Om du inte sovit under en gran det senaste året har du hört talas om Android, ett nytt operativsystem till mobilen som är utvecklat av Google och bygger på öppen källkod. De flesta stora tillverkarna har gett indikationer eller gått ut med att de kommer att släppa telefoner med operativsystemet men än så länge finns det bara en modell, och det är den vi testat. 
För att vara en HTC-lur så är G1 väldigt rund i formspråket, alla de vassa kanterna vi är vana vid lyser med sin frånvaro. Detta gör att telefonen ligger riktigt skönt i handen. Med en 3,2 tum stor kapacitiv pekskärm (av Iphonetyp), qwerty-tangentbord och en styrkula så blir telefonen lättnavigerad.

På G1:an hittar vi både en pekskärm på 3,2 tum av samma typ som på Iphone (det vill säga ett reagerar på fingrar, inte pennor), ett qwerty-tangentbord och en liten styrkula av samma typ som finns i Blackberrylurar.

Android
Grunden i Android är enkel med tre stycken startskärmar som du enkelt bläddrar mellan och där du kan lägga genvägar till de program du använder ofta. Längst ner på skärmen hittar du en liten flik som dras fram och visar alla installerade program och inställningsmenyer.

Att det är Google som ligger bakom Android märks, bland annat är det första den frågar efter ditt Googlekonto. Telefonen är smidigt integrerad med Gmail, google-kalender, dina Google-kontakter och med Google Maps. På en av startskärmarna hittar man dessutom ett Googlesökfält för snabba sökningar.

En smart funktion är att den obligatoriska övre statusraden visar allt som händer och går att dra ner som en rullgardin för att visa ännu mer information. Detta ger en bra översikt till vad som föregår i telefonen. Detsamma gör menyknappen som alltid tar dig till en liten meny med det viktigaste du har på skärmen för tillfället.

Ett av Androids starkaste kort är att det är öppet för vem som helst att utveckla program till. Dessa hittas i Androids motsvarighet till Apples App-store, Android Market. Den är bra upplagd men är inte i klass med Apples variant. Just nu är dessutom utbudet lite tunnt men med fler Androidlurar bör detta ändras snabbt.
Självklart finns några program installerade från start, bland annat en förträfflig musikspelare. Tyvärr saknas videospelare. Den inbyggda webbläsaren är även den bra och stabil. Android har dessutom löst zoomningen i sidorna väldigt smidigt, även om vi ändå saknar multitouch.

Men de absolut största fördelarna med Android är att det är otroligt snabbt (vi snackar Iphone-snabbt), har fantastiska utvecklingsmöjligheter samt att det är otroligt logiskt och enkelt. För tillfället ser vi inga stora nackdelar alls med Android, det känns kompetent och har stora möjligheter att växa. Vi längtar helt enkelt efter att få se flera Androidlurar.

G1:an
Men nu är det den här luren som gäller. G1:an är en ytterst kompetent telefon med det mesta vi begär, turbo-3g, bluetooth 2.0, pekskärm, qwerty-tangentbord och så vidare. Men det finns ett par missar, vi saknar bland annat ett 3,5-millimeters hörlursjack. Kameran är inte heller mycket att snacka om, en 3,2-megapixelskamera som är i klass med den i Iphone.
Störst problem är ändå batteritiden, har vi wifi påslaget och leker runt lite med telefonen dör den sjukt snabbt (snabbare än Iphone).

Telefonens ljusa punkter är ett skönt tangentbord (om man kan leva med den stora klumpen på högersidan) och den lilla styrkulan. Vi kommer flera gånger på oss själva med att använda kulan istället för pekskärmen för den är så enormt skön och smidig. Vi hoppas fler tillverkare hakar på detta eller att i alla fall HTC släpper fler lurar med sådan. Pekskärmen är kanske inte den bästa skärmen i solljus men den reagerar precist och är en av de bättre vi har använt i det syftet.
G1:an är en bra telefon men inget speciellt även om vi älskar styrkulan, vi kan dock inte annat än att rekommendera den. Mycket tack vare Android.


+
Android
Blixtsnabb
Användarvänlig som få

-
Inget 3,5 mm-jack
Dålig skärm

=
G1:an är en ganska alldaglig smartphone med några höjdpunkter. Det som gör att den verkligen sticker ut är Android-operativet. Vi längtar efter mer!

BETYG
Form/design: 6
Funktioner: 8
Bildkvalitet: 4
Ljudkvalitet: 7
Användarvänlighet: 10 
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta


Tillverkare:
HTC, www.htc.com ,
Beskrivning: Androidmobil
Pris: ca 5 000 kronor (import)

Band: Quad band, wcdma, hsdpa 7,2 Mbps
Skärm: 3,2 tum, 480 x 320 pixlar
Taltid: 6 h (enligt tillverkaren, vi är skeptiska)
Passningstid: 319 h (se ovan)
Minne: 256 Mb (utbyggbart med micro-sd)
Operativ: Android
Kamera: 3,2 megapixel
Övrigt: Wifi, Edge, bluetooth 2.0, gps, kompass, accelerometer
Mått: 118 x 57 x 17 mm
Vikt: 158 g