Året var 1979 och när man skulle lyssna på sin favoritmusik var det vinylspelaren eller kassettbandaren hemma i vardagsrummet som gällde. Men då som en blixt från klar himmel slog Sony ner med den första Walkmanmodellen i Japan och plötsligt ändrades allt.

Walkman

Den allra första Walkmanen hette inte ens Walkman utan gick under det lite mindre catchiga namnet TPS-L2. Istället lanserades den med olika namn i olika länder, i exempelvis USA kallades den Soundabout, i Storbritannien Stowaway och här i Sverige minns vi den med namnet Freestyle.

När Sony själva till slut bestämde sig för att officiellt döpa sin produkt till Walkman hade namnet Freestyle redan rotat sig så djupt hos svenskarna att övergången blev allt annat än smidig.

Det tog Sony många herrans år och mycket jobb innan vi äntligen sa Walkman, ordet som definierade en hel revolution.

Arbetsredskap från början

Själva spelaren var en vidareutveckling av Sonys bärbara kassettinspelare för journalister, TCM-600. Den var dock alldeles för dyr att massproducera och därför strippade man den bland annat från inspelningsfunktionen men lade istället dit något som var betydligt viktigare för användaren, stereoljud.
Den var inte först, men bäst. Visst fanns det tidigt konkurrenter på marknaden (Toshibas ”Walky” och Aiwas ”Cassette Boy” var två av dem) men Sony ledde ändå denna revolution med banbrytande funktioner.

Några exempel som tillkom till Walkman under 1980- och 90-talet är Dolby-ljud, loudness-funktion, auto-tillbakaspolning, inbyggda uppladningsbara batterier, stöd för krom- och metallkassettband, inspelning, am/fm-radio, mega-bass, automatisk vändning av kassetten och inbyggd solpanel (!).

Lätta lurar

Nu var det dock inte bara spelaren i sig som var en revolution, även hörlurarna var en viktig orsak till varför Walkman slog igenom. Hörlurarna H-AIR MDR3 vägde så lite som 50 gram i en tid då normala lurar vägde uppemot 400 gram. Ljudkvaliteten var kanske inte i världsklass, men att de var portabla var det inget snack om.
Av Walkmanmodellerna måste vi säga att vår favorit och den mest tidstypiska är WM-F5, den allra första sportmodellen. Efter den kom det tolv till Walkman Sports och alla var vattentäta samt hade en numera ikonisk gul färg. När Sony försökte lansera dem med turkos färg så svek köparna och floppen var ett faktum.

Walkman-eran började sakta dö ut när Sony själva 1982 lanserade Discman som helt enkelt var samma sak fast med cd istället för kassett. Strax efter Discman hade gjort slut på den sista kassett-Walkman var det dock dags för mp3-spelarna att göra samma sak med den bärbara cd-spelaren. Däremellan gjorde dock namnet Walkman comeback och fick pryda Sonys minidisc-spelare. Och sedan återkom det först i mp3-spelare och sedan i Sony Ericssons musikmobiler.

Nyligen fyllde Walkman 35 år vilken är extremt långlivat för ett varumärke i prylvärlden. Sony Walkman var startskottet för det mobila musiklyssnandet som vi idag tar för givet och många av oss inte skulle kunna vara utan.