10. Coke zero game
Coke zero game är som namnet antyder ett spel för att marknadsföra den ”grabbiga” läsken Coke zero. I spelet kommer man efter nivå två till en korridor där man kan välja mellan två dörrar med texterna Cheerleaders och Exit. Mitt emellan dörrarna hittar man dock ett litet hål som går att klicka på och vips så tjuvkikar du in till hejarklackens omklädningsrum.

9. Fjärilar i Indesign

I det populära redigeringsprogrammet Adobe Indesign kan du jaga fjärilar på en äng ifall du vet hur man hittar dit. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Indesign” skriv sedan ordet ”butterfly” sen är det bara att börja nåla fjärilar, väntar du dessutom ett litet tag så får du ännu en överraskning.

8. About:robots
Använder du Mozilla Firefox som webbläsare? I så fall, skriv in “about:robots” i adressraden och du kan få reda på en del intressanta fakta om våra metallvänner.

7. Googleharen
Google och dess olika program är fulla av små påskägg, ett av de mer kända och självklara är kanske dock detta. I Googles sökruta skriver du ”google easter egg” och klickar sedan på ”jag har tur”. Hux flux så får du ett litet microspel där du ska samla fallande ägg med en påskhare.

6. Google talar andra språk
Ett annat googleägg är möjligheten att få google att prata andra språk, och då inte sådana som du hör varje dag. Prova exempelvis att skriva ”google klingon” eller ”ewmed fudd” och klicka på ”jag har tur”. Nu kan du surfa runt med google på nördig (och oförstålig) klingonska eller som om Elmer Fudd hade uttalat allt som står.

5. Flygsimulator i Google Earth
En till Googlepryl, men sedan får det vara nog (även om Google helt enkelt är bra på påskägg). Väl inne i Google Earth trycker du Alt+Ctrl+A och får sedan möjligheten att ta en flygtur i Googles egna flygsimulator. Du kan dessutom välja mellan ett SR22 propellerplan eller jaktflygplanet F16.

4. Utorrent Tetris
Trots detta programs minimala storlek så har de lyckats slänga in lite onödig kod. Genom att klicka på ”Hjälp” sedan ”Om Utorrent” och sen trycka ”T” så får du nämligen spela den gamla klassikern Tetris medan du laddar ner lagliga filer.

3. Age of Empire III
Vi hade tänkt hålla oss borta från spel på den här listan men det här är för bra för att strunta i. Tryck på ”Enter” för att öppna ett chatfönster och skriv sedan ”Ya gotta make do with what ya got”. Det är värt besväret.

2. Openoffice.org Calc
I detta lilla officepaket kan du spela ännu en spelklassiker. Genom att i valfri cell skriva =Game(”StarWars”) så startar du ett gömt litet Space Invaders-spel.


1. Philips Pronto TS-1000

Här har vi ett påskägg som kommer hamna i historieböckerna, ett hårdvaru-påskägg. Philips multifjärr TS-1000 kan nämligen användas som en bärbar spelkonsol. Håll nere ”backlight”, ”höger”, ”vänster” och tryck sedan i ordning ”mute”, ”channel+”, ”mute”, ”channel+” och ”volume-”. Efter det släpper du höger- och vänsterknapparna och sedan ”backlight” för att få hela kontrollen att fungera som ett Tetrisspel. Om inte det här är förstaplatsen så vet vi inte vad. Vet du något bättre, hör av dig.