Flip Mino HD är en direkt utmanare till videokameror som Creative Vado HD och Kodak Zx1. Det är en enkel videokamera stor som en mobiltelefon som filmar i 720p men är utan de flesta funktioner i övrigt. Den ser ut som en liten blank fyrkantig låda med en lins på ena sidan och en skärm på andra. På sidorna hittar vi power-knapp och en knapp för att fälla ut den inbyggda usb-kontakten. Under skärmen finns en stor röd och rund knapp som inte helt förvånande fungerar som rec-knapp. Vid sidan av denna hittar vi ett gäng touchknappar för att styra resten av kameran.

Det är helt klart den minsta och snyggaste av de tre konkurrerande kamerorna men den är även den mest plastiga och leksaksaktiga. Tyvärr måste vi också säga att touch-knapparna är lite av ett problem, de är i och för sig sköna och bra när du ska använda dem, men det är lite för lätt att råka komma åt dem av misstag.

Ingen hd-utgång?
Pratar vi funktioner så är Flip Mino HD nästan identisk med Vado HD. Rec, play, två gånger digital zoom och inbyggd usb, det är allt. Det finns dock två skillnader mellan de två, Vado HD:n har hdmi-utgång och kommer med en hdmi-kabel medan Mino saknar detta. Istället hittar vi en vanlig kompositutgång med tillhörande kabel.

Väldigt konstigt med tanke på att kameran filmar i hd, det känns mest som om de har behållit allt från föregångaren och bara stoppat i en ny sensor. Den andra saken är att Mino endast har fyra gigabyte minne inbyggt medan Vado har åtta.

Skärmen är ljusstark och fungerar bra i solljus, i alla fall om man jämför med konkurrenterna. Men tyvärr är den också både betydligt mindre och har lägre upplösning. Den är så pass liten att det blir ett problem. Att starta kameran går dock hyfsat snabbt vilket ger den ett klart övertag gentemot Vado HD som är fruktansvärt långsam på den punkten.

Detaljlös
De testfilmer vi filmar är en besvikelse, de är ganska lika Vado HD men tappar lite mer skärpa i detaljerna. Detta beror mest på komprimeringen som går på lite hårdare och sämre i Flipen än i Vadon.

Överlag är bildkvaliteten på filmerna hyfsad men inte mer, som en normal kompaktkamera ungefär. I lite mörkare situationer så gör den ett bättre jobb än Kodak Zx1 men ändå inte fullt så bra som vi hade hoppats. Detaljer i bilden kan vi glömma så fort belysningen är låg. Flip Mino HD lider dessutom som Vado HD av ett stort rolling shutter-problem där raka vertikala streck blir diagonaler vid snabba panoreringar.

Visst är Flip Mino HD är trevlig att använda och ger hyfsat bra filmer men är man verkligen ute efter en sådan här kamera är det inte ett bra köp. Den är dyr, saknar funktioner som konkurrenterna har samt håller en sämre byggkvalitet.

Jämför man med exempelvis Vado HD så har den halva minnet, mindre skärm, ingen hdmi-utgång medan pris och bildkvalitet är liknande. Vi får vänta på den klockrena kompaktvideokameran ett tag till.


+
Liten
Inbyggd usb-kontakt

-
Ingen hdmi-utgång
Lite inbyggt minne
Dyr

=
Bildkvaliteten och prislappen är likvärdig med konkurrenterna men funktionsmässigt ligger denna långt efter. Ska du ha en überkompakt videokamera så ska du inte ha denna.

BETYG
Storlek/form: 7
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 1
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 2


Totalt: 4

Fakta


Pris:
2650 kr
Tillverkare: Flip, www.theflip.com
Info från: DanielÖsterholm.se, www.danielosterholm.se

Storlek: 100x50x16 mm
Vikt: 93 g
Bildskärm: 1,5 tum, 528 x 132 pixlar
Media: 4 GB inbyggt flashminne
Upplösning: 1280 x 720