Redan under 2007 beslutade GSM Association att micro-usb är den standardkontakt som ska användas av alla större mobiltillverkare. Idag är det i stort sett bara Nokia och, lustigt nog, Doro, som verkar göra några allvarligare ansträngningar för att det ska bli verklighet.

Men nu har organisationen och dess 17 samarbetspartners, som utöver Nokia även innefattar bland annat Motorola, LG, Samsung, och Sony Ericsson, tagit fram en handlingsplan som siktar på att tillverkarna ska ha gått över till standarden tills år 2012.

Från EU-kommissionären Günter Verheugen kommer samma krav. Men i hans fall handlar det inte enbart om de flesta mobiler, utan att alla ska kunna använda samma laddare. Något som lär ge sura miner hos bland annat Apple.

Hans förslag handlar inte främst om att förenkla för användarna, utan det ska vara ett sätt att minska ner mängden elektronikskrot som genereras eftersom du får en ny laddare med ny kontakt vid varje nytt mobilköp.

Vår spontana tanke: kommer det ändå inte produceras exakt lika många laddare även om vi får en ny standard? Det känns ju inte som att mobiltelefoner kommer levereras utan laddare eftersom du förväntas använda samma sladd som till din förra telefon. Tanken är god i alla fall.