Förra året hyllade vi 7-serien som något som ändrade vår syn på vad vi kan vänta oss av ”vanliga” tv-apparater, en relativt billig tv med fantastisk bildkvalitet och skönt nytänk. Denna nya modell fortsätter i samma spår. Först och främst är den oerhört tunn, och ser ändå gedigen ut på typiskt Samsungvis med röda detaljer.

Till tv:n får vi även dubbla fjärrkontroller, en vanlig i klassisk Samsungutformning och en stilren liten minifjärr med bara ström-, volym- och kanalknappar.

Svart som natten

Tv:n är ganska enkel att ställa in och kommer faktiskt rätt hyfsat kalibrerad från början, men med lite jobb blir den ännu bättre. Svärtan är kanske den svartaste vi sett, fullt i klass med Pioneers legendariska Kuro.

Grundinställningarna ger ganska bleka färger (men naturliga), vill man så finns det dock en uppsjö av möjligheter att ändra dessa i den väldigt användarvänliga menyn. Du kan skräddarsy de flesta parametrar i tv:n, även hur 100 Hertz-läget ska fungera. Men var försiktig, alla inställningar är inte bra och kan ge upphov till fula ”fel” i bilden.

Men tv:n har några punkter där den inte är bäst på marknaden, vi ser en antydan till små skuggor efter exempelvis rullande text även om den fixar snabba rörelser bra. Och när det gäller uppskalning är den faktiskt sämre än sin egen föregångare även om den fortfarande håller hög klass.

Men det är petitesser. Överlag är den här tv:n grym på allt som har med bildkvalitet att göra, ljudet känns dock mediokert men vi förväntade oss inte mer med på en tv av denna tjocklek.

Bättre än Popcorn Hour!
Som tidigare har Samsung klämt in massor av mervärde i denna modell och denna gång är dessutom allt i generation 2, det vill säga ännu bättre. Den inbyggda mediaspelaren tar alla format vi matar den med och då inkluderar det högupplösta mkv-filer.

Spelaren har dessutom fått ett riktigt bra gränssnitt som påminner om påminner en del om Popcorn Hour men är betydligt snabbare.
Och som om det inte räckte med att kunna spela upp filerna från usb-minne så kan du självklart komma åt dem på en mediaserver över nätverket (tv:n har både trådat och trådlöst). Utöver det hittar vi självklart Yahoo-widgets (cool grej även om utbudet just nu är fattigt), även Content Library hänger med och ger oss möjlighet att hitta recept, spela flashspel med mera direkt i tv:n.

Detta är den bästa tv:n som går att hitta på marknaden och för detta pris så är det ett kap. Är man inte ute efter just uppskalning ser vi ingen som helst anledning att köpa en dyrare tv. Hade vi dessutom kunnat sätta 11:or i betyg så hade funktionsbetyget utan problem fått det.


+
Mediaspelare!
Nätverksstöd!
Fantastisk bild!

-
Uppskalningen är ”bara” bra

=
Den bästa tv:n på marknaden just nu. Har du råd, köp den.

BETYG
Bildkvalitet: 9
Funktioner/anslutningar: 10
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 9


Totalt: 10

Fakta


Pris:
25 000 kronor
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Typ: Lcd
Storlek: 46 tum
Upplösning: 1920x1080
Tv-mottagare: Dvb-c, dvb-t
Ljud: 2x10W
Anslutningar (bild): 2 scart, 4 hdmi, komponent, komposit, vga
Mpeg4-stöd: Ja
Övrigt: Usb, nätverksanslutning, dlna, mediaspelare, internetwidgets