Trots att systemkameraförsäljningen ökar i raketfart och fler och fler går över till att använda sina mobiler för fotografering är kompaktkameran fortfarande relevant. I vårt test inför semestern bad vi alla tillverkare att skicka in sin bästa kamera med grundkravet att den inte var för tjock, vilketdiskvalificerar superzoomar och större, i och för sig grymma kameror som Panasonic Lumix LX3. Något vi märkte under testets gång är att nästan alla kameror håller hög klass när det gäller bildkvalitet.

Se upp för bruset
Visst har vissa lite skarpare objektiv, vissa komprimerar bilden lite mer och vissa överdriver färgerna lite, men i stort är kvalitetn jämn och hög.För användarvänlighet, snabbhet och funktioner är skillnaderna större. Naturligtvis har vi även tittat på bildkvaliteten och påpekat de saker som sticker ut på varje modell. Stora variationer finns främst när det gäller brusegenskaperna, här är skillnaden enorm. Vissa kameror är så pass bra att de är i klass med ett par år gamla systemkameror medan vissa blir obrukbara så fort vi går över 400 iso.


Testade modeller
Casio Exilim EX-S12
Sony Cybershot DSC-W230
Samsung ST50
Nikon Coolpix S620
Canon Ixus 110IS
Olympus Mju 5000
Sanyo VPC-E10
Pentax Optio P70
Panasonic Lumix FX550Casio Exilim S12. Casio och Sony utkämpar en jämn strid i toppen men Casios formfaktor och hd-filmning gör att den tar hem titeln Bästa produkt.Sony W230 är nästan lika bra som testets vinnare men går att hitta betydligt billigare om man letar vilket gör den till testets bästa köp.Casio Exilim EX-S12
Slimmad och smart
Tillverkare: Casio
Pris: 2 400 kr

Tunna kameror har länge varit Casios grej och så är även fallet med S12 som är mest slimmad i testet. Greppet får lida en hel del av detta och är inte ett av de bättre utan dras med liknande problem som Pentax P70 har. Det är lätt att råka lägga ett finger över blixten och greppet blir en aning krampaktigt, även om S12 erbjuder lite bättre förutsättningar än Pentaxen då den inte smalnar av mot kanten.

Filmar i hd
Hela kameran känns annars gedigen och knapparna är långt ifrån plastiga. Den stora skärmen ger emellertid väldigt lite plats över till knapparna vilket gör dem väldigt små. Dock hittar vi en knapp som är vigd åt filminspelande vilket vi hoppas att flera tillverkare härmar framöver. Filmfunktionen är dessutom i hd-kvalitet och även om det kanske inte kan jämföras med riktiga videokameror så gör hd-filmning en stor skillnad mot sd-film.
Något som saknas på många modeller i testet är möjligheten att snabbt komma åt de vanligaste inställningarna. S12 glänser på den punkten och ger oss en sidomeny med nästan allt det viktigaste, men inte iso-inställningen vilket är en liten miss.

Snabb fokus
Kameran fokuserar riktigt snabbt i de flesta situationer vilket gör det möjligt att fånga de där ögonblicksbilderna som lätt slinker förbi digitalkamerorna annars. I teleläget blir fokuseringen långsammare men håller ändå hög kvalitet jämfört med många andra kameror.
S12 är den enda kameran i testet som inte överdriver färgerna men tyvärr skärper kameran upp bilderna lite väl mycket vilket kan ge upphov till fula artefakter. Även brusreduceringen bidrar till detta genom att gå på lite hårt. Detta kanske inte är den bästa mörkerkameran men den gör inte heller bort sig med sitt väldigt finkorniga brus.
Det här är ingen perfekt kamera, men snabbheten och hd-filmen gör den till vår favorit i testet. Bästa produkt!

Omdöme
Casio är en slimmad kamera som inte gör bort sig på någon punkt men sticker ut rejält när det gäller snabbhet och filmfunktion vilket drar upp betyget ett snäpp till.

Betyg
Storlek/form 7
Bildkvalitet 7
Funktioner 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7


Totalt 8

Sony Cybershot DSC-W230
Klumpig kalaskameraTillverkare: Sony
Pris: 2 300 kr

En av de största klumparna i testet är Sonys W230 vars design inte är mycket att prata om – det är en stor fyrkantig kamera helt enkelt. Trots storleken lyckas Sony inte få till något speciellt bra grepp och knapparna är små. Bortser man från de bristerna håller kameran dock en hög nivå.

Tyst och exakt
Kameran sköter fokuseringen tyst, pricksäkert och snabbt och hamnar på den punkten bland de bästa i testet.
Också användarvänligheten är av högsta klass på den här kameran även om de två menyvalen ”menu” och ”home” är aningen förvirrande. Home tar dig till huvudinställningarna och lite bildspels-funktioner medan Menu tar dig till de viktigaste inställningarna för fotograferingen. Det vi blir mest besvikna på är att färglägen nästan helt saknas, vi hittar till och med fler i mobilkusinen Sony Ericsson C905. Annars har kameran gott om funktioner som till exempel optisk bildstabilisator, bracketfunktion och möjligheten att ställa in blixtstyrkan en aning.

Bra brusreducering
Bildmässigt komprimerar W230 bilderna lite väl hårt men ger annars riktigt fina bilder även om färgerna inte är de bästa i testet. Brusnivåerna hålls ner av en hårt arbetande brusreducering vilket ger upphov till ganska fula artefakter i bilderna men skärpan behålls ganska bra och kameran gör inte bort sig på 1600 iso, mycket tack vare hur bra den bevarar färger.
Riktpriset är helt okej, och du kan dessutom hitta kameran för flera hundralappar mindre i dagsläget, vilket gör den till bästa köp i testet.

Omdöme
Den är stor och klumpig men är även funktionsrik, användarvänlig och fokuserar så snabbt som vi önskar att flera kameror skulle göra.

Betyg
Storlek/form 5
Bildkvalitet 6
Funktioner 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8


Totalt 8

Samsung ST50
Bra bild men långsamTillverkare: Samsung
Pris: 2 400 kr

Samsungs testdeltagare är slimmad och röd och ger ett gediget intryck med mycket Casio-vibbar. ST50 har dock lyckats bättre än Casio S12 när det gäller knappar och ergonomi. Skärmen är inte lika bred vilket ger lite mer plats för tummen och knappar vilket är välbehövligt. Ett litet reglage gör det väldigt lätt att byta mellan foto och film vilket vi gillar. Annars är det standardknapparna som gäller förutom en liten knapp på ovansidan märkt ”smart”. Denna ska göra så att kameran sköter det mesta men vi får sällan önskat resultat och dessutom hamnar även fokus ofta fel när vi använder oss av funktionen.

Långa laddtider
Menyn är grymt snygg och lättanvänd men tyvärr är användandet överlag ganska segt med långa laddtider ibland. Inne i menyn hittar vi dock bra inställningar för kontrast med mera samt möjligheten att ställa färger med rgb-inställningar. Den digitala bildstabiliseringen fungerar hyfsat men inte mer, funktionen förslöar dessutom fotograferingen lite för mycket för att den ska vara användbar. Bildkvaliteten håller hög nivå, exponeringen blir bra och färgtoningar blir väldigt följsamma. Visst hade vi önskat lite mer skärpa av objektivet samt lite bättre brusegenskaper som just nu bara är lite över medel, men den här kameran är ändå en av de bättre i testet, och klart prisvärd. Hade den varit lite snabbare hade den mycket väl kunnat vinna testet.

Omdöme
Samsung ST50 är kanske inte bäst på något men ändå håller en jämn hög klass. Dock drar lite långa laddtider ner helhetsintrycket.

Betyg
Storlek/form 8
Bildkvalitet 8
Funktioner 7
Användarvänlighet 7
Prisvärde 7


Totalt 7Nikon Coolpix S620
Lysande i mörkretTillverkare: Nikon
Pris: 2 800 kr

Nikon har varit med länge på kameramarknaden men har aldrig riktigt lyckats placera sig i topp när det gäller digitala kompaktkameror. Med S620 kommer de dock en bra bit på vägen även om det fortfarande finns saker att arbeta på. Kameran ser ut som alla andra nikonkameror på senaste år och sticker inte ut. En bra utformad fasning på vänstersidan gör att den ligger bra i handen. Den är ganska tjock vilket dock bidrar till det bra greppet.

Trist gränssnitt
Gränssnittet är en liten besvikelse, menysystemet är inte det sämsta vi sett men inte i närheten av de bästa. Inställningsmöjligheterna är få, ett par förinställda färglägen är ungefär allt. Det är också krångligt att göra enklare ändringar som exempelvis iso- eller seriebildsinställningar.

S620 har dock starka sidor också, den startar riktigt snabbt för att man inte ska missa ögonblicksbilder. Nu krävs det också att fokusen fungerar lika snabbt, vilket den tyvärr inte gör men är ändå bland de snabbare i vårt test. Bildkvaliteten är riktigt bra, speciellt när det gäller brus. Så pass att allt upp till 1600 iso går att använda. På 3200 förlorar vi en del färger men det är ändå imponerande. Kameran ger även skarpa bilder med bra färger även om den kromatiska aberrationen stör vid vissa tillfällen. S620 ligger lite högre i pris än snittet i testet, och det känns som om vi borde fått lite mer funktioner för pengarna.
 
Omdöme
Nikon S620 är hyfsat snabb och klart bäst i testet på iso-egenskaper, men saknar en del funktioner och är lite krånglig att använda.
 
Betyg
Storlek/form 8
Bildkvalitet 8
Funktioner 5
Användarvänlighet 6
Prisvärde 6


Totalt 7Canon Ixus 110IS
Lättanvänd men för dyr


Tillverkare: Canon
Pris: 3 600 kr

Klart minst antal knappar i testet har Canon Ixus 110IS som på baksidan endast har ett klassiskt manöverhjul (med scrollfunktion), playknapp och menyknapp. Skärmen är stor men har ovanliga proportioner. Den är extremt långsmal och själva bilderna blir väldigt små. Istället visas bildinställningar i de svarta fälten på sidorna, vi hade nog föredragit större bild.

Grymma menyer
Trots (eller tack vare) att den har så få knappar är Ixus 110IS kamera användarvänligast i testet. Menyn är både snygg och lätt att hitta i och alla viktiga inställningar finns även i en snabbmeny av samma höga klass. En miss är dock att Canon lyckats blanda ihop ikonerna för evaluerande och centrumvägd ljusmätning.

Snackar vi inställningar och funktioner är den bland de bästa i testet och vi hittar både bildstabilisator, hd-filmning och fullt med färginställningar. Tyvärr är inte fokuseringen tillräckligt snabb för att benämnas toppklass. Bildkvaliteten är dock inget speciellt, objektivet är inte jätteskarpt och bilderna innehåller en del missfärgningar samt lätt överdrivna färger. Mörker är inget större problem men bruset som uppstår är inte speciellt snyggt och brusreduceringen dödar små detaljer. Ingen dålig kamera, men du kan få bättre bilder för mindre pengar.

Omdöme
Det här är en riktigt bra kamera på många punkter men prislappen och en del småsaker drar ner betyget.
 
Betyg
Storlek/form 6
Bildkvalitet 6
Funktioner 8
Användarvänlighet 9
Prisvärde 5


Totalt 7Olympus Mju 5000
Kräver ljus och TålamodTillverkare: Olympus
Pris: 2 200 kr

Mju 5000 bryter mot tidigare Mju-modeller genom att den avsmalnande design en är borta. Den är istället väldigt fyrkantig med ett rundat övre högerhörn. Rundningen gör att avtryckarfingret ligger bra, men de andra kanterna är lite för vassa. Även knapparna är designade och ligger helt slätt mot resten av kameran, detta gör att vi får känslan av att den tål en del fast den inte klassas som stöttålig. Knapparna är dessutom bakgrundsbelysta vilket är ett stort plus. Menyn håller dock inte lika hög klass som designen och är aningen förvirrande men då vi även hittar en snabbmeny för de viktigaste inställningarna är det ändå okej.

För oväsen
Kameran låter konstant vilket beror på att den hela tiden fokuserar, detta lilla ljud blir riktigt störande. När man väl ska fota borde det gå snabbt i och med att kameran redan tagit fokus så pass noga tycker man, men så är inte fallet utan då ska den fokusera ännu en gång. Överlag känns Mju 5000 rätt seg även om den inte är sämst i test. Men Olympus har varit bättre på detta förr. Filmfunktionen förinspelar dock några sekunder, vilket gör att du inte missar viktiga ögonblick.

Objektivet är riktigt bra och ger fina bilder överlag även om viss bandning kan uppstå. Kameran är dock ovän med mörkret och ger både urvattnade samt brusiga bilder vid högre iso. Priset är, liksom hela kameran, okej men inte så mycket mer.

Omdöme
Ganska bra i sitt prissegment, men inte särskilt imponerande.

Betyg
Storlek/form 7
Bildkvalitet 6
Funktioner 6
Användarvänlighet 6
Prisvärde 6


Totalt 6Sanyo VPC-E10
Priset förlåter inte allt


Tillverkare: Sanyo
Pris: 1 200 kr

Överlag håller alla kameror i testet bra byggkvalitet men det finns ett undantag och det är Sanyo. Maken till plastig kamera var det länge sedan vi såg, tänk tidigt 2000-tal. Även menyn (som inte går att få på svenska) följer samma förlegade design och är inget att hurra för. Sanyo E10 är den enda kameran i testet med fem gånger zoom och håller faktiskt en bra optisk kvalitet utan större problem med färgfel eller oskärpa (så länge vi inte tittar för noga på hörnen).

Brus trots ljus
Bildkvaliteten i övrigt är tyvärr tveksam. Kameran har lite färre pixlar än testets konkurrenter vilket skulle kunna ge ett bättre resultat i mörka situationer. Tyvärr stämmer detta inte alls, utan denna kamera är faktiskt sämst i test i mörker. Bruset uppstår redan i dagsljus vid iso 100 och högre isovärden är det knappt värt att prata om, kameran saknar även fokuslampa vilket gör att den också får svårt att hitta fokus vid lite mörkare tillfällen. Glöm helt enkelt att använda den inomhus utan blixt.

Fokuseringen är relativt långsam om än inte sämst i testet. Vi har svårt att hitta några starka sidor hos kameran utom prislappen; det är testets klart billigaste modell. Den fina zoomen och den snälla prislappen räcker ändå till ett godkänt betyg… så länge du vistas i ljusa miljöer, med blixten redo.
 
Omdöme
Kameran tar testets klart sämsta bilder men är även den billigaste och har överraskande fina zoomegenskaper.

Betyg
Storlek/form 4
Bildkvalitet 4
Funktioner 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 7


Totalt 5Pentax Optio P70
Ofokuserad tunnisTillverkare: Pentax
Pris: 2 000 kr

P70 stoltserar med både fyra gångers zoom och vidvinkel på 28 millimeter, trots att kameran är en av testets mest slimmade. Även om vi gillar designen och att den lätt glider ner i fickan så är det lite av ett problem för ergonomin. Vänstersidan smalnar av vilket gör greppet lite krampaktigt, och ett finger hamnar lätt rakt över blixten. Inte heller knapparna känns helt klockrena, det känns plastigt värre. Men en sak vi verkligen gillar är en knapp du själv kan ställa in funktion för i menyn, till exempel som snabbknapp till iso-värdet. Alla andra inställningar måste du dock gå in i menyn för att hitta.

Lååååååångsamt
Om du gärna skräddarsyr färginställningar och dylikt i får du leta på annat håll, inställningsmöjligheterna är minimala. Men funktionsbetyget räddas av vidvinkeln och möjligheten att filma i hd. Bildkvaliteten är inget att skryta med. Det dynamiska omfånget är inte på topp och kameran skärper upp bilderna aningen för mycket. På pluskontot hanteras den kromatiska aberrationen bra och brusegenskaperna är faktiskt bland de bättre i testet ända upp till 1600 iso, även om viss skärpa försvinner på kuppen.

Den största nackdelen med kameran är dock den otroligt långsamma fokuseringen. Den förstör så mycket att vi inte kan ge P70 godkänt, trots ett ganska lågt pris.

Omdöme
Plastiga P70 har bra mörkeregenskaper men otroligt långsam fokusering gör den nästan oanvändbar, och drar ner totalbetyget rejält.

Betyg
Storlek/form 5
Bildkvalitet 6
Funktioner 6
Användarvänlighet 6
Prisvärde 5


Totalt 4Panasonic Lumix FX550
Seg, dyr och brusigTillverkare: Panasonic
Pris: 4 300 kr

Panasonic brukar leverera bra kameror men den här gången har något gått snett. FX550 är en av de större modellerna i testet och håller bra byggkvalitet men med så minimala knappar att det blir jobbigt i längden. Den har även en pekskärm som används lite då och då, dock inte fullt ut och oftast till onödiga saker.

Inga inställningar
FX550 är ensam i testet om att kunna användas i såväl helmanuellt läge som halvautomatiskt med bländar- och slutarprioritet. Detta uppskattas verkligen när man vill lägga ner lite mer tid på en bild. Konstigt är dock bildinställningar nästan saknas helt förutom valet mellan kallt och varmt läge. Bättre är dock att kameran har en vidvinkel på hela 25 millimeter och filmar i hd-upplösning.

Kameran är sjukt seg på nästan allt: uppstart, serietagning och fokusering är alla på tok för dåliga för en kamera i den här prisklassen. Inte heller bildkvaliteten påverkar intrycket nämnvärt. Visst får vi välexponerade, skarpa och bra bilder, i bra ljus. Men så fort vi släcker lamporna så blir det riktigt dåligt, bruset missfärgar bilderna och tar lätt över bilden. Kameran behåller skärpan riktigt bra men de här brusnivåerna är inte acceptabla för en kamera som kostar nästan lika mycket som en LX3. Underkänt, helt enkelt.

Omdöme
Med den här prislappen förväntar vi oss något mycket bättre, istället är FX550 nära bottenplacering på både snabbhet och brus.

Betyg
Storlek/form 6
Bildkvalitet 5
Funktioner 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 3


Totalt 4Faktatabell


Klicka på bilden nedan för större version