Våren har varit ovanligt händelserik på nedladdningsområdet. Ipred infördes och Pirate Bay-gänget blev till mångas stora förvåning fällda i tingsrätten. Nu har vi en helt ny lag att ta hänsyn till. Då gäller det att de lagliga filmtjänsterna sticker ut näsan och kan tillfredställa oss filmnördar. Men gör de det?

CDON/Bredbandsfilm

Huvudtjänster: Strömmad hyrfilm
Operativsystem: Windows
Rekommenderad lägsta bandbredd: 2Mbit/s
Utbud: Cirka 2 400 filmer
Övrigt: DRM-skydd, gratisfilm

Bredbandsfilm öppnas som en egen sida i fullskärmsformat. Laddningstiden dröjer ett tag men det beror på att din bandbredd testas så att du kan se film utan att den hackar. Väl inne på tjänsten möts du av ett lättöverskådligt gränssnitt i grönt med stor och läsbar text. Det enda problemet med den stora texten är att längre titlar inte får plats. I och med att det finns en omslagsbild till varje film livas sidan upp. Sammantaget är Bredbandsfilm både inbjudande och lätt att navigera på även för den som inte är datorvan.
Det finns dock en del anmärkningar. Att erotik ligger med som toppflik känns en smula malplacerat. Det är bra att valet finns men vi ser hellre att det placeras mindre synligt med tanke på att barn kanske är med och väljer kvällens underhållning. Dessutom skulle vi uppskatta om det faktiskt såg ut som om CDON tänker uppdatera tjänsten med fler filmer. Under kommandefliken finns i skrivande stund bara en titel.

Sökfunktionen fungerar alldeles utmärkt. Du kan söka på rollinnehavare eller titel utan att behöva kryssa i en kategori. Skriv bara in en mening så får du upp det du söker om det finns i deras system. När du har hittat en film du vill se så klickar du på den och hamnar på en sida med information om filmen, ett traileralternativ samt en hyrknapp. Vi uppskattar att trailern går fort att ladda. Kvalitén får lida en del på grund av det men det är inget som stör. Själva filmen håller däremot hög kvalité även när vi ser den över lägsta rekommenderade bandbredd. Ett annat plus i kanten är att du slipper ladda ner något program för att få igång filmen. Filmerna kostar mellan 9-39 kronor.

Om du däremot bestämmer dig för att hyra en film och se den några timmar senare får du räkna med att ha bra minne. Bredbandsfilm ger dig ingen möjlighet att skapa ett eget konto så du kan komma åt din kontohistorik i tjänsten. Du får i och för sig ett kvitto skickat till din mejl så du kan kika där. Men vi skulle uppskatta om vi hade kunnat skapa ett konto istället för att behöva söka fram filmen vi hyrt.

Omdöme: Efter att ha testat Bredbandsfilm intrycken blandade. DRM-skyddet, avsaknaden av ett eget konto och den tydliga erotikavdelningen drar ner betyget men med lite jobb kan detta bli ett toppenalternativ på sikt.

BETYG
Användarvänlighet: 5
Gränssnitt: 7
Funktioner: 4
Prisvärde: 5


Totalt: 5

SF Anytime

Huvudtjänster: Strömmad hyrfilm
Operativsystem: Windows
Rekommenderad lägsta bandbredd: 512Kbit/s
Utbud: Cirka 1 500 filmer
Övrigt: DRM-skydd, abonnemangsfunktion

Du kommer känna igen dig när du loggar in på SF Anytime. Stilen från SF:s vanliga hemsida går igen även här och ger en härlig biokänsla. Dessvärre upplever vi det en smula rörigt. Det saknas en vettig övre huvudmeny och vänstermenyn sträcker sig över två sidor. För att se hela måste du klicka dig framåt. Vi tycker däremot att det är bra att de tagit med stora omslagsbilder för varje film samt att texten är stor och läsbar, men med tillägget att halva titeln försvinner i vänstermenyn på grund av storleken. Du kan bara välja att hyra (strömma) film. Utöver det har de en abonnemangstjänst där du för 99 kronor i månaden kan se 25 av SF:s utvalda filmer. Observera utvalda.

Sajten har en tredelad sökfunktion där du förutom titel även kan söka på rollinnehavare och innehåll. Problemet med titelsöket är att det kommer upp en massa filmer rangordnade utifrån alfabetet istället för relevans. Vi sökte på filmen ”Låt den rätte komma in” och fick upp 27 sidor med filmer och hittade vår film först på sidan 16. Det gick inte att klicka sig fram genom att välja en bokstav. Omständigt! Bland filmerna som kom upp fanns även erotiska alternativ med omslagsbilder till. Inte så barnvänligt kan tänkas. Söktjänsten för rollinnehavare fungerade bäst av de tre.

Positivt är att SF Anytime ger dig möjlighet att se en trailer innan du hyr filmen. Men här upplever vi det stora problemet denna tjänst dras med. Laddningstiden. Först av allt kräver den lång väntetid. När laddningen väl är klar och du tror att du ska få se trailern eller filmen märker du att den behöver ladda ytterligare en gång på den nya sidan. Vissa gånger slutar den helt enkelt ladda och du får börja om. De som väljer att se video-on-demand har troligen inget tålamod för buggar som dessa.

Första dagen vi testade SF Anytime lyckades vi inte se en enda film på grund av buggar. Övriga dagar var det bara laddningen som buggade ur, fel uppstod ett par gånger till under testperioden. När filmerna kommer igång är kvalitén överlag väldigt bra och jämn även med 2 megabit per sekund i bandbredd. Du hittar filmer för mellan 19-45 kronor och filmpaket med 2-3 filmer för mellan 40-90 kronor. HD-filmer får du för en 50-lapp.

Omdöme: Återigen detta drm-skydd som även gör tjänsten plattformsberoende. Dessutom är den buggig. Har du väl fått igång filmen fungerar allt bra men tjänsten har en svag grund att stå på och behöver utvecklas. SF Anytime påpekar att företaget har en ny plattform på väg som lanseras i början av sommaren.

BETYG
Användarvänlighet: 3
Gränssnitt: 4
Funktioner: 5
Prisvärde: 3


Totalt: 4

Medianow/Mini-downloader


Huvudtjänster: Nedladdning, progressiv nedladdning
Operativsystem: Windows
Utbud: Cirka 1 700 Filmer
Övrigt: DRM-skydd, kräver ingen installerad programvara, community

Medianow är lätt att ta sig fram på. Nyheter, topplistor och kampanjer listas snyggt med bilder på förstasidan. Vi tycker om idén att du kan välja mellan hyr- och köpfilm redan i menyn. På så sätt hamnar du snabbt rätt och slipper analysera prislistan. Väl inne på en film ser du vilken uppskattad nedladdningstid det blir med din bandbredd.

När du söker på en film listas potentiella alternativ samtidigt som du skriver, på så sätt ser du om filmen kan tänkas finnas i deras system. Av någon anledning listas även spel och ljudböcker trots att vi är inne på filmavdelningen. Men klickar du på sök-knappen kan du på nästa sida kryssa ur de kategorierna. Därefter radas filmerna upp med betyg och pris, dock inga omslagsbilder.

Här finns både köp- och hyrfilm. Hyrfilm behåller du i datorn ett dygn och större delen av dessa kostar 39 kronor. Köpfilmerna kostar från 25 kronor och uppåt, den dyraste vi hittar får du betala 139 kronor för. Det krävs inga förinstallerade program för att ladda ner och betalar gör du ungefär som i vilken annan Internetbutik som helst. Filmen du vill ha hamnar i din varukorg, sedan går du till kassan för att betala.

Vad vi verkligen saknar är en tjänst för att strömma hyrfilmerna. Tanken med hyrfilm för nedladdning är god men företaget utesluter den kundgrupp som inte vill tanka ner flera gigabyte stora filmer. De flesta har bredband idag. Det närmsta du kommer en streamingtjänst är progressiv nedladdning vilket innebär att du kollar på filmen samtidigt som du laddar ner den. Men den måste ändå stå och tanka ett tag innan du kan börja titta. Kommer du ikapp nedladdningen så startar hela filmen om vilket är fruktansvärt irriterande om du råkat starta den lite för tidigt.

Omdöme: Vi gillar Medianow men det finns brister. Högst upp på vår önskelista står en streamingtjänst! Vi skulle även vilja se drm-fria filmer eller i alla fall att du kan få åtminstone tre versioner. Sedan har Medianow stora förutsättningar att bli favoritlänk hos en bred kundkrets.

BETYG

Användarvänlighet: 5
Gränssnitt: 8
Funktioner: 4
Prisvärde: 4


Totalt: 5

Headweb

Huvudtjänster: Strömma, nedladdning, hyrfilm, köpfilm, p2p-system
Operativsystem: Windows, OSX och Linux
Rekommenderad lägsta bandbredd: 2Mbit/s
Utbud: Cirka 1 500 filmer
Övrigt: DRM-fri, samla poäng, vattenmärkning, community

Headwebb har en stilren sajt uppdelad i en övermeny som i sin tur genererar en undermeny. Förstasidan sammanfattar snyggt vad som är nytt, genreuppdelningen och vilka communityfunktioner som finns. Sökfunktionen sorterar alternativen efter relevans och du hittar snabbt det du är ute efter om filmen finns i deras system. För att ta reda på om din bandbredd och datorkapacitet räcker till kan du förhandskolla en bit in på din utvalda film och se så det inte hackar.

När du hyr eller köper en film hamnar de i kundkorgen precis som i en vanlig onlinebutik. För en populär köpfilm betalar du mellan 79-139 kronor. En stor del av hyrfilmerna kostar 39 kronor men det pendlar. På ditt konto kan du sedan se din historik uppdelad i köp- och hyrfilm. Du får även ta del av din poängställning. Poäng får du genom att exempelvis fildela filmen till andra som laddar ner eller genom att betygsätta och kommentera filmer du sett. Poängen kan du sedan byta mot nya filmer.

Vill du strömma filmen får du behålla den i ett dygn precis som hos de övriga sajterna med hyralternativ. På lägsta rekommenderade bandbredd upplevde vi en del hack i filmen men inte i någon större omfattning. Kvalitén på filmerna håller hög klass.

Väljer du att köpa filmen laddas den ner till din dator och du kan sedan fildela den för att samla poäng. För köpfilm krävs ett separat program som Headweb tillhandahåller. Programmets gränssnitt håller i stort sett samma stilmall som Headwebs sajt. Du känner igen dig och hittar enkelt det du söker. Din ned- och uppladdningshastighet syns tydligt i vänstra hörnet. Du kan dessutom bränna ut filmerna på dvd i programmet.

Headweb får ett stort guldplus i kanten för att filmerna är DRM-fria. Istället vattenmärker de filmerna så att olaglig fildelning ska kunna spåras enklare. Du kan med andra ord bränna ut filmerna eller spara back-up på hur många platser du vill. Ytterligare ett guldplus ges för att tjänsten fungerar oavsett plattform.

Omdöme: Detta är en tjänst som fungerar bra för såväl filmälskare som de som bara kollar någon film då och då. Upplägget på sajten och programmet är genomtänkt. Du får både drm-fri film, ett community samt överblickar historik. Har du hyfsad bandbredd är detta en av de bästa filmtjänsterna på marknaden.

BETYG
Användarvänlighet: 8
Gränssnitt: 7
Funktioner: 8
Prisvärde: 7


Totalt: 7

Ginza

Huvudtjänster: Nedladdning
Operativsystem: Windows
Utbud: Cirka 1 000 filmer
Övrigt: DRM-skydd, 1 nedladdning per film

Ginzas downloadtjänst ger ett ganska tråkigt intryck. Det är inte svårt att hitta rätt men bristen på omslagsbilder och att allt listas på höjden gör att vi snabbt tröttnar. Större delen av topplistan kan delas in i avdelningen ”vuxet”

Sökfunktionen ger dig resultat i alla kategorier (spel, film, ljudböcker och musik) men du kan ställa in den på att söka i en specifik kategori. Detta är en renodlad nedladdningssajt. Här finns bara köpfilmer och ingen p2p-tjänst. Filmerna kategoriseras efter tre rubriker där du kan välja mellan alla filmer, mest sålda och senast inkomna. Återigen upplever vi bristen på omslagsbilder.

När du väl valt en film läggs den i din kundvagn precis som i vilken annan onlinebutik som helst. Vi hittar inga trailer-alternativ. Vill du chansa och se filmen ändå måste du skapa ett konto hos Ginza för att kunna gå vidare. På kontot kan du sedan se din filmhistorik och göra önskelistor. Kostnaden för större delen av filmerna landar på 99 kronor styck, men det kan pendla mellan 29-169 kronor. När du har betalat dyker en sida med din film upp samt en nedladdningsknapp.

För att ladda ner krävs deras programvara Ztorm. Ztorm gör oss positivt överraskade. Programmet har ett mycket bättre upplägg än det du får på Ginzas nedladdningssajt. Det är lättöverskådligt och de funktioner som behövs finns där. Men eftersom du måste använda Ginzas nedladdningssajt för att ha behov av programmet tar det lite ut effekten.

Något som skulle gett sajten mervärde (om det fungerat) är att du kan beställa hem deras katalog antingen via e-post eller via vanlig post till brevlådan. Men dessvärre hänvisas du till en tom sida. Det är faktiskt bara tre av sex länkar i övre menyn som över huvud taget leder någonstans. Intrycket blir billigt och otryggt för den som tänker använda sitt kreditkort. Stort minus!

Omdöme: Överlag lämnar vi Ginza Downloads med ett besviket intryck. Ztorm var höjdpunkten under hela testperioden. Detta är ett schysst extra-alternativ för Ginzas kunder men inget vi rekommenderar till dig som är ute efter en filmtjänst du tänker använda regelbundet.

BETYG

Användarvänlighet: 3
Gränssnitt: 3
Funktioner: 3
Prisvärde: 3


Totalt: 3

Film2Home

Huvudtjänster: Strömma, nedladdning, hyrfilm, köpfilm, p2p
Operativsystem: Windows
Rekommenderad lägsta bandbredd: 1Mbit/s
Utbud: Cirka 2 100 filmer
Övrigt: DRM-fria alternativ, tjäna pengar på att fildela, community

När du knappat dig in på Film2Home möts du av en bioröd färg. Förstasidan innehåller det viktigaste; topplistorna, gratisalternativ och dessutom en snutt video. Det ger en trevlig biografaktig känsla i modern tappning. Menysystemet är enkelt och tjänsten är hyfsat lättnavigerad. Väl inne på ett filmval ser du klart och tydligt vilka sätt du kan få hem filmen på, filmfakta och vad andra användare gett den för betyg. Men dessvärre hittar vi inga trailers.

Film2Home är funktionsrikt. Här finns en ordentlig söktjänst där du kan söka på såväl titel som regissör och rollinnehavare. Det mest relevanta alternativet hamnar överst. Under menyalternativet ”Hitta din film” får du en massa olika valmöjligheter, såväl omslagsbilder som genrer och vilken känsla du vill att filmen ska ge dig. De har även en avdelning de kallar för teman där du hittar filmer kategoriserade som exempelvis historiskt eller oscarsvinnare.

När du hittar en film du vill se ser du tydligt om den finns tillgänglig som hyr-/köpfilm. Hyrfilm gäller i ett dygn och kostar mellan 19-39 kronor. Den strömmas i webbläsaren precis som hos konkurrenterna. Men innan den börjar strömmas testas dator och bandbredd. När vi testade tjänsten med en bandbredd på 2 megabit per sekund fick vi ut sämre kvalitet än när vi gjorde samma test hos konkurrenterna. Å andra sidan upplevde vi inga hack hos Film2Home.

Köpfilmerna är drm-skyddade men du kan i alla fall glädjas åt att du får tre versioner. Till vissa av filmerna får du även en fysisk dvd-version hemskickad. Filmerna kostar mellan cirka 79-149 kronor. Det finns högupplöst film men utbudet är snålt. Dessa kostar 39 kronor. Företaget har valt att lägga p2p-tjänsten som en separat sajt vilket känns både krångligt och onödigt. Men där hittar vi faktiskt ett gäng drm-fria alternativ. Dock tog det ett tag att hitta dit.

Omdöme: Film2Home samt deras p2p-tjänst ligger på topp tre bland alternativen vi testat. För att vara en tjänst med en massa drm-skyddade filmer är de riktigt bra. Vi gillar gränssnittets enkelhet och alla funktioner du får. Men att lägga p2p-systemet som en separat tjänst känns rent ut sagt dumt.

BETYG
Användarvänlighet: 6
Gränssnitt: 7
Funktioner: 7
Prisvärde: 6


Totalt: 6

Viasat on demand

Huvudtjänster: Strömmad hyrfilm, livesändningar
Operativsystem:
Windows
Rekommenderad lägsta bandbredd:
2Mbit/s
Utbud:
Cirka 1000 filmer
Övrigt:
DRM-skydd, bra hjälp-avdelning, gratis i massor

Viasat on Demand har en lättnavigerad och stilren sajt, en av de snabbaste och mest överblickbara i testet. Startsidan visar flera olika topplistor med värdefull information, även serie- och barnfilmstoppen listas. Alla filmer listas med omslagsbilder. Titel och pris syns tydligt under bilden och vi gör tummen upp. Erotik finns med som topprubrik men du kan begränsa tillgängligheten via ditt konto om du inte vill att ungarna ska surfa runt där.
Vi ger ett extra stort plus för Viasats hjälpavdelning. Dels hittar du svaren på de vanligaste frågorna och dels kan du gå på en guidad rundtur. Sistnämnda är riktigt bra om du inte är van vid att hyra film på det här sättet.

Söktjänsten är välutbyggd och matig. Du bestämmer själv hur filmerna ska sorteras och kan söka på såväl titlar som regissörer, årtal, genrer, säsonger och skådespelare. Tyvärr är årtalen uppdelade i decennium istället för exakta år.

När du hittat något du vill se börjar du med att registrera ett konto vilket är en enkel process. Därefter lägger du till ditt kontokort så att du senare kan betala. De flesta filmerna kostar mellan 29-45 kronor och har en trailer kopplad till sig. Du kan se filmerna du hyrt på två olika datorer och har tillgång till dem i ett dygn. Vi får ut helt okej kvalitet men vid lägsta rekommenderade bandbredd hackar det något fruktansvärt. Tjänsten är inget för de med låg bandbredd med andra ord.

Men för de som har en schysst bandbredd finns det mervärde i form av livesändningar av sportevenemang (cirka 800 om året), äldre sportsändningar till hyrpris samt hela 34 tv-serier, vissa av serierna är dessutom gratis. Återigen tummen upp.

Omdöme: Hade det inte varit för drm-skyddet hade Viasat on Demand varit i klass med Headweb. Men att kräva Windows och begränsa tillgängligheten till hyrfilm som inte ens laddas hem till datorn ger minus i protokollet. Utöver det är detta en helt okej filmtjänst för den med hyfsad bandbredd. Användaren får bra överblick och mycket mervärde.

BETYG
Användarvänlighet: 6
Gränssnitt: 8
Funktioner: 6
Prisvärde: 7


Totalt: 6

Fakta

Under testperioden vältrade vi oss i filmer både genom streaming och nedladdning i olika former. Filmerna har setts direkt i datorn samt genom att koppla datorn till en Samsung LE40A656. Streamingtjänster har som lägst testats i 2Mbit/s då alla tjänster uppger att de kan hantera den hastigheten.