Börjar du bli trött på att vänta på att Rock Band 2-instrumenten börjar säljas i Sverige? Det är vi också. Men redan nu kan du förhandsbeställa ett mer hemvävt alternativ. Det tidigare okända Skara-baserade spelföretaget Pilar Interactive planerar att släppa ett helsvenskt musikspel till Wii, Xbox 360 och Playstation 3, kallat Dans Band. Och jo, enligt upphovsmännen är det så det stavas.

- Vi ser en nisch här som inte riktigt täcks in av spel som Rock Band och Guitar Hero: World Tour. Det är en musikgenre som fyra miljoner svenskar uppskattar, och där många tidigare inte intresserat sig för konsolspel, säger en representant för företaget, som dock inte vill uppge namn, på bred västgötska.

Dans Band kommer att skilja sig från förlagorna på ett antal punkter Gitarrerna och baserna kommer bara att ha tre knappar i stället för fem hos konkurrenterna, men enligt Pilar Interactive beror det inte på copyrightproblem vilket man annars hade kunnat misstänka.

- Det är för verklighetskänslans skull. I dansbandsmusik använder man ändå alltid samma tre ackord, så det förhöjer bara spelvärdet.
Men i gengäld kommer spelet i en begränsad super bundle-upplaga att släppas, inte bara med en keyboard som extra spelkontroll, utan även med en saxofon.

En annan innovation är en speciell tonartshöjningsknapp som kan användas i battle mode (vilket i spelet kallas ”Dansbandskampen”).

Spelet planeras att släppas i Skandinavien i höst och just nu pågår förhandlingar med ett flertal svenska artister och grupper om såväl musikrättigheter som möjligheten till ett närmare samarbete. Finlandsfärjan Silja Serenade har redan bokats för ett stort releaseevent i slutet av augusti.

- Drömmen vore förstås att kunna få Larz-Kristerz eller Scotts, det känns hetast rent kommersiellt men även Sven-Ingvars känns intressanta, framför allt för karriärlägets skull. Närmare ett svenskt Beatles kommer vi inte, säger Pilar Interactives representant.

Trots namnet kommer det inte att följa med någon dansmatta till spelet, men företaget hävdar att deras spelmotor ska vara anpassad för ett danskomplement med foxtrot, bugg och schottis och att man inom kort ska inleda samtal med japanska företag om att ta fram en speciell matta för ändamålet.

Och även om ett dansbandsspel låter som något med en ganska begränsad marknad tror Pilar Interactive stenhårt på en internationell lansering, först i Tyskland men på längre sikt även i USA.

- Tänk efter, vad är egentligen countrymusik om inte dansband fast på engelska?

Fakta

Drifters – “När Du Var Här”
Icaros – “Det Finns ingen Jag Älskar Så”
Nick Borgens – “World Wide Web”

Dancemän – ”Heja Sommaren”
Ulf Johnnys – “Du Kan Ta Din Sura Min”
Max Fenders – “Vindens Melodi”
Matz Bladhs – “Ljus Och Värme”
Arvingarna – ”Eloise”

Sven-Ingvars – ”Två Mörka Ögon”
Ingmar Nordströms – “Gabriellas Sång”
Larz-Kristerz – “Carina”
Lasse Stefanz – “De Sista Ljuva Åren”