Siktet har ställts om en aning under de senaste åren. För två år sedan, när Iphone var nyligen utannonserad men inte släppt, visades en hel del Iphonedödare upp på mobilmässan.
Då handlade det i stort sett bara om att luren skulle ha pekskärm och en musikspelare inbyggd, även om varenda tillverkare gjorde vad de kunde för att bräcka Applelurens specifikationer.

Året efter visste tillverkarna vilket grymt gränssnitt de hade att tävla mot, så mer krut lades på design och gränssnittsutveckling medan specifikationerna fick hamna lite i skymundan. Inte helt, men de var inte lika viktiga längre.
I år ligger gränssnittet fortfarande högt bland prioriteringarna, men även specifikationer har slagit igenom lite hårdare. Numera får de däremot samsas med olika lösningar på en programbutik också.

Sony Ericsson Idou

Svenskjapanen struntar högaktigt i en programbutik (även om vi sätter vår högra arm på att Playnow kommer att få en sådan tillökning inom kort), de mumlar något snabbt om att det är Symbian som finns under skalet och att det redan finns tusentals program dit, utan att gå närmare in på saken.
Istället slår de hårt på specifikationerna med kameran på tolv megapixel. Om det ens innebär bra bilder är det ingen som ifrågasatt ännu, men det är de högra siffrorna som drar. Resten av lurens funktioner kan beskrivas som ”det gamla vanliga” med wlan, dlna, gps och hsdpa. Sådant som en monsterlur har som standard i dagsläget.

Gränssnittet, liksom det mesta andra i telefonen, är fortfarande under kraftig utveckling men hittills verkar det låna en hel del från företagets tidigare mediamenyer. Om det innebär något bra eller dåligt väntar vi med att svara på tills luren presenteras på riktigt framåt våren.

LG Arena

Programbutik? Tredjepartsapplikationer? Släppa in någon annan i vår telefon? Glöm det! Säger LG i och med Arena eftersom inget sådant finns med från start och deras enda kommentar är att ”det kommer”.

Istället har de förfinat sitt pekskärmsgränssnitt rejält, parat det med Iphone och döpt om det till S-class. Det vi fick se av gränssnittet för några veckor sedan bådar verkligen gott då det känns både lättanvänt men samtidigt mer avancerat än Apples motsvarighet. Innehållet är samma ”gamla vanliga” som hos Idou, men med en kamera på fem megapixel och åtta gigabyte inbyggt minne utöver minneskortplatsen.

Men varför detta hat mot att installera nya program och funktioner?

Nokia Ovi Store

Nokia struntade helt i någon ny Iphonedödande telefon. 5800 och N97 räcker gott och väl för det just nu, verkar de tycka. Istället slog de stort på Ovi store som är precis det App Store är idag, men med bredare inriktning för att inkludera bland annat widgets.

Utöver det anpassas materialet till var du är någonstans och du kan även se vilka program som är mest populära i din bekantskapskrets. Det är först i och med affären som Ovi börjar kännas som något riktigt hett.

HTC Magic

Android är självklart med på banan, i alla fall med en fysisk telefon. Magic är uppföljaren till Dream, eller T-Mobile G1 som den hette när den operatörsbrandad släpptes i USA.

Denna gång struntar HTC i tangentbordet när det är dags för den europeiska marknaden och går helt enkelt efter samma linje som både Iphone och de allra flesta Windowstelefoner redan gjort. Tycker vi på andra sidan Atlanten inte om att skriva med riktiga tangenter?

Luren i sig är standardutrustad för den här klassen, men samtidigt är det mer eller mindre samma specifikationer som föregångaren, vilket känns lite tråkigt.

Samsung Omnia HD

Bort med Windows, in med Symbian (som tillsammans med Android verkar vara tillverkarnas nya favoritsystem). Släng samtidigt in en större skärm av oled-typ och en lite fetare kamera. Där är grundstenarna i Samsungs nya Omnia, alla utom en vill säga.

Omnia HD har som bekant en kamera på åtta megapixel, men det är inte stillbilderna vi bryr oss speciellt mycket om, det är istället möjligheten att kunna filma i HD, närmare bestämt 720p, som är det riktigt intressanta i sammanhanget. Om det bara är siffror eller om vi faktiskt får grym bildkvalitet återstår dock att se.

Modu

Israeliska Modu hör inte hemma här. Den har knappt en display och i grundutförande inte ens en fullständig numerisk tangentsats.

Men vad gör det? Skicka in den lilla parveln i ett musikspelarskal om du bara vill ha musik under joggingturen. Vill du kolla på video så finns det ett sådant skal redo också.
Idén kommer med all sannolikhet inte slå världen över eller kunna konkurrera ut något alls egentligen. Men det är just det där unika som gör Modu till en riktigt intressant produkt, i teoretiskt sett alla kategorier.