En NAS kan beskrivas som en enkel dator med ett antal hårddiskar inuti. Ett smart sätt att lagra filer på när hårddiskutrymmet tryter, som backup-lösning för filer du är rädd om eller om du vill komma åt dina filer så strömsnålt som möjligt, även när datorn är avstängd. En NAS är den centrala punkten i ditt digitala hem. Eftersom den är kopplad till din router kommer du åt allt trådlöst via hemnätverket.

Har du filer som du inte vill att ungarna ska komma åt finns det NAS-enheter som gör det möjligt att sätta upp konton för familjemedlemmarna.

Lite dyrare men värt pengarna
NAS har många fördelar. Jämfört med en extern usb-hårddisk får du först och främst plats med mer eftersom du kan ha flera hårddiskar i ett och samma skal. Dessutom har du möjlighet att få en säkrare backup genom att spegla dem.

Att spegla en NAS innebär att du får backup på två olika hårddiskar. Om den ena hårddisken kraschar har du filerna intakta på den andra, trots att de sitter i samma burk. Sedan kan du bara byta ut den kraschade hårddisken. Har du en NAS med så kallad hotswap-funktion behöver du inte ens stänga av den när du genomför bytet.

Många av de NAS:ar du hittar på marknaden idag har usb-portar. Där kan du koppla in fler externa hårddiskar och få ytterligare utrymme. Kopplar du istället in din skrivare kan alla familjemedlemmar komma åt den enkelt via nätverket. Allt utan en massa trassel med sladdar.

Vad du ska tänka på
Det finns ett stort utbud. Men vad ska man leta efter? Allt handlar om vad du har för behov. Ställer du behoven mot NAS:ens funktioner kan du utröna om den är något för dig. En NAS med inbyggd mediaserver och stöd för dlna eller upnp är lösningen om du vill nå filerna direkt från din mediaspelare även då datorn är avstängd. Därmed kan du strömma filerna trådlöst till mediaspelaren.

När det snackas NAS dyker ofta begreppet raid upp. Raid är olika sätt att kombinera hårddiskarna i NAS:en och finns i flera varianter. De vanligaste du kommer stöta på är raid 0, 1 och 5.

Förstnämnda ger inte lika stor säkerhet. Kraschar en hårddisk innebär det att alla kraschar. Det beror på att raid 0 gör så att hårddiskarna uppfattas som ett enda gemensamt lagringsutrymme. Fördelen är förstås att du får plats med fler filer.

Raid 1 är typen för dig som är rädd om dina filer. Hårddiskarna speglas och därför gör det inget om en av dem kraschar. Samtidigt försvinner halva lagringsutrymmet eftersom allting dubbleras.

På NAS:ar med fler än två hårddiskar finner du ofta raid 5. På dessa kan du återskapa filer i efterhand om någon av dina hårddiskar kraschar.

Andra tuffa termer som tillverkarna gärna slänger med är inbyggd bittorrentklient, ftp och automatisk backup. Med en ftp-funktion i NAS:en kan du komma åt filerna även utanför ditt hemnätverk. En utlandsresa är alltså inga problem.

Bittorrentklienter i en NAS är långtifrån lika avancerade som de du kan få i datorn. Men fördelen är att du kan tanka ner och upp filer utan att ha datorn påslagen. En del digitala filmbutiker erbjuder bonussystem för de som hjälper till att dela ut film till andra som köper och tankar ner. Här har du en möjlighet att tjäna lite pengar medan du sover.

Vissa NAS:ar erbjuder automatisk backup. Du installerar ett program i din dator och bestämmer hur ofta du vill att backupen ska genomföras. Det går även att få NAS:en att göra backup på sig själv till en extern hårddisk.

Om du går i NAS-tankar bör du läsa tester innan du handlar. Som med alla andra prylar finns det bra och dåliga varianter. Vissa NAS:ar har kassa fläktsystem, andra surrar högt och stör din skönhetssömn. Strömförbrukning är också viktigt eftersom den ska stå på dygnet runt. Vårt senaste större test av nätdiskar hittar du här.

Den här artikeln kommer från IDGs nya sajt Digitala Hemmet

Fakta


NAS:
Förkortning för Network attached storage. En allmän term för datalagringsenheter i ett nätverk. Kallas även ”nätdisk” i vardagligt tal.

Upnp: Universal plug n’ play. Standard för överföring mellan olika typer av nätverksutrustning. Upnp fungerar med såväl trådburna som trådlösa nätverk och kan användas i alla operativsystem. Upnp påstås vara drivrutinsoberoende och ska därför inte behöva konfigureras i nätverket.

Samba: En version av det unixbaserade fildelningsprotokollet SMB med öppen källkod. Med Samba kan servrar som inte kör Windows kommunicera med samma nätverksprotokoll som Windows-produkterna.

802.11x: En samling specifikationer för trådlösa nätverk utvecklad av sammanslutningen IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers). Idag används standarderna a, b och g, medan den kommande n-standarden fortfarande inte är helt definierad. Dock finns det redan idag många produkter som stödjer ”n-nätverk”.