Idag laddar väldigt många ner sin musik olagligt men det finns en hel del lagliga alternativ där ute. Vi bestämde oss för att testa de stora aktörerna på den svenska marknaden och se hur bra de stod sig mot varandra och de illegala alternativen. Slutsatsen är tyvärr ganska deprimerande.
Det visade sig att mer eller mindre alla alternativ hade brister på många punkter. Något som slår oss är att oförskämt många använder sig av drm-skyddad musik. Detta är något som oftast bara ställer till problem, och det är rentav oförskämt att du inte ska kunna spela upp din nyinköpta låt på det sätt du vill.
I det stora hela så saknar vi fortfarande en tjänst som är lika lättanvänd som de olagliga alternativen vilket känns mer eller mindre idiotiskt. Kom igen, ge oss som vill betala för vår digitala musik en bra butik!


Cdon
www.cdon.com

Cdon:s butik är helt klart en av de bästa på marknaden just nu, bland annat är det en av de få som erbjuder oss 100 procent drm-fria mp3:or. Startsidan är kanske inte den snyggaste men ger ändå en bra omedelbar översikt. Du hittar här topplistor på album och låtar samt listor för nytt som dykt upp i butiken.

Kvaliteten på låtarna är hög, på mellan 192 - 320 kbit/sekund. Klickar man på en låt får man snabbt se vilka fler låtar andra har handlat utöver den, vilket kan ge bra tips om man är ute efter att hitta ny musik.

Men Cdon är långt ifrån perfekta, vi hade framför allt önskat oss en bättre sökfunktion och lite fler sorteringsmöjligheter. Något som saknas är möjligheten att sortera artister i alfabetisk ordning för att sedan bläddra genom allt i hopp om att hitta något kul. Låtarna du köper går dessutom bara att ladda hem tre gånger, vilket är en tråkig begränsning, men bör inte ställa till så mycket problem som andra sidors begränsningar.

Cdon ligger dessutom bra i prisnivå, 9,90 kronor för en låt och 99 kronor för en skiva är standard. Sedan finns det även rea-skivor som kan vara så billiga som 59 kronor och lite dyrare samlingsskivor, och dubbelalbum som blir betydligt dyrare.

Överlag gillar vi Cdon:s butik skarpt, man fixar smidigt ett konto och sedan är det bara att börja handla. Att musiken sedan är helt drm-fri gör att vi gillar Cdon ännu lite mer.

+
Drm-fria mp3:or
Bra pris

-
Sökfunktionen
Musikwebb
www.musikwebb.se

Musikwebb är en ganska speciell nedladdningstjänst som går ut på att låna musik istället för att köpa den. Denna tjänst är kopplad till ditt bibliotek och ditt lånekort. Om ditt bibliotek är anslutet till denna tjänst kan du med hjälp av ditt lånekortsnummer logga in på denna sida för att helt gratis kunna ladda hem musik.

Haken med det hela är att låtarna bara fungerar i en vecka, sedan går de inte längre att spela, därav benämningen låna och inte köpa. En annan begränsning är att du bara kan ladda hem ett visst antal låtar i månaden, denna siffra bestäms av ditt bibliotek då de får betala för att erbjuda denna tjänst.

På grund av att du bara ska kunna lyssna på låten i en vecka så är formaten på musiken drm-skyddat wma-format (läs vår guide om drm-skydd här.).

Musikwebb är en idé vi gillar skarpt men tyvärr ganska hafsigt genomförd. Att gå in i arkivet för att leta låtar är en mardröm och det finns inte mycket till sortering att använda alls.

Här gäller det att du vet vad du letar efter och sedan söka. Det finns dock mycket smalare musik som du bara hittar här och inte på någon av de andra köp-tjänsterna.

Att du sedan inte heller kan klicka för att ladda hem ett helt album utan bara kan välja enskilda låtar känns som en ytterst dum begränsning.

Vi ser fram emot en vidareutveckling av detta system för det lite udda musikutbudet och idén är något vi gillar riktigt mycket.

+
Det udda utbudet
Gratis

-
Drm-skyddat
Massor av begränsningar
Horibelt arkivsystem

 Nokia Music Store
music.nokia.se

För att använda Nokias butik måste man först ladda hem och installera ett program på datorn, ett program som ser ut som en dålig Itunes-kopia. Det första vi tänker på är att det går enormt segt, även fast man har en klient installerad på datorn så är det lite väl långa laddtider.

Det är inte heller den mest lättlärda butiken, vi bombarderas med listor och val av alla slag vi kan tänka oss, och några till. Visst är det bra med valmöjligheter men då måste man hitta ett bra sätt att lägga upp det hela på, det har inte Nokia gjort.

Det enda de har lyckats bra med är sökfunktionen som är bättre än många av konkurrenternas.

Tyvärr har även Nokia valt att distribuera musiken i drm-skyddade wma-filer, något M3 inte gillar. Vill folk kopiera så kommer de att göra det, drm-skyddet kommer här bara skada de som faktiskt vill betala för sin musik.

Men vi får i alla fall ge Nokia en eloge för det digra musikutbudet där vi hittar de senaste hittarna såväl som lite smalare artister. Priserna ligger på en bra nivå och en låt kostar en jämn tia medan album går på en hundring. Du får också lite tips på annan musik du kan gilla är du klickar på låtar och artister. Sedan kanske detta inte fungerar helt bra, det känns mer slumpmässigt än som vettiga tips baserat på vad du klickat på.

När man väl lärt sig butiken och om man orkar leva med segheten så finns det mycket att hämta men det är lång väg kvar att bli ett nytt Itunes. Och drm-skyddet är ett gissel.

+
Många valmöjligheter
Bra utbud

-
Segt
Sjukt rörigt
Drm
Sony Ericsson Play Now Arena
www.playnow-arena.com

Sony Ericsson erbjuder oss en av de billigaste butikerna där låtar kostar nio kronor och skivor 90 kronor. Vi är också väldigt glada att vi slipper det förbaskade drm-skyddet som alltför många butiker fortfarande använder. Så är det i alla fall när vi laddar hem mp3:or till datorn, ska vi köpa musik i mobiltelefonen så får vi det istället i formatet aac+ och med ett skydd som gör att filerna är låsta till den specifika telefonen. Det gränsar faktiskt till idioti.

Men trots drm-fria mp3:or för en billig slant så kan vi inte rekommendera denna butik. Segare sida får man leta efter, web 2.0 är bra om man använder det rätt men den här sidan är horribel. Vart du än har musen så ska något script laddas i bakgrunden och vid varje klick så kommer det fram en laddruta för att det tar sådan tid. Seriöst, hur får man gå live med något som detta?

Trots denna seghet så har de heller inte lyckats speciellt bra med själva butiken och vi saknar många funktioner för att sortera och leta musik. Visst finns det potential i butiken men Sony Ericsson bör antingen låta oss ladda ner ett program som snabbar på det hela eller bygga om hela hemsidan för som det är nu är det underkänt.

+
Billigt
Snyggt
Drm-fritt till datorn

-
Rysligt segt!
Drm-skyddat till mobilenApple Itunes Store
www.apple.com/itunes (för att ladda ner programmet)

Detta är tungviktaren på den digitala musikmarknaden och det kommer inte heller som en chock att de är bäst. Men med det inte sagt att de är perfekta, även här tycker vi det finns mycket utrymme för förbättring.

För att använda Itunes Store måste man ladda hem ett program som sedan kopplar upp sig mot Internet, detta är irriterande till en början men snabbar upp processen en hel del i längden. När man fixat ett konto är det väldigt simpelt att handla och vi får många valmöjligheter i hur vi vill hitta vår musik.

En funktion Apple har som alla andra borde ta efter är möjligheten att sortera allt efter genre, artist, skiva och sedan låt på samma sätt som de flesta musikprogram låter dig skapa ditt eget musikbibliotek. Detta är ett kanonsätt att leta på om man inte riktigt vet vad man vill ha eller inte kommer ihåg exakta stavningar med mera, tyvärr är dock gränssnittet Itunes långt ifrån idealt.

Priserna är av de lite billigare slaget och ligger kring nio kronor för en låt och 90 för en skiva med vissa undantag. All musik på Itunes Store är i formatet aac som i och för sig är ett bra format ljudmässigt men som kan ställa till problem om du vill spela upp det i andra spelare då inte alla mp3-spelare stöder detta format.

I januari i fanns 8 miljoner drm-fria låtar på Itunes Store (av 10 miljoner låtar totalt) och Apple gick nyligen ut med att man siktar mot att erbjuda en helt drm-fri tjänst i slutet av detta kvartal. Itunes plus-formatet, utan kopieringsskyddet, är dessutom kodat i 256 kbit/sek istället för 128 kbit/sek vilket ger bättre ljudkvalitet.

Itunes är i dagsläget den bästa butiken där ute, inte alltför dyr (än så länge, i april kommer en prisjustering), med ett sjukt stort utbud och många sätt att hitta ny musik på.

+
Sjukt många låtar
Bra sök- & sorteringsfunktioner
Snart helt drm-fritt

-
Rörigt gränssnittInprodicon
t ex www2.ahlens.com

Inprodicon är ingen butik i sig, utan står för tekniken bakom många av de stora aktörerna på den svenska marknaden. Några exempel på Inprodicon-butiker är Åhlens, Bengans, Telia, Tele2, MTV och Halebop.

Då butikerna bygger på samma system så finns inte så stora skillnader men några olikheter finns det. Inprodicon står inte bara för själva butiken utan också för musikutbudet vilket gör att de flesta butiker har väldigt snarlikt musikutbud och pris. 12,90 kronor för en låt och 129 kronor för en skiva är inte jättefarligt men då viss musik är i drm-skyddat wma-format så tycker vi ändå det är i överkant.

Att det sedan läggs på en kortavgift om man inte använder Payex-konto för betalning är inget vi gillar. Det ska vara lätt att köpa, varför ska man försvåra det hela så mycket?

Åhlens och Bengans har helt klart de bästa butikerna som bygger på Inprodicons teknik, de är enkelt designade och lätta att navigera i. Båda butikerna ger oss ett gäng topplistor av olika slag utan att att röra till det för mycket, men listorna skulle ändå kunna vara lite bättre utformade. De andra butikerna har liknande utseende men blir lätt lite röriga. Värst av alla är MTV-butiken som erbjuder enormt lite valmöjligheter och vi ser ingen som helst anledning att använda den när de andra finns.

+
Lättanvänt (om man använder rätt butik)
Drm-fritt

-
Drm-skyddat
Dyrare än snittet

Faktatabell:Om man nu inte vill köpa och ladda hem sin musik på nätet men ändå hålla sig på god fot med lagen så finns det andra alternativ. Något som börjar bli allt populärare är tjänster som strömmar musik, det breda genomslaget beror mycket på spridningen av Spotify.


Spotify
www.spotify.com

Spotify var långt ifrån först med att erbjuda strömmande musik men det är överlägst störst i Sverige. Här får man tillgång till massor av musik för en abonnemangsavgift på 99 kronor i månaden eller så kan man få det gratis, fast då med reklamavbrott emellanåt.

Spotify har ett gediget utbud låtar men tyvärr blev de av med en del av sitt bibliotek för några veckor sedan på grund av lite rättighetstjafs, och ett antal stora namn som Beatles, Led Zeppelin och Metallica saknas. Sökfunktionen är kanske inte den bästa och vi har heller ingen större möjlighet att bläddra bland artisterna men vi hittar dock fullt med andra smarta sätt att hitta ny musik.

Bland annat har de flesta artister en egen ”radiostation” där man kan hitta liknande musik eller så kan man skräddarsy sin egen station genom att välja genrer och årtionden så slumpar Spotify fram musik åt dig. Ljudkvaliteten är helt okej, även om det inte kan jämföras med en mp3-låt med riktigt hög bitrate.

Detta är en bra tjänst som har stor potential men för att det ska fungera i längden måste de utöka sitt utbud ännu mer.

+
Billigt
Bra radiofunktioner
Brett utbud

-
Luckor i utbudet
Sökfunktionen


Last.fm
www.last.fm

Last.fm har funnits betydligt längre på nätet men får totalpisk av Spotify ändå. Nu är tjänsterna inte heller helt lika varandra utan Last.fm är mer vad det låter som, en radiostation. Egentligen ska man väl säga att det är flera stationer på en sida, här kan användare göra sina egna kanaler och varje artist har en egen radiostation ungefär som på Spotify.

Till skillnad från andra webradios måste man dock fixa ett eget konto vilket är lite jobbigt. Sedan har Last.fm också ett väldigt begränsat utbud av låtar.

Sidan är samtidigt mycket mer än bara en nätradiostation, här hittar man videor, man kan köpa musiken online (via Itunes) eller få tips på vad annat man kan gilla baserat på vad man lyssnat på innan.

Dock så kan du inte själv göra spellistor och använda tjänsten som om du hade musiken på din hårddisk. Är du ute efter det är det Spotify som gäller.

+
Bra ställe för musiktips
Gratis

-
Inga egna spellistor
Dåligt utbud