vanlig 45-nanometers Core 2 Duo, i testexemplarets fall på 1,6 gigahertz, vilket främst ger en betydligt svalare dator och såvitt vi kan bedöma helt eliminerar värmeproblemen som ofta förekommit i tidigare modeller.

…och starkare
Prestanda har också getts ett smärre lyft i och med den högre busshastigheten och mer cacheminne - utan att för den sakens skull vara revolutionerande. Batteritiden är något bättre än vi mätte upp förra året, men inte extremt förbättrad.

Som vanligt finns det ett dyrare ssd-alternativ som numera är på 128 gigabyte men testexemplaret är utrustad med en 120 gigabytes hårddisk vilket är 40 gigabyte mer än i föregångarens grundkonfiguration.

Minneskonfigurationen är tyvärr fast vid två gigabyte men prestanda har förstås ökat något även där i och med den högre busshastigheten samt bytet till ddr3.

Sammanfattningsvis är uppgraderingen både diskret men samtidigt välbehövd. Grundpriset ligger kvar på 17 000 kronor och för det får man en riktigt snygg och portabel Macbook utan några onödiga finesser. Inte ens en bildskärmsadaper ingår, men man får mycket charm och stil istället.


+
Formgivningen
Bildskärmen

-
Saknar mobild bredband
Anslutningsutbudet

= Bättre grafikkort och svalare processor, men samma pris. Nya Macbook Air åtgärdar delvis svagheterna från förra modellen och stärker sin position i det ultraportabla segmentet.

BETYG
Form/design 9
Prestanda 7
Funktioner 6
Prisvärde 6


Totalt 8

Fakta

Pris 17 000 kronor
Tillverkare Apple, www.apple.se
Processor: Intel Core 2 Duo (1,6 GHz)
Ram-minne: 2 GB
Hårddisk: 120 GB hårddisk, 4200 rpm
Bildskärm: 13,3” 1280x800 pixlar, widescreen LED
Grafik: Nvidia Geforce 9400M, delat minne
Optisk enhet: ingen
Portar: 1x USB, hörlursuttag, mini displayport
Kommunikation: Bluetooth, WLAN b/g/n
Mått: 325 x 227 x 23 mm
Vikt: 1,4 kg
Övrigt: inbyggd webbkamera, multitouch pekplatta

Batteritid vid last: 2 h 21 m
Effektförbrukning: 12 W idle / 25 W last