I stort sett allt rörande Windows mobile 6.5 har varit klarlagt och ute på nätet i flera veckor nu, så det blev kanske inte så stora rubriker som Microsoft kanske hade hoppats.

Det finns tre stora nyheter i den uppdaterade versionen, som ryktas dyka upp under årets fjärde kvartal.

Gränssnittet har förbättrats på många punkter. Huvudmenyn består av sexkantiga ikoner som ska vara riktigt fingervänliga, medan Internet Explorer har förbättrats rejält när det kommer till användarvänlighet. Det genomgående temat är att fingrar lättare ska kunna användas med systemet, men trots det har Microsoft valt att låta idiotier som ”windowskrysset” uppe i högra hörnet vara kvar, något som vi gärna hade sluppit till förmån för något enklare. Till nydesignen ska även alla mobiler vara utrustade med en dedikerad windowsknapp, vilket många redan är idag.

Myphone är nästa nyhet, vilket låter dig synka och backa upp värdefull data via webben. Inte så mycket revolutionerande, men riktigt behändigt i alla fall.

Mest intressant är programbutiken Windows marketplace som ska fungera precis på samma sätt som Apples App store. Microsoft skryter glatt om att det redan finns 20 000 program att lägga till i butiken, men vi gissar på att antalet kommer att vara betydligt färre när butiken väl går igång. Vidare ska Microsoft även erbjuda bättre och enklare utvecklingsverktyg för att öka antalet program.

Så långt verkar allt frid och fröjd. Rent spontant kommer vi att tänka på två saker som fortfarande är lämnat i mystik. Först och främst sades det inget om prestandan, utan det mesta kom fram när systemet demonstrerades. Windows mobile 6.1 och dess föregångare har ju ofta krävt rejält biffig hårdvara för att fungera nästan lika snabbt som vanliga smartphones.
En annan, nästan lika viktig sak är vad som händer med stolpskottet Windows Mobile standard. Visst är det gulligt att version 6.5 har utökat stöd för fingrar på pekskärmen, men de mobiler som ändå släpps utan pekskärm är de som är i allra störst behov av en uppdatering till något som åtminstone hört talas om logik.

Vidare så berättades det att HTC:s två nyligen utannonserade lurar; Diamond 2 och Touch Pro 2 kommer att kunna uppgraderas till version 6.5 gratis. Även LG var med på ett hörn och lovade att Windows är deras främsta plattform för smartphones och att de kommer att släppa 50 windowsmobiler fram tills år 2012.

Även om de nyheter som erbjuds är ruskigt eftertraktade så känns det, främst när det gäller gränssnittet, som en nödlösning för att inte hamna efter alla andra pekskärmssystem medan Windows Mobile 7 ligger under utveckling. För det lilla vi hört ryktas om det bådar ruskigt gott.