Det var ingen riktig lansering av Idou som skedde under gårdagens pressevent från Sony Ericsson, snarare en liten hint om vad som komma skall. Antagligen valde man att visa upp telefonen, trots att den inte ens har ett riktigt namn än, för att ha något uppseendeväckande på mässan än bara ytterligare några Walkman- och Cybershot-modeller. Och man lyckades; nu snackar alla om Idou.

Den riktiga lanseringen av luren kommer i maj, men redan nu finns det tillräckligt med information för att kika närmare.

Hej Nokia
Det kanske mest intressanta ur en ren branschvinkel är att operativsystemet som puttrar under skalet inte är något Windows- eller Androidbaserat dito, utan inget mindre än Series 60 som gjorts känt genom ärkefienden Nokia.
Det överliggande gränssnittet kommer däremot att vara utvecklat av Sony Ericsson och av det som har visats upp hittills följer det troget de mediamenyer som företagets telefoner utrustats med under de senaste åren, förhoppningsvis är det inte lika brutalt segt som vi sett hittills. Valet av operativ är i alla fall ett steg i rätt riktning.

En uppenbar fördel, som Sony Ericsson inte är sena med att påpeka, är att valet av operativsystem gör att det finns mängder med program redo när telefonen släpps framåt hösten. Även om pekskärmsvarianten av Series 60 inte har speciellt mycket att skryta med i dagsläget när det kommer till tredjepartsprogram, så är det fortfarande väldigt många program till den äldre versionen som fungerar felfritt.

Walkman + Cybershot = sant
Enligt Sony Ericsson väljer de från och med Idou en ny inriktning som ska inrikta sig på att ge en bra helhetsupplevelse med både bra mediamöjligheter och bra kamera. Under ett mindre pressevent imorse i Stockholm berättade de att konsumenterna tidigare varit tvungna att välja mellan att få en bra kamera eller en bra mediamobil. Ironin i kråksången är att Sony Ericsson själva varit de absolut främsta inom området ”antingen eller” under flera år. Men vi gillar förstås att de kommit på det själva, till slut, även om de samtidigt lanserar en massa nya Walkman- och Cybershot-modeller… för kamera- respektive mediahatarna.

Få detaljer
Samtidigt lanseras även ett nytt koncept för att dela medieinnehåll mellan telefonen och Sonys övriga nätuppkopplade produkter, som Playstation 3 och företagets nätverks-tv. Några konkreta detaljer kring det hela har inte avslöjats än och hittills låter det mest som att vi lika gärna kunde använda oss av det inbyggda dlna-stödet istället.
Dlna-stödet ger oss fingervisningen att wlan finns inbyggt i telefonen. Även hsdpa ingår och det är ingen vild gissning att de även klämt in en gps, för vilken supertelefon med någon form av självrespekt har inte det i dagsläget?

Efter det blir detaljerna väldigt sparsmakade. Skärmen kommer att vara 3,5 tum stor i 16:9-format, men inget har sagts om vilken upplösning det är eller vilken typ av pekskärm det handlar om.

Mer kommer givetvis att avslöjas i maj, för hittills är det närmsta en faktisk modell som vanliga dödliga kan komma nära inlåst i en plexiglaskub nere på Mobile World Congress.

Huvudnumret: kameran
Det självklara huvudnumret är kameran, som är den första lanserade telefonen med en upplösning på 12.1 megapixel. Den höga upplösningen flankeras av mjukvarutekniker som ansiktsigenkänning och smile shutter samt en xenon-blixt.
Nu säger i vanlig ordning antalet megapixlar inget om hur själva bilderna kommer att se ut.

Men vi vet av erfarenhet att Sony Ericssons kameramobiler per definition varit några av marknadens bästa sedan Cybershot-segmentet lanserades, så även om vi självklart inte kommer upp i samma kvalitet som en riktig digitalkamera, finns det skäl att hoppas på högre standard än kameramobilkonkurrenterna.

I maj får vi som sagt mer handfast information gällande Idou, då även med det riktiga namnet på luren. Så långt vi vet ska telefonen släppas under andra halvan av 2009 till ett ännu så länge okänt pris.