Att vi inte satt någon övre prisgräns i detta test gör att vi fått ett otroligt stort prisspann, från cirka 17 000 kronor ända upp till över 70 000 går de olika apparaterna på. Även om vi söker den absolut bästa tv:n som går att köpa i butik så tar vi självklart hänsyn till prisvärdet när vi sätter betyget.

Nu ligger vi dock precis i ett stort skifte, 2009 års modeller håller på att rulla ut men alla är inte riktigt framme än. Detta gör att vi i detta test hittar både de absolut senaste modellerna och lite äldre, men den röda tråden är att det är de bästa apparaterna på marknaden just nu.
För er som undrar varför inte den omtalade Kuro:n är med i testet beror det på att Pioneer har lagt ner sin tillverkning av nya plasmor och därför inte bereds plats här. Även Philips saknas i testet då deras toppmodell av Led Lux-typ tyvärr bara finns i 42 tum vilket vi anser för litet i detta test.
Den har vi dock redan testat (ni hittar testet här) och det är en riktigt bra tv även om den idag skulle fått lite sämre betyg då flera har kommit ifatt och prisvärdet sjunkit sedan testet gjordes.

Funktionsfyllt
2009 förutspåddes bli funktionernas år i tv-apparater, med nätverks-tv och mediaspelare som klarar både det ena och det andra. Nu har 2009 i och för sig inte ens kommit halvvägs men vi tycker ändå att avsaknaden av dessa funktioner får räknas som minus på nya modeller.
En annan sak som förvånade oss i detta test var hur lite ”proffsinställningar” apparaterna har, bara tre av de testade apparaterna har riktigt seriösa kalibreringsalternativ och många saknar till och med flera enklare inställningsmöjligheter.

Vi märker också hur många tillverkare har försökt att fokusera på ljud, många av dessa modeller har på något sätt försökt ge tittaren en bättre ljudupplevelse än vanligt när det gäller platta tv-apparater. Vi hittar i testet både högnivåutgångar, medföljande soundbars och thx-klassificering.
En sak till som det fokuseras på är strömsparfunktioner, nu ska alla vara gröna. I princip alla modeller i testet har på något sätt funktioner som sparar ström. Hur mycket de kalibrerade apparaterna drar kan du läsa i faktatabellen.

Lcd leder vägen
När det gäller teknikerna så ser vi nu det stora maktskiftet, av de nio apparater i testet så är endast två stycken plasma-skärmar vilka dessutom anmärkningsvärt nog inte har den bästa svärtan i testet. Bland lcd-skärmarna hittar vi tre stycken som är led-belysta och det märks att detta är tekniken som kommer att ta över även om det fortfarande är relativt dyrt. Led är fortfarande en ny teknik men har ändå kommit så långt att de snart kommer att vara standard i det dyraste segmentet på marknaden.

Det här testet står alltså mellan det absoluta toppskiktet på tv-marknaden både kvalitets- och prismässigt vilket gjort att vi ställer riktigt höga krav för höga betyg men tro inget annat, även de sämsta apparaterna i tester är bra, bara inte så prisvärda. Nu till testet!Här hittar du all fakta om apparaterna i testet.


Samsung UE-46B7070
Ren perfektion

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv
Pris: 25 000 kronor

Att utse vilken tv som är tunnast i testet är inget problem, denna skönhet är endast 30 millimeter tjock. Det är inget snack om saken att denna tv är gjord för att hängas på väggen. Till tv:n får vi även dubbla fjärrkontroller, en vanlig i klassisk Samsungutformning och en liten minifjärr med bara ström-, volym- och kanalknappar.

Tidigare har vi hyllat 7-serien som en serie som ändrade vår syn på vad vi kan vänta oss av ”vanliga” tv-apparater, en billig tv med fantastisk bildkvalitet och skönt nytänk. Denna nya modell fortsätter i samma spår och det är inte ens en match att ta hem segern i detta test.
Den är inte billigast men om man jämför med vad man får så är den extremt prisvärd även om det finns ett fåtal punkter den kan bli bättre på.

Tv:n är ganska enkel att ställa in och kommer faktiskt rätt hyfsat kalibrerad från början, men med lite jobb blir den ännu bättre. Svärtan är kanske den svartaste vi sett, fullt i klass med Pioneers legendariska Kuro. Men man ska vara försiktig att inte pressa den för hårt om man inte har ett mörkt rum då den lätt kan förlora detaljer i mörka partier.
Det är inte heller bara svärtan som imponerar bildmässigt, färgerna och skärpan är i toppklass. Vi bör dock påpeka att grundinställningarna ger ganska bleka färger (men naturliga), vill man så finns det dock en uppsjö av möjligheter att ändra dessa i den väldigt användarvänliga menyn. Där hittar vi även väldigt bra inställningsmöjligheter för hur 100 Hertz-läget ska fungera (var dock försiktig, för alla inställningar är inte bra och kan ge upphov till fula ”fel” i bilden.) och du kan skräddarsy de flesta parametrar i tv:n.

Men tv:n har några puckar där den inte är bäst på marknaden, vi ser en antydan till små skuggor efter exempelvis rullande text. Tråkigt då tv:n annars fixar snabba rörelser bra. Den andra saken som vi blir lite besvikna på är uppskalningen, den är helt enkelt inte lika bra som sin egen föregångare även om den fortfarande håller toppklass.
Men det är petitesser. Överlag är den här tv:n grym på alla bitar som har med bildkvalitet att göra, ljudet känns dock mediokert men vi förväntade oss inte mer med på en tv av denna tjocklek.

Som tidigare har Samsung klämt in massor av mervärde i denna modell och denna gång är dessutom allt i generation 2, det vill säga ännu bättre. Den inbyggda mediaspelaren tar alla format vi matar den med och då inkluderar det högupplösta mkv-filer. Spelaren har dessutom fått ett riktigt bra gränssnitt som påminner om påminner en del om Popcorn Hour men är betydligt snabbare.
Och inte nog med det, som om det inte räckte med att kunna spela upp filerna från usb-minne så kan du självklart komma åt dem på en mediaserver över nätverket (tv:n har både trådat och trådlöst).
Utöver det hittar vi självklart Yahoo-widgets (cool grej även om utbudet just nu är fattigt), även Content Library hänger med och ger oss möjlighet att hitta recept, spela flashspel med mera direkt i tv:n.

Detta är den bästa tv:n som går att hitta på marknaden och för detta pris så är det ett kap. Är man inte ute efter just uppskalning ser vi ingen som helst anledning att köpa en dyrare tv. Hade vi dessutom kunnat sätta 11:or i betyg så hade funktionsbetyget utan problem fått det.

BETYG
Bildkvalitet 9
Funktioner/anslutningar 10
Användarvänlighet 9
Prisvärde 9
Totalt 10

OMDÖME
Den bästa tv:n på marknaden just nu. Har du råd, köp den.

Bästa produkt
Samsung UE46B7050 är den första tv:n i M3:s historia som får betyget tio och därför är det inget snack om saken att detta är bästa produkt.


LG 50PS8000
Billigast och nästan bäst

Tillverkare: LG, nordic.lge.com
Beskrivning: 50-tums plasma-tv
Pris: 17 000 kronor

LG:s toppmodell på plasmasidan är en riktigt snygg tv som ligger ett par tusenlappar lägre i pris än de närmaste konkurrenterna men även visar sig prestera mycket bra.
Det allra häftigaste med tv:n ligger dock inte i bildkvaliteten.
Men vi börjar med bilden. Färgerna är tv:ns starka sida och kan lätt ställas in till att bli naturliga och starka. Tv:n är dessutom begåvad med testets mest avancerade inställningsmöjligheter, här kan du ändra färgerna i alla de olika parametrar du kan tänka dig plus några till.
Känner du att det är överkurs kan du välja mellan de förinställda isf-kalibreringar eller THX-läge som alla ger bra bild. Det här är den första THX-klassade tv:n i Europa vilket ska garantera hög bild –och ljudkvalitet. Vi har i alla fall inget att klaga på.

Ska du försöka matcha den med belysningen i ditt rum så har tv:n även en inbyggd inställningsguide att ta till som fungerar riktigt bra. Användarvänligheten är överlag bra men vi saknar små förklarande texter i menyerna.

Brusreduceringen jobbar på bra utan att för den delen göra att tv:n förlorar mycket i skärpa. Och det är behövligt då skärpan redan ligger på gränsen till att få kallas toppklass. Svärtan är också den riktigt bra men efter allt snack innan denna nådde marknaden så hade vi förväntat oss ännu bättre. Plasmatekniken får faktiskt här ge upp för ögonblicket och lämna över tronen till led-belysta lcd-paneler.
Avsaknaden av 100 Hertz-läge är lite tråkig och vi märker en viss hackighet i snabba panoreringar. Eftersläpningar eller dylikt är det dock inte på tal om då vi pratar plasma. Uppskalningen och tv-mottagaren är helt klart några av de bästa i testet och ger riktigt fina bilder.

Förutom att vara en bra tv överlag så har den ett par extra intressanta funktioner (vi saknar dock nätverk). Vi har en blåtandsanslutning för att bland annat kunna koppla till trådlösa hörlurar direkt till apparaten och, bäst av allt, en inbyggd mediaspelare. Det roliga är att mediaspelaren äntligen kan spela upp filmfiler och då inte bara ett par ynka format. Här snackar vi mkv, avi, mpeg4 och det finns även stöd för undertexter i srt-format. Vi lyckas få igång alla filer vi matar den med även om vi märker att den inte alltid är helt stabil. Kvaliteten på det uppspelade materialet är sådär jämfört med Samsungs version men vi klagar inte, den klarar det i alla fall vilket är mer än många andra kan säga.
För det här priset är denna tv ett kap, visst finns det apparater som är bättre på många punkter men denna är mer än kompetent på de flesta områden och har dessutom en bra mediaspelare för filer på usb-enheter. Plasma lever – ett tag till.

BETYG
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 9
Användarvänlighet 9
Prisvärde 9
Totalt 9

OMDÖME
Funktionsspäckad och prisvärd. LG visar att det inte är läge att räkna bort plasmatekniken ännu.

Bäst köp
Även om testvinnaren är grymt prisvärd så är det fortfarande en ganska dyr tv, detta gör att LG kniper åt sig denna plats genom att både vara testets billigaste och en av de bättre apparaterna.


Panasonic Viera TX-P46G10E
Brister i detaljerna

Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se
Beskrivning: 46-tums plasma-tv
Pris: 19 000 kronor

Panasonics värsting-tv G10 ser ut som tillverkarens tidigare modeller och sticker inte ut utseendemässigt. Kvalitetskänslan är hög och även bildmässigt är den några snäpp bättre än de billigare plasmorna man hittar.
Färgerna har bra djup och lyster utan att bli överdrivna, detta är tv:ns starkaste punkt. Utan för mycket fippel i inställningarna får vi en bild som vi är mer än nöjda med. Skärpan håller också hög klass men här märks lite av plasmans svaghet mot lcd. På närmare håll är bilden lite som en pastellmålning och en del detaljer försvinner, vilket lcd-apparaterna i testet inte har samma problem med. Sitter man dock på normalt avstånd så är detta inget att tänka på och tv:n ger en riktigt fin bild på de flesta sätt.
Men visst finns det nackdelar med G10:an också, svärtan blir inte riktigt så svart som vi skulle ha velat och pressar man den lite så försvinner snabbt detaljer i de mörkare partierna. Nu håller den ändå bra klass jämfört med de flesta andra apparaterna i testet, men vi hade förväntat oss bättre.
En logga vi hittar på tv:n är ”600 Hertz” vilket ska ge bra och följsamma bilder, något vi dock inte märker av under våra tester. Vi har fortfarande hack i bilden vid svåra panoreringar och hittar i menyerna heller ingen möjlighet att ställa in denna funktion som vi vill.
Så är det med de flesta parametrar på den här tv:n, du får det du får och inställningsmöjligheterna ser vi knappt röken av. Synd, då vi förväntar oss att kunna skräddarsy bilden som vi vill i en toppmodell.
De lite ologiska menyerna och röriga fjärren drar även de ner helhetsintrycket och helhetsintrycket blir det av en bra tv men inte i det absoluta toppskiktet 2009.

BETYG
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 5
Prisvärde 6
Totalt 6

OMDÖME
Ingen dålig tv, men den imponerar inte heller och tekniken känns frånsprungen i dagsläget.


Northern Star NS-FHD3-52
Minimalism till maxpris

Tillverkare: Northern Star, www.northernstar.se
Beskrivning: 52-tums lcd-tv
Pris: 42 000 kronor

Northern Star är ett svenskt företag som förser de med mycket pengar med handbyggda tv-apparater, för billiga är de inte.

Det första vi märker är den enkla designen som mest påminner om en tavelram i borstat stål, designspråk är inte mycket att tala om här. Utöver det så märker man snabbt att den här apparaten saknar mycket av de senaste innovationerna och trenderna på marknaden, exempelvis nätverk, usb och 100 Hertz-läge. Det bör även tilläggas att tv:n inte har någon digital-tv-mottagare om man inte väljer det som tillval.

Sätter vi på en blurayfilm så ger oss tv:n en riktigt fin bild med bra färger. Bilden blir dock lätt överskärpt vilket leder till fula artefakter kring tydliga kanter. Vi väljer istället att dra ner skärpeinställningen även fast vi förlorar den där riktigt fina skärpan. Skärpan blir även lidande vid snabbare rörelser som tillsammans med den taskiga uppskalningen är tv:ns riktiga akilleshälar.
Något som denna tv dock är riktigt bra på är svärtan, som håller toppklass i testet.

Bildkvaliteten är bra men förutom svärtan så hittar du serietillverkade apparater som är minst lika bra och dessutom kostar betydligt mindre. Men nu är faktiskt bildkvalitet inte allt, ljud och användarvänlighet är också viktigt och här levererar Northern Star bättre.
Det inbyggda ljudet är bland det bästa vi har hört i en platt-tv och påminner oss om tjock-tv:ns glansdagar. Och om man inte tycker det räcker ändå så har tv:n även högtalarutgångar för den som vill koppla till externa sådana.

Menyerna är enkla och bra även om de inte innehåller alltför mycket att pilla med men fjärrkontrollen blir vi tyvärr inte riktigt kloka på.

Northern Stars senaste tv är kompetent när det gäller högupplöst material och den levererar en riktigt djup svärta. Tyvärr lider den av lite för många brister som tillsammans med det hutlösa priset drar ner betyget en hel del. Plus får den dock för sitt fina ljudsystem.

BETYG
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 3
Totalt 6

Omdöme
Svensk, snygg och svindyr där bildkvaliteten och funktionerna inte motsvarar prislappen.


Loewe Individual Compose
Har tappat försprånget

Tillverkare: Loewe, www.loewe.se
Beskrivning: 52-tums lcd-tv
Pris: 72 000 kronor (plus bordsstativ för 3000 kronor)

Loewe brukar förutom att ge oss några av marknadens snyggaste apparater även ge oss bra kvalitet och massor med funktioner, så även denna gång. Det höga priset lär dock skrämma en del, för strax över 70 000 kronor är detta testets klart dyraste apparat.

Designen och byggkvaliteten är inget att klaga över, det här är en kvalitetsprodukt in i minsta detalj. Men vill du sätta upp din apparat på väggen så är nog detta inte rätt val, tv:n väger nämligen in på nästan 60 kilo.

Som vanligt hos Loewe är denna tv fullproppad med funktioner, bland annat hittar vi hd-digitalboxar för både kabel, antenn och satellit samt inbyggd hårddisk för inspelning och pausning av direktsända program.
Dock saknar den både nätverksstöd och mer avancerad mediaspelare vilket känns helt fel 2009. Och extra synd i och med att Loewes egen Connect-serie var den allra första nätverks-tv vi testade för över ett år sedan. En annan sak som saknas är inbyggda högtalare, Loewe har istället valt att tro att de flesta som köper en tv för 70 papp kommer att vilja ha bättre ljud än det som går att åstadkomma via inbyggda högtalare. Följaktligen hittar vi istället en inbyggd förstärkare på 2 x 40 Watt och högtalarutgångar.

Bildkvaliteten är riktigt bra men inte bäst i test som man skulle kunna förvänta sig av prislappen. Färgerna är överlag bra men ett litet rödstick får man leva med då det inte alls går att göra några finjusteringar i det lite krångligt upplagda menysystemet. Uppskalningen är inte heller tv:ns starka sida, denna apparat är gjord för att visa högupplöst material.

Loewe Individual Compose är en riktigt bra tv av hög kvalitet och fullproppad med funktioner men för detta pris kan man köpa två apparater av annat märke som håller högre bildkvalitet. Då får man dock inte inspelningsmöjligheter, alla mottagare eller högnivåutgångar.

BETYG
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 8
Användarvänlighet 4
Prisvärde 1
Totalt 4

OMDÖME
En grym tv men inte i närheten av att vara prisvärd och nytänket går inte hela vägen.


Grunidg Vision 9 47
Ljudet slår bilden

Tillverkare: Grundig, www.grundig.se
Beskrivning: 47-tums lcd-tv
Pris: 20 000 kronor

Grundig Vision 7 fick ett ganska mediokert betyg när vi testade den förra hösten. Men toppmodellen Vision 9 känns mer spännande på förhand. Designen känns i alla fall mer genomtänkt och under tv:n sitter en stor soundbar vilket bara det är en stor förbättring.

Något som verkar vara genomgående i detta test är avsaknaden av mer avancerade bildinställningar men vi klagar på det även här. Vision 9 har bara ett par förinställda färglägen och de får man nöja sig med, dock ger de rätt bra färger. Men på en toppmodell vill vi se mer möjligheter för användaranpassning.

Vid högupplöst material så presterar tv:n ganska bra förutom de stora problemen med snabba rörelser då skärpan tappas direkt. Skärpan är annars helt okej, men det beror mycket på att brusreduceringen är så pass dålig att vi stänger av den helt och hållet. En brusig bild ger illusionen av skärpa. Uppskalningen fungerar sisådär och ger upphov till många artefakter och en rätt suddig bild.

Även svärtan känns medelmåttig men bättre än många billighets-lcd:er. Tv:ns starka sida är den lilla lådan på undersidan som tar detta från en medelmåttig tv till något som faktiskt kan vara värt att köpa. Med 16 högtalarelement så spelar denna lilla soundbar på rätt bra, lägger man sedan till de två ”sub”-basarna på baksidan av tv:n så blir det ännu bättre.
Du får även med en liten mikrofon som du kopplar till tv:n för att apparaten själv ska kunna känna av rummet och ställa in sig rätt. Nu kan vi inte påstå att det fejkade surroundljudet är jättebra jämfört med en extern soundbar, men som inbyggt tv-ljud är det i toppklass.

Tv:n känns ganska medelmåttig bortsett från detta och lider av lite för många brister för att ha en chans i detta test men den kan vara ett alternativ för den som söker en inte alltför dyr och utrymmeskrävande kombinationslösning.

BETYG
Bildkvalitet 5
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 4
Prisvärde 5
Totalt 5

OMDÖME
Ganska medioker i den här konkurrensen, men ljudlösningen gillar vi.


Sony Bravia KDL-46X4500
Motsvarar inte prislappen

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv
Pris: 42 000 kronor

Sony har på senare tid spottat ut många bra lcd:er och deras toppmodell är inget undantag, här är det kvalitet rakt igenom. Men man får pröjsa en rejäl slant dock, närmare bestämt mellan 35-42 tusen kronor beroende på återförsäljare.

Panelen på X4500 är belyst med rgb-led-teknik vilket ger en riktigt bra svärta och bra kontrast. Vi har dock sett ett par led-apparater med ännu bättre svärta, exempelvis Philips Led Lux-modell som dock är för liten för att platsa här.
Bildbehandlingen i denna modell är även den riktigt bra och ger oss en bild med så lite ”fel” som möjligt. Vid snabbare panoreringar hänger också bilden med bra med väldigt få oregelbundenheter. Dock så får vi lite tråkiga eftersläpningar och även lite spökbilder om man ställer upp brusreduceringen för mycket.

Sony har även lyckats bra med uppskalningsbiten och vi får en jämn fin bild utan några större problem i. Detta gäller även för den inbyggda tv-mottagaren som gör att denna tv passar sig väl för både högupplöst och lågupplöst.

Sony fortsätter även att använda sitt Xross Media Bar-gränssnitt som gör tv:n enkel att använda, men lite förklarande texter till alla uttryck skulle inte vara fel. Och även på denna apparat retar vi oss på hur lite möjligheter till inställningar den har. Nu är dock Sony kända för att ge fina färger med sina förinställda lägen vilket är sant även för denna apparat.

Tv:n i sig är väldigt bred då vi har två högtalare på sidan om tv:n istället för under, dessa är snyggt ditsatta i genomskinlig plast och är ett välkommet designdrag. Dock är högtalarna i sig en besvikelse även om de ger en riktigt bra stereoeffekt.

Denna tv har det mesta som förväntas av en toppmodell när vi pratar bildkvalitet men saknar en viktig sak, funktioner. Vi undrar fortfarande om Sony helt missat utvecklingen av nätverks-tv, inbyggd mediaspelare och annat som hör 2009 till. Bortser vi från det så är dock detta helt klart en av de bästa apparater vi testat men varför det sjukt höga priset Sony?

BETYG
Bildkvalitet 9
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 8
Prisvärde 4
Totalt 7

OMDÖME
En mycket bra tv, men det är svårt att argumentera för ett köp när du kan få nästan lika bra bild och fler funktioner för halva priset.


JVC LT-47DV1BU
Kejsarens nya läder

Tillverkare: JVC, www.jvc.se
Beskrivning: 47-tums lcd-tv
Pris: 22 000 kronor

Senaste tv:n vi testade från JVC var deras DS9 som minst sagt var en besvikelse, flaggskeppet DV1 ger dock ett bättre intryck, om än inte på utsidan. Tv:n är fortfarande väldigt tunn men den svarta plasten är utbytt mot en om möjligt ännu plastigare läderimitation som känns väldigt passé.

JVC har skärpt sig rejält när det gäller uppskalning och våra dvd-filmer visas med jämna fina linjer och väldigt lite onödigt brus. Överlag har tv:n riktigt bra brusegenskaper och håller borta både vanligt brus och fula artefakter. Skärpan är inte i klass med de bästa andra apparaterna i testet. Så fort vi skickar på tv:n lite svåra panoreringar så säger den ifrån och vi får både eftersläpningar och aningen suddig bild. Ser vi till marknaden överlag så är det rätt okej, men inte i den här konkurrensen.

DV1:an har ett par riktigt stora nackdelar, svärtan är en av dem. Denna tv levererar helt klart testets mest grådassiga bild med både taskig svärta och lite bleka färger. Sen bör det påpekas att den dynamiska bakgrundsbelysningen bör glömmas bort helt då den är sjukt seg och i princip oanvändbar.

JVC har satsat en del på ljudet i denna tv och begåvat den med ett par olika ljudförbättringssystem, tyvärr utan att för den delen leverera bättre ljud. Ljudet är bra ändå med tanke på hur platt apparaten är men det sticker inte ut speciellt mycket från mängden.

Den här tv:n är absolut ingen dålig tv om man har den i ett ljust rum där man inte lider av avsaknaden av svärtan lika mycket, men pris och design känns som två saker JVC borde se över. En kul grej är dock att tv:n kan sättas på och stängas av med handklappningar.

BETYG
Bildkvalitet 5
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 6
Prisvärde 4
Totalt 5

OMDÖME
En tunn och hyfsat användarvänlig tv som lider av både svag bildkvalitet och tråkiga designval.

Fakta

Vi bad tillverkarna att skicka in deras absolut bästa tv i storleksklassen 46-50 tum då detta kändes som en ganska standard storlek numera. Två tillverkare har dock skickat in 52-tumsapparater vilket vi ansett okej. Inte heller har vi frågat efter en speciell sorts tv. Både plasma och lcd var godtagbart. Vid testandet har vi först gjort en kalibrering för att få ut maximalt ur skärmarna när det gäller bildkvalitet. Efter det är apparaterna noggrant studerade i ett mörklagt rum med hjälp av både testskivor och filmer. Testet innefattar både lågupplöst som högupplöst material samt tv:ns inbyggda tv-mottagare. Blurayspelaren som använts är en Playstation 3.