Rond 1: Utbudet
Spelutbudet i den digitala distributionens värld kan delas in i lite olika kategorier. Dels retroklassiker från svunna konsoler och arkadburkar som släppts igen, ofta med någon form av highscore-lista online. Dels nya titlar som enbart släpps som nedladdningsbara spel. Sist men inte minst finns även spel från respektive konsols föregående generation, för Xbox 360 kallat Originals och för Playstation 3 (då med enbart Playstation 1-titlar än så länge) kallat PS One Classics.
De fristående spelen och retrotitlarna släpps lite huller om buller, men uppgår i dagsläget till strax under 200 titlar för Xbox 360 och strax under hundra titlar för Playstation 3. Föregående generations titlar ligger för båda maskinerna på strax under trettio titlar.


Wii-biblioteket är snart uppe i 280 titlar.

Wii har från start satsat enbart på retrotitlar, vilket gör att dess bibliotek börjar närma sig 280 titlar. Förra årets introducerades även Wii Ware som är Nintendos kanal för fristående titlar, och som i Europa börjar närma sig 50 släppta spel.
Sett till rena siffror vinner Wii bland konsolerna, men vid närmare eftertanke är det oftast en handfull av alla dessa retrotitlar du intresserar dig för. Av dessa är det bara ett fåtal som du orkar spela i mer än ett ögonblick då du märker att det i många fall inte var bättre förr.

I det fallet kommer de nya titlarna in, där Playstation 3 har guldkorn som Pixeljunk Monsters, Crash Commandos och Echochrome. Xbox 360 har även en beskärd skara originella titlar, där Braid och Dash of Destruction är några nyare guldkorn. Wii Ware har inte alls fått samma genomslag på den fronten.

Läste du ovanstående och blev imponerad? Glöm bort precis allt du läste, leta upp en sajt som samlar på abandonware och du har helt plötsligt fler retrotitlar att leka med gratis än vad som kommer släppas till konsolerna under deras livstid. På samma sätt överskuggar i stort sett varenda spelbutik till pc utbudet som finns till konsol. Ditt enda problem är att bestämma dig för vad du vill ha och sedan ägna en varierande mängd tid till att hitta titeln eftersom varenda butik har olika utbud.

Vinnare: PC


Pc-utbudet är störst utan konkurrens.

Rond 2: Extrafunktioner
I vanlig ordning har Wii inte något att säga till om när det handlar om extrafunktioner som sträcker sig över lokal multiplayer.

Playstation 3 har ett ganska nära knutet onlinestöd till de flesta, men inte alla titlar. Ofta handlar det om en highscore-lista för de olika spelen, men tillägg till många av de ”riktiga” spelen är ingen ovanlighet. Även del av de nedladdningsbara spelen har begåvats med extra banor och annat godis.

Xbox 360 satte redan från början onlinestödet främst. Vilket innebär att mängden tillägg är överlägset någon annan konsol. Alla släppta spel ska dessutom ha onlinestöd, vilket nästan alltid innebär minst en highscore-lista, men oftast onlinespelande. Stortitlar som GTA IV får exklusiva episoder enbart till konsolen och mängden tillägg är nästan lika många som antalet släppta spel. Det gör även att de nedladdningsbara spelen har fått sin beskärda del av tillägg. Xbox Live kostar prenumerationspengar, men här syns det precis varför.

Pc-scenen är lite som att jämföra päron och äpplen med konsolbranschen eftersom här är det upp till varje spelutvecklare om onlinedelen ska kosta pengar. Att släppa tilläggspaket till pc-spel i samma takt som konsolspelen är inte heller det någon självklarhet för alla. Just därför håller vi pc-spelen lite vid sidan av i den här kategorin eftersom det är mer en fråga för utvecklaren än för formatet i stort.

Vinnare: Xbox Live Marketplace

Rond 3: Community/multiplayer
Xbox Live kostar som bekant pengar för att du ska få använda alla onlinefunktioner, men det gör också att stödet känns mer utökat. Multiplayer över nätet är nästan mer regel än undantag och fungerar oftast riktigt bra. Den stora nackdelen är just att onlinestödet stannar vid highscore-listor och multiplayer när det gäller interaktion med andra spelare.
Playstation 3 känns däremot som en potentiellt mer social upplevelse. Little Big Planet fullkomligt kryllar av banor och prylar som andra spelare gjort och som du kan spela. Även Unreal Tournament låter dig skapa banor som andra kan ladda ner. Sociala spel som Buzz och Singstar bjuder dessutom på hemmasnickrade frågor respektive videosnuttar på sångaren.
Multiplayerstödet är utbrett, men inte lika vanligt som hos Xbox 360.

Båda konsolerna erbjuder text-, röst-, och videochatt, sedan är det upp till dig att fundera på om communityfunktioner eller bredare flerspelarstöd är det du är ute efter.

Pc behöver inte ens presentera sig innan den utnämns som vinnare. De spel som ska ha multiplayer har det, fungerar oftast som de ska och är på det stora hela en dans på rosor. Singleplayerspelen (och även multiplayerspelen i stor mån) får finnas som original i ungefär tio sekunder innan något snille skruvat upp varenda del av spelmotorn och det börjar regna communitybyggda tillägg, vapen, banor, mods och allt vi kan önska oss.

Vinnare: PC

Rond 4: Användarvänlighet
Här faller precis varenda konsol kort. Wii har ett segt gränssnitt med dålig översikt. Playstation 3 är lite bättre, men mängden material har gjort att överskådligheten blivit lidande. Det nya gränssnittet till Xbox 360 gjorde översikten bättre, om än ganska segt. Nackdelen är att lösningen passar för den mängd material som finns nu och inte för hur det kan se ut om något år.

Den enorma fördelen är att alla nedladdningsbara spel även har en gratis demo så att du kan testa spelet innan du köper, något som är mer undantag än regel till Playstation 3.
Helt klart bäst är ändå Playstation 3, men inte den europeiska spelaffären utan den amerikanska. Faktiskt är det stor skillnad på dessa och det är grymt mycket lättare att navigera och få översikt på vad som är spel, trailers och demos. Förhoppningsvis hittar den strukturen hit, nu är det snabbheten som gör att PS3 vinner en knapp seger här konsolerna emellan.

Sett till hur varje butik är utformad så vinner pc-marknaden utan problem. Alla butiker ser ut som en vanlig webshop från början till slut, så att navigera runt efter spel är inga som helst problem. Nackdelen kommer istället ifrån att det inte finns någon gemensam plattform i stil med konsolernas butiker där allt som finns till respektive maskin går att hitta under ett tak. Vi har tittat närmare på Steam, EA:s egen butik, Webhallen Downloads och Cdon downloads och det skiljer sig ganska rejält i utbudet. Medan det visserligen främjar konkurrensen så är enkelheten hos konsolerna som bortblåst eftersom du ofta måste springa mellan ett par internetbutiker innan du hittar det du vill ha. Är inte det något vi kunde lämna kvar i den riktiga världen när vi ändå gav upp fysiska kopior av spelen?

Vinnare PSN


PSN är överlag enklast att använda av de olika alternativen.

Rond 5: Prisvärde
Det här är en fullständig no brainer. Det finns två sätt att ta betalt för material på de tre moderna konsolerna. Wii och Xbox 360 kör med låtsaspengar, eller poäng som de kallar systemet. För att kunna handla måste du först köpa poäng och sedan klura en stund över vad 800 poäng egentligen betyder. Ungefär som att shoppa utländska prylar utan möjlighet att handla i svenska butiker.

Det andra systemet är att använda vanliga pengar som Playstation 3 gör. Inte nog med att onlinesystemet är helt gratis till skillnad från Xbox Live, det är dessutom fruktansvärt enkelt att se vad saker kostar, och oftast känns det nedladdningsbara materialet billigare till Sonys maskin.
Samtidigt handlar det om hur vår hjärna tolkar siffror. Något kostar pengar och har en högre siffra än något annat så översätter vi undermedvetet det till ett högre pris, så speciellt smart att ha ett system där ett spel kostar 1200 poäng på Xbox Live Marketplace kontra 140 spänn på PSN säger sig självt.

Pc-marknaden är i vanlig ordning en djungel av återförsäljare och prissättningar. Äldre, indie och lite mer okända spel går givetvis att få tag i för en ganska billig summa. Nyare spel släpps i regel även som nedladdningsbara varianter, men de behöver inte vara billigare för det. EA:s egen butik säljer exempelvis Spore för 549 kronor, ett spel du kan få tag i för mindre än 300 spänn om du bara orkar ge dig iväg till en vanlig butik. Cdon säljer det visserligen för 499 kronor, men det är fortfarande betydligt dyrare än den fysiska utgåvan.

Vinnare: PSN

Slutsats:
Som synes har Wii inte direkt något att komma med efter att du tankat ner Bonanza Bros och de Mario/Zelda-spel du vill återuppleva.

Striden bland de rena spelmaskinerna står istället mellan Xbox 360 och Playstation 3, och det är en tight match. Xbox vinner mycket på att ha funnits ute längre och därmed ha en större mängd spel. Att mängden multiplayerspel är fler och att samtliga nedladdningsbara spel har en gratis demo slår givetvis hårt.

Gratis onlinestöd gör mycket för Playstation 3. Att priserna står i rena kronor och det bredare stödet för användargenererat material är också en enorm fördel för Sonys maskin.
Men i ärlighetens namn är det hårklyverier som faktiskt skiljer de båda maskinerna (nä, vi räknar inte ens Wii). Så på det stora hela handlar det om kvantitet med bredare multiplayerstöd mot gratistjänst med schysstare communityfunktioner. Så på det stora hela är det faktiskt dött lopp mellan Xbox Live och Playstation Network.

Pc-marknaden hamnar lite avsides eftersom många utvecklare samsas med återförsäljare på samma plattform. Att få någon form av översikt över vad som finns eller vilka sajter som säljer vad är en ren vetenskap i sig. Många spel säljs heller inte billigare som nedladdningsbara utgåvor än deras butiksvarianter. Det, plus faktumet att pc-plattformen utan undantag innebär att det finns piratkopierade utgåvor av spelen gör att medan den visserligen finns och är störst, så har den inte samma typ av hängivna användare som konsolernas motparter.

Fakta

Det är inte bara de stationära maskinerna som har stöd för nedladdningsbara spel. Sonys PSP blir mer och mer sammanlänkat med Playstation Network där både gamla Playstation-spel och fristående titlar kan laddas ner till konsolens minneskort.

Även Nintendo DS får i och med den kommande uppgraderingen DSi stöd för nedladdningsbara spel i stil med Wiis Wii Ware-tjänst.

Något som inte går att utesluta är Apples App store på Itunes. Till Ipod Touch och Iphone kan du ladda ner mängder med spel som sträcker sig från gratis upp till ett par hundralappar. På den korta tid som programbutiken funnits i bruk har den växt till en riktig jätte på den mobila marknaden och kommer definitivt bara att fortsätta växa.