Alla delar i vår kameramobil-special:
Del 1: Mobilen vs kompaktkameran
Del 2: Mobilbild inomhus utan blixt
Del 3: Mobilbild inomhus med blixt
Del 4: Mobilen med bästa kameran - resultatet

Rösterna är inne och här avslöjas resultatet: Vilken mobilkamera tar bäst bilder? Och är kameramobilen med högst bildkvalitet även den bästa kameramobilen? Vi har gått igenom de andra saker du behöver tänka på innan du handlar.


De testade modellerna: LG Renoir, HTC Touch HD, Sony Ericsson C905, Nokia 6220 Classic och Samsung Innov8.


Test 1: Utomhus

Bilderna är tagna med mobilen på stativ och med självutlösare för att undvika skak. Mobilerna har också helt själva fått bestämma hur bilden ska tas då de alla är inställda på helautomatik. Att fota utomhus med solen i moln är dessutom bland det enklaste en kamera kan utsättas för. Man får bra med ljus men inga större avvikelser mellan ljus och mörkt som kräver stort dynamiskt omfång. Detta gör att alla kameror borde klara det här galant men så visar sig inte vara fallet. Vad vi koncentrerar oss på i detta test är hur objektivet klarar kromatisk aberration (missfärgningar mellan mörka och ljusa partier), vitbalans (färger), detaljrikedom (genom att detta är den bild med bäst förutsättningar för alla kameror) och självklart tittar vi på hur mobilen klarar av exponeringen.


Samsung Innov8 ger överlag bäst färger utomhus.

Exponering

LG Renoir som är en av mobilerna med åtta megapixel gör bort sig totalt genom att kraftigt överexponera bilden vilket gör att vi förlorar mycket detaljer i ljusare områden. De andra mobilerna exponerar bilden mer eller mindre bra men bäst är ändå C905 med Nokia tätt efter.

Vitbalans

Färgmässigt är det ett par modeller som sticker ut, först och främst Touch HD som misslyckas fatalt och gör hela bilden grön, underkänt HTC! Men vi hittar också ett guldkorn i och med Samsung Innov8 som lyckas återge färgerna både naturligt och med bra lyster. På andra plats i detta moment har vi C905.


HTC:s mobil misslyckas fatalt i vitbalanstestet.

Detaljrikedom/Skärpa

Blir det bättre med åtta megapixel än med fem är frågan de flesta ställer sig, svaret är ja.
Även om optiken gör att många pixlar lämnas oanvända och onödiga så får vi helt klart ut en bättre detaljrikedom och skärpa i åttamegapixlarna, men Nokian hänger med riktigt bra. Vi tar här också hänsyn till hur mycket jpegkomprimering mobilerna använder sig av. Bäst klass håller Samsung Innov8 som dock tyvärr lider av lite kromatisk aberration. C905 blir lite småsuddig och Nokia 6220 Classic komprimerar bilden för hårt vilket gör att LG Renoir tar andraplatsen här trots lite för hård komprimering.

Läsarnas röster:
Samsung Innov8: 68,9 %
Nokia 6220 Classic: 0,9 %
LG Renoir: 0,3 %
HTC Touch HD: 0,2 %
Sony Ericsson C905: 29,7 %

Läsarnas vinnare: Samsung Innov8

Bilderna från detta delmoment hittar du här.


TEST 2: Inomhus utan blixt

Ibland vill man trots allt inte använda blixten då den ofta förstör ”stämningen” i bilderna. Nu har vi satt igång en taklampa över vårt stilleben och den är mobilernas enda ljuskälla denna gång förutom ett par lysrör i bakgrunden för att försvåra lite för vitbalansen. Annars är det samma testrutiner som förra bilden. Här fokuserar vi på att se hur bra brusegenskaper telefonerna har när de blir tvungna att vrida upp iso:n för att få till en bild. Men som tidigare tittar vi även på hur färgerna blir då högt iso kan ge urvattnade bilder, och att vitbalanssituationen i den här bilden är svår. När det gäller optikens ljuskänslighet så finns inte mycket att säga, mer än att alla modeller har runt f/2,8.

Brus

Detta är den absolut viktigaste delen i detta test och alla mobiler klarar sig förvånansvärt bra. Bortser man från att allt är orange på HTC:ns bild så klarar den bruset ganska bra, dock använder den sig av så sjukt långa slutartider att det inte går att hålla still ens med stöd. Renoir och C905 håller en ganska lika brusnivå som varken är superdålig eller superbra. Innov8 har lite klumpigare brus som döljs bra i bilden vilket gör den till tvåa. Nokia spöar dock resten med hästlängder i det här delmomentet.


Renoir brusar mycket men överlag är den näst bäst utan blixt inomhus.

Färger

Det här är som sagt ganska svårt då vi har olika ljuskällor med olika färgtemperatur vilket kan göra helt galna färger. Just det där med galna är något som HTC tar vara på och ger oss en knallorange bild. Bortser man från den så lyckas dock resten av mobilerna riktigt bra i detta moment. Nokia:n ger lite urtvättade bilder med väldigt lite färg, även C905:an förlorar mycket lyster i och med isouppdragningen. Denna duell står emellan LG och Samsung men i slutändan så tar Samsung hem segern då det finns lite mer tryck i färgerna.


Innov8 är bäst inomhus utan blixt.

Läsarnas röster:
Nokia 6220 Classic: 34,4 %
Samsung Innov8: 22,8 %
Sony Ericsson C905: 0 %
HTC Touch HD: 0 %
LG Renoir: 42,8 %

Läsarnas vinnare: LG Renoir


Test 3: Inomhus med blixt

Att fota inomhus är inte det lättaste, ofta är ljuset dåligt och då är en extra ljuskälla bra att ha. Fyra av de fem testade telefonerna har någon form av ljuskälla inbyggd, Touch HD saknar dock detta helt och bilden blir därför så gott som svart, här är till och med Iphones tvåmegapixlare bättre. Av de andra fyra har alla utom Samsung Innov8 blixt, Innov8 har istället en ledlampa vilket inte riktigt håller samma klass.

Även här används stativ och självutlösare samt full automatik och avståndet är strax över en meter. Den här testbilden ger oss kunskap om hur bra ljus och hur bra spridning på ljuset blixten/ledlampan ger. Sedan tittar vi även hur färgerna blir och hur bra mobilen hittar fokus, något som kan vara väldigt svårt i mörker. De fyra kamerorna med blixt/lampa har dock alla en lite mindre lampa som hjälper mobilen med mörkerfokus. Vi tittar även här hur bra de klarat exponering.

Blixt/ledlampa och exponering

Alla modeller ger bra spridning på ljuset och lyckas lysa upp hela vår bild trots att det är extremt mörkt i rummet. Samsung Innov8 får dock lite minuspoäng då den inte har riktig blixt. Börjar vi syna bilderna lite till så märker vi också att det faktiskt bara är en modell som har lyckats exponera rätt och det är Sony Ericsson C905. Närmast efter den kommer Samsung Innov8.

Fokus

Fokus ska ligga på mobiltelefonen i mitten av bilden och vid en närmare titt så ser vi att Samsung misslyckats att hitta fokus och gör bilden aningen suddig. De andra mobilerna har lyckats sätta fokus tillräckligt bra men Nokia glänser lite mer än de andra med C905 som god tvåa.

Vitbalans

Här är det lite svårare med färgerna än utomhus och det märker vi på de stora skillnaderna man ser på bilderna. LG lägger något grönblått filter över hela bilden, Samsung gillar även de den lite kallare blåa stilen. Både Nokia och Sony Ericsson hittar ganska rätt. C905:an är dock strået vassare och kniper åt sig förstaplatsen och kör en storslam när det gäller blixtbilderna.


Sony Ericssons C905 vinner blixtronden, framför allt tack vare vassare fokus.

Läsarnas röster:
LG Renoir: 0,8 %
Sony Ericsson C905: 43,1 %
HTC Touch HD: 1,6 %
Nokia 6220 Classic: 42,7 %
Samsung Innov8: 11,8 %

Läsarnas vinnare: Sony Ericsson C905


Test 4: Övrigt

Förutom bildkvalitet så finns det en hel del annat som påverkar om en kamera är bra eller ej, här är de delar vi valt att väga in i vår slutgiltiga bedömning.

Snabbhet

En viktig sak när man vill fånga snapshots är kamerans snabbhet och här skiljer de olika mobilerna sig åt. De saker vi tittat på är hur lång tid det tar att spara en bild, starta kameran samt självklart autofokusen och slutarfördröjningen. Den här ronden går till Nokia även om både Samsung och Sony Ericsson ligger hack i häl på en delad andraplats.

Funktioner

Vissa av mobilerna är fullspäckade med inställningsmöjligheter som vi tidigare bara har sett i riktiga kompaktkameror, bland annat hittar vi antiskakfunktion och olika mätningsmetoder. Alla modeller har mer eller mindre samma funktioner men HTC och LG har minst valmöjligheter, Samsung ligger i mitten och Sony Ericsson har flest och bäst med Nokia tätt bakom.

Användarvänlighet och ergonomi

Den här ronden är enkel, sist kommer alla pekskärmstelefoner som är otroligt krångliga. C905 tar hem segern lätt med en fantastisk ergonomi (för att vara en mobil det vill säga) och ett bra upplagt användargränssnitt. God tvåa är Samsung som har ett gäng smarta genvägar och Nokian som även den har ett bra menysystem men är lite för plottrig och lite för liten.

Och vinnaren är…

Bäst bildkvalitet överlag i det här testet har Samsung Innov8, men är du ute efter att köpa en mobil just för kamerans skull är det ändå Sony Ericsson C905 som blir bästa kameramobil. Den utmärkta utformningen, smarta funktioner och en bra blixt avgör (om än knappt) till dess fördel.

I det stora hela är vi imponerade av de inbyggda kamerorna som finns idag, bara under det dryga år som gått sedan vårt förra test har kameramobilerna tagit ett stort steg framåt. Vi kan faktiskt inte se något annat slut än att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att behöva dödförklara den vanliga kompaktkameran. Även om vi inte är där än.


Vinnaren, när vi väger ihop alla delmoment är Sony Ericssons C905.

Fakta

Tillverkare: Sony Ericsson
Upplösning: 8 Megapixel
Autofokus: Ja
Ljusstyrka: f/2,8
Blixt: Xenonblixt
Skärm: 2,4 tum, 240 x 320
Pris: 4 500 kr

Tillverkare: Samsung
Upplösning: 8 Megapixel
Autofokus: Ja
Ljusstyrka: f/2,6
Blixt: Ledblixt
Skärm: 2,8 tum, 240 x 320
Pris: 6 200 kr

Tillverkare: Nokia
Upplösning: 5 Megapixel
Autofokus: Ja
Ljusstyrka: f/2,8
Blixt: Xenonblixt
Skärm: 2,2 tum 240 x 320
Pris: 2 500 kr
 

Tillverkare: LG
Upplösning: 8 Megapixel
Autofokus: Ja
Ljusstyrka: i.u
Blixt: Xenonblixt
Skärm: 3 tum, 240 x 400
Pris: 4 000 kr
  

Tillverkare: HTC
Upplösning: 5 Megapixel
Autofokus: Ja
Ljusstyrka: f/2,8
Blixt: Nej
Skärm: 3,8 tum, 480 x 800
Pris: 6 800 kr