Det är inte svårt att lista ut varför film på nätet blivit så stort. Du kan få tag i alla filmer du någonsin velat se, filmer som inte ens släppts än, gratis. Men det riktigt kluriga är varför det tog sådan tid för filmbolagen att inse exakt hur stort detta är.

Nytt millennium, ny teknik

Nedladdning är inget nytt fenomen. Det går att spåra hela vägen tillbaka till BBS:ernas och telefonmodemens tid. Men det tog fart först i slutet av 90-talet. Då kom Napster som ofta beskrivs som starten på den nedladdningskultur vi ser idag, främst då piratkopieringen.

Eftersom Napster hade en central server var det lätt att sätta dit ägarna och det försvann således snabbt. Fler insåg vad som höll på att hända och nya program dök upp. Många av dessa uteslöt den centrala servern. Folk fick istället skicka filerna direkt mellan varandra, så kallade p2p-nätverk. Efter detta har nedladdning av piratkopierat material skjutit i höjden.

Men nedladdning av film tog lite längre tid på sig. Vcd var länge grejen men bredbanden och codecs som DivX behövde slå igenom på bred front innan problemet blev uppmärksammat av filmbolagen. Mycket har sin grund i USA där filmbolagen har sina högkvarter.

Tidigare hade bolagen inget intresse av film på nätet. Dels på grund av att det mest var musik som laddades ner och dels för att Sverige är relativt litet. Så även om Sverige låg före i utbyggnaden av bredband var vi ändå ett obetydligt land. Dessutom är internet globalt vilket skapade en del juridiska besvär som tog tid att lösa.
— Vi ligger ganska långt fram i Sverige. Filmbolagen har inte varit lika snabba. Vi är hungrigare än dem men de förstår att detta kommer och de är positiva, säger Film2Homes vd Gerard Versteegh.

Men allmänhetens intresse fanns där likväl. Video on demand är ju både bekvämt och fungerar dygnet runt. Och medan det intresset växte började filmbranschen sakta men säkert få upp ögonen för vad som höll på att hända.

Krig mot fildelare räcker inte
I skrivande stund rasar rättegången mot Pirate Bay för fullt. Filmbolagen har gjort allt de förmår för att stoppa fildelningen via rättssystemet. Men för att stoppa illegal fildelning av film krävs det lagliga och väl fungerande alternativ. Lars Håkansson, nordisk vd på Warner Bros Entertainment, har diskuterat ämnet flitigt med sina kollegor.
– Nu är det viktigt att vi får så många företag som möjligt att satsa så mycket som möjligt på att få ut sina titlar digitalt. Gärna på samma sätt som vi har det med day and date, säger han.
Day and date innebär att filmerna kommer ut digitalt hos Warners kunder samtidigt som de släpps på dvd i butik. Det hjälper i sin tur de lagliga alternativen på nätet att fånga upp kunder.

Nu verkar det faktiskt som att lagliga filmtjänster är på väg åt rätt håll. Företag så som Headweb och Film2Home använder sig av samma smarta teknik som piratsajterna, bittorrent. Den är en kostnadseffektiv på så sätt att kunderna hjälps åt att dela ut filmen och står för lagringen själva.

Även filmbolagen försöker dra lärdomar från sina tidigare misstag. Iptv, nedladdningstjänster och day and date är exempel på sådant. Men Lars Håkansson påpekar att kopieringsskydd fortfarande är nödvändigt.
– Vi vill gärna kunna ha kvar hyrfilmen för det är mycket billigare. Då måste man ha en typ av drm som säger att den här filen försvinner efter 24 timmar, säger han.
Då drm numera ses som smuts i mångas ögon är det en riskfylld operation. Begränsningar kan få människor att fortsätta söka sig till piratsajter där utbudet är större och friare.

Filmtjänsterna på nätet försöker balansera den situationen genom att även erbjuda drm-fria alternativ. Det ska i sin tur få verksamheten att expandera.
— Film på nätet är i ärlighetens namn ingen jättegrej än. Men vi växer hela tiden, säger Gerard Versteegh.
En annan viktig poäng i sammanhanget är att internet inte har några landgränser. Därför finns det anledning att tänka igenom beslut kring unikt material eller olika datum för specifika länder både en och två gånger.

En global hårddisk
Så vad kan vi vänta oss av framtiden? Strömmad video växer stadigt och känns som ett logiskt steg framåt. Tekniken har två stora fördelar. Filmen tar ingen plats på hårddisken och du slipper vänta på att den ska laddas ner. Svt Play var snabba att snappa upp det och numera hittar du större delen av programutbudet på hemsidan i just strömmad form.

Ett annat sätt som kommer mer och mer är att se på film via mobilen eller mediaspelaren. Det är praktiskt när du är på resande fot. Eftersom upplösning och videostöd blir allt bättre lär vi se mer av detta i framtiden. Även här är strömmad video ett bra alternativ eftersom utrymmet på din spelare är begränsat.

Problemet just nu är kvaliteten på strömmade filmer. När det är åtgärdat kan även de mest inbitna bildfantasterna se på film utan att bli irriterade. Det gäller bara att filmbolagen och filmtjänsterna snackar ihop sig och hittar rätt väg att gå.
— Vi har lärt oss att intresset finns och att vi måste bli mer aktiva och lyhörda för konsumenternas krav. Sedan tar det tid att göra allt det här, säger Lars Håkansson.
Lyckas filmbolagen och filmtjänsterna ta fram vettiga lösningar ihop, gärna med synkroniserade premiärer, lär film via internet blomma upp som aldrig förr.