Xbox 360 är kanske inte jämförbar med en riktig mediaspelare när det gäller funktioner och filstöd, men har du en sådan kan det mycket väl tänkas att den räcker till för dina behov.

Med ditt Xbox 360 uppkopplat till hemnätverket kommer du åt mediabiblioteket i din dator. Och med en Xbox-kompatibel ethernetbrygga kan du få trådlös överföring. Allt du behöver är gratis mjukvara och lite tålamod. Sedan kan du spela upp dina filmer, lyssna på musik eller kolla bilder i din hemmabio istället för att dra en massa sladdar mellan datorn och TV:n.

Det finns dock två stora problem som är värda att ta upp. Dels är Xbox 360 en ganska högljudd maskin vilket förstör ljudupplevelsen. Och dels klarar den varken mkv (eller flac för ljud), filer större än fyra gigabyte eller undertexter. Däremot fixar den avi, mp4, divx och en del andra vanliga format.

Men med mediaservern Tversity installerad i datorn löser du de flesta av dessa problemen. Du får ett brett formatstöd där mkv är inkluderat. Programmet kan koda om i realtid samtidigt som du strömmar filmen. Så har du ett format som inte stöds av din konsol gör programmet om det till ett annat format medan du kollar på filmen.

För den mer inbitne datoranvändaren går det till och med att strömma Spotify via Tversity till din Xbox 360. Du gör det genom att sätta upp en server för strömmande media i din dator och skickar datorns ljud dit. När du sedan delar ut strömmen i Tversity får du ut ljudet i din hemmabio. Dock med viss fördröjning. På grund av fördröjningen lämpar sig det här bäst för personer med datorn i ett annat rum än ljudanläggningen.

Så här gör du
Vi kommer att använda oss av mediaservern Tversity i denna guide istället för Windows Media Player 11. Anledningen till att vi valt Tversity är att det är gratis och har stöd för i stort sett alla format du kan tänkas behöva.

Du behöver ha din Xbox 360 kopplat till ditt hemnätverk för att kunna använda konsolen som mediaspelare. Vilket du förhoppningsvis redan har eftersom du annars går miste om mycket av spelupplevelsen. Om inte, dra en kabel mellan en ethernetport på din router och ethernetporten på ditt Xbox 360.

Har du en trådlös router och vill köra trådlöst med Xbox 360 måste du köpa till en ethernetbrygga som stämplats Xbox-kompatibel. Du kopplar in bryggan i konsolens ethernetport, startar den och går in i nätverksinställningarna. Välj ”trådlöst”. Under ”inställningar” skriver du sedan in routerns SSID och kanal. Du hittar dessa i routerns dokumentation. Nu är du uppkopplad till ditt hemnätverk.

Ladda ner Tversity till din dator samt de codec-paket som rekommenderas på Tversity:s sajt. Sätt igång installationen av programmet och följ instruktionerna som dyker upp. Installera även de codecs som du valt att tanka hem. Därefter kan du starta Tversity.

För att du ska kunna få upp ditt mediabibliotek i din Xbox 360 krävs det att du visar Tversity vilka mappar som är aktuella. Det gör du genom att trycka på plustecknet uppe i vänsterkrysset.

Har du dina filmer i en mapp som heter filmer trycker du helt enkelt på Browse och letar upp den mappen i datorn. Döp den till något passande i rutan till höger om Title, vill du lägga till taggar kan du göra det med. Klicka på Submit när du är klar.
För att lägga till fler mappar upprepar du processen. Låt programmet arbeta klart innan du fortsätter till nästa steg. Du ser att det arbetat klart när ikonen bredvid mapparna försvinner.

Starta din konsol. I huvudmenyn väljer du ”My Xbox”. Klicka dig vidare till Video Library, Music Library eller Picture Library. Under varje alternativ hittar du nu Tversity. I ”Video Library” hittar du de mappar du själv lagt till genom att klicka på alternativet Folders. Nu är det bara att tuta och köra.

Den här artikeln kommer från IDGs nya sajt Digitala Hemmet

Fakta

Strömma mediafiler från datorn till Xbox 360
Strömma Spotify
Bredare filstöd
Transcode on-the-fly, filer som inte stöds kodas om i realtid
Internetradio, Internetvideo/podcasts och rss-flöden